Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istorichka_modul1.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
54.73 Кб
Скачать

26.Трековий метод.

Радіоактивний розпад у навіть мізерної кіл-ті урану залишає у мінералах мікроскопічні сліди у вигляді руйнувань (т.з.треки), що утв.нейтронами,викинутими атомами урану, тобто при русі цих нейтронів у твердому середовищі (мінералі) унаслідок передачі ними енергії атомами середовища вздовж траєкторії руху нейтронів утв.-ся зони своєрідних руйнувань кількість природних треків навколо мінерало прямо залежить від віку породи. На одиниці площі спочатку підраховується кількість природних треків, а потім ця пластина піддається штучному бомбардуванню нейтронами із заданою інтенсивністю, яка набагато більша за природну.Повторний підрахунок треків дозволяє порівняти природну швидкість радіоактивного розпаду зі штучною,і зрештою,знайти час,що необхідний для отримання початкової кількості треків за рахунок розпаду урану в природних умовах.використовується в діапазоні від 4000 до 1млрд років.метод дуже дешевий і викор.за відсутності урану для визн.абсолютного віку слюд.

27.Колагеновий метод

молекули багатьох органічних сполук хім..речовин існують у правій та лівій формах,які являють собою дзеркальні відображення одна одної.новий і складний метод-рацемізація кислот-базується на тому, що лівосторонні амінокислоти, що знах.в усіх живих організмах, повільно перетворюються у свої правосторонні антиподи. швидкість цього процесу залежить від умов навк.середовища, особл.від температури. викор.для визначення віку черепашок молюсків і кісток, які непридатні для застосування радіо вуглецевого методу,можна викор.для тих речовин, чий вік не перевищує декількох сотень тисяч років.

28.Метод рацемізації амінокислот.

Молекули багатьох орг (заснованих на вуглецю) хімічних речовин існують у правій та лівій формах,які являють собою дзеркальні відображення одна одної. Новий і складний метод-рецемізація кислот-базується на тому що лівосторонні амінокислоти,що знах.в усіх живих організмах повільно перетворюються у свої правосторонні антиподи. Швидкість цього процесу залежить від умов навколишнього середовища, особливо від температур.цей метод викор.для визн. віку черепашок молюсків і кісток, які не придтні для застосування радіо вуглецевого методу і його можна застосувати для тих речовин,чий вік не перевищує декількох сотень тисяч років.

29. Стратиграфія і геохронологія.

Стратиграфія – розділ іст. геології який охоплює питання історичної послідовності первинних взаємовідносин та поширення по поверхні землі осадових і вулканогенних утворень, які складаю земну кору, які накопичуються не відразу а послідовно одна за одним, і зараз залягають у непорушеному стані горизонтальними пластами. Основні завдання стратиграфії: 1)визначення первинної послідовності залягання та вікових співвідношень гір осадових відкладів для окремих ділянок земної кори; 2) створення загальної для земної кулі єдиної схеми періодизації історії геологічного розвитку землі; 3) опис послідовності залягання геологічних утворень певної країни або певного регіону. Геохронологія дає можливість коли у минулому відбулися певні геологічні події і визначити час цих подій у тис млн. років на підставі постійного у часі і незалежно від зов впливу радіоактивного розпаду. Стратиграфічні підрозділи застосовуються для позначення комплексів гір порід, а відповідні геохронологічні підрозділи викор для позначення часу протягом якого ці комплекси пластів накопичувалися.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]