Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
istorichka_modul1.docx
Скачиваний:
34
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
54.73 Кб
Скачать

21.Rb-Sr-ий

Використ.для визнач.абсол.віку докемб.порід із-за великого періоду напів розпаду Rb87

Метод базується на радіо акт.розпаду Rb87 ійого перетв. вSr 87 шляхом бета розпаду Самостійн. металів рубідій не утвор.,а зустріч.у вигляді домішок в калієвих мінералах, особл.у слюдах(біотиті,мусковіті)А тому цей метод для аналізу вмкорист. Ті ж самі мінерали, що й у калій-аргон., тому ці 2 методи застос. Разом для паралельного контролю утриманих даних. Похибка:+-3-5% Він найб.прижатний для датування докембрій.магматичн.порід.кислого і середнього складу, які збагачені рубідієм і бідні на стронцій.

22.Самарій неодимовий метод.

Самарій та неодим – рідкоземельні хімічні елементи,у вигляді домішок входять до ск-ду звичайних породоутв.силікатних,фосфатних та карбонатних мінералів.можуть знах.у включеннях апатиту,циркону,отриту та інших акцесорних мінералів.

Радіоактивний ізотоп самарію(147)розпадається шляхом випромінювання альфа частинки з утворенням стабільного ізотопу неодиму(143) за формулою

Може застосовуватися для визн.абсолютного віку порід,які не придатні для датування рубудуєво-стронцієвим методом або через низькі співвідношення рубідія/стронція,або внаслідок того,що породи не залишалися замкненими по відношенню до привнесення чи виненесення рубідія та стронцію.за доп. Датуються камяні метеорити,місячні породи,а спільний розгляд збільшення вмісту радіогенних Nd143 і Sr87 дає можливість по-новому розглядати аспекти геохімічної еволюції планетарних об’єктів та генезису магматичних порід.

23.Реній осмієвий метод.

Бета-розпад радіоактивного 187Re та перетворення його у стабільних 187Os шляхом випромінювання бета-частинки. Мінерали: молібденіт, джезказганіт.

Викор. датування сульфідних мінералів молібдену та міді, вивч.походження залізних метеоритів, досл.процесів диференціації мантії та еволюції континентальної З.к.

24.Лютецій-гафнієвий метод

Базується на бета розпаді.Застосовують для датування порід,вік який неможливо визначилти звичайними ізотопними методами,а вивч.їх радіактивних побічних продуктів розпаду дає інф.про диференціацію мантії та нарощування континентальної З.к.радіоактивний Lu176 випромінює бета частинки і перетворюється у стабільний Hf176 за формулою:

Lu присутній фактично у породах усіх типів,але в дуже незначних кількостях.найчастіше він зустрічається в апатиті, цирконі, гранатах, біотиті, монациті, ксенотимі.середній вміст Lu в магматичний породах дуже слабо зростає від базальтів до гранітів,а звич.породоутворювальні матеріали-плагіоклаз, амфібол, піроксен, олівін вміщують Lu в концентраціях менших 1 мільйонної частки.Hf поширений у нерівномірно розсіяних по породах акцесорних мінералах. застосов.для вивч. Історії геохіміч.диференціації джерел магми в мантії незважаючи на складну аналітичну методику.

25.Радіо-вуглецевий

Базується на вивч.радіоакт.ізотопу карбон14,який постійно утвор.у верхн.шарах атмосф.на висоті 14-16км.в результ. взаємодії нейтронів косм.випромінювання із ядрами атмосф. азоту N14. Новоутвор.радіактивні ізотопи карбон14 з атмосф.вуглицем карбон12(99%)+Карбон 13(1%) і океанічним вуглецем і засвоюються рослинами і жив.орган. Радіо акт.вуглекисл.газ змішується рівномірно з СО2 і газом що розчиний у воді.Клітини рослин засвоюють СО2 для синтезу глюкози і інших органічних молекул. Всі тварини у процесі свого живлення прямо залежать від рослин, і тому певна частина атомів вуглецю в тканинах фауни і флори представлена С14.А відношення С14 до С12 залишається постійним в самому організмі під час його життя .Після смерті ,коли живий організм гине поступання С12 припиняється і відношення між С14 і С12 починає змінюватися у бік зменшення,т. як радіактивний С розпад.Період напіврозпаду – 5780 років.через 70тис.р. С14 розпадається повністю.Обєктом аналізів є рештки різних рослин , обвуглені рослини .Застосов. в археології і четвертинній геології.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]