Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ_2011_Фінансово-екон.діял.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
737.79 Кб
Скачать

Тема 1. .Виробничо-комерційна діяльність підприємства

Підприємство, основна організаційна ланка народного господарства, являє собою самостійний статутний суб’єкт, що господарює, володіє правами юридичної особи і здійснює виробничу, науково-дослідну і комерційну діяльність з метою одержання відповідного прибутку. Галузь промисловості і її відмінні ознаки. Розвиток топографо-геодезичних робіт в Україні. Значення і задачі геодезичного виробництва в Україні.

Тема 2.Основнівиробничі засоби та виробничі потужності топографо-геодезичного підприємства

Основні виробничі і невиробничі засоби геодезичного підприємства. Класифікація основних засобів. Розподіл основних виробничих засобів на активну і пасивну частину. Склад і структура основних засобів аерогеодезичних підприємств. Облік і оцінка основних засобів. Види вартісної оцінки основних засобів: за первісною, відновною, залишковою і ліквідаційною. Призначення різних видів оцінки. Спрацювання і амортизація основних засобів. Сутність і види спрацювання: фізичний (натуральний) і економічний (моральний). Облік вартості спрацювання. Сутність і призначення амортизації основних засобів. Види і методи нарахування амортизаційних відрахувань. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств». Виробнича потужність підприємства. Поняття та види виробничої потужності. Методичні основи визначення різних видів виробничої потужності підприємства.

Тема 3. Стан і ефективність формування майна топографо-геодезичного підприємства

Наявність та стан активів підприємства. Розрахунок відносних показників. Структура і динаміка активів підприємства. Вплив результативних показників ефекту і ефективності діяльності на зміну структури і динаміки активів підприємства. Типи формування необоротних активів. Показники ефективності використання основних засобів. Показники рівня розміщення фінансових ресурсів в основних засобах.

Тема 4. Обігові кошти топографо-геодезичного підприємства

Поняття, склад і структура оборотних фондів. Оборотні фонди і їх призначення: виробничі запаси, напівфабрикати власного виготовлення, незавершене виробництво, витрати майбутніх періодів. Основи нормування обігових коштів. Нормування виробничих запасів. Види запасів. Методика визначення необхідності обігових коштів за сферами обслуговування. Розрахунок загального обсягу необхідних підприємству обігових коштів. Відтворення обігових коштів. Поняття про кругообіг обігових коштів. Джерела формування обігових коштів. Показники використання обігових коштів. Шляхи прискорення оборотності обігових коштів.

Тема 5. Розміщення фінансових ресурсів в оборотних активах

Структура оборотних активів за їх розміщенням у сферах постачання, виробництва, формування. Аналіз стану залишків оборотних активів. Оцінка ефективності формування запасів оборотних активів підприємства.

Тема 6. Витрати на виробництво продукції та її собівартість

Поняття, склад і види виробничих витрат. Класифікація витрат за економічними елементами і статтями витрат. Витрати прямі і непрямі, основні і накладні, змінні і постійні.

Калькулювання собівартості і його місце в економічних розрахунках. Склад і зміст статей калькуляції, методика їх розрахунку. Способи розподілу непрямих витрат при калькулюванні. Проблеми і напрямки удосконалення калькулювання собівартості робіт.

Порядок складання кошторису на аерогеодезичних підприємствах. Кошторисна вартість і собівартість топографо-геодезичних робіт. Структура собівартості топографо-геодезичних робіт і її особливості.

Планування собівартості робіт. Вплив окремих факторів виробництва на рівень собівартості робіт. Основні напрямки зниження собівартості топографо-геодезичних робіт.