Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ_2011_Фінансово-екон.діял.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
737.79 Кб
Скачать

Індивідуальна робота № 2

Тема роботи: «Витрати на виробництво продукції та оплата праці на підприємстві» та «Формування і використання фінансових результатів топографо-геодезичного підприємства».

Мета роботи. Навчити студентів розраховувати й аналізувати основні показники, які характеризують елементи витрат та визначати заробітну плату за різними системами оплати праці. Поняття фінансового результату підприємства та порядок розрахунку результатів діяльності у практиці роботи підприємств.

Задача 1

Визначити виробничу і повну собівартість виготовлення одиниці продукції. Загальногосподарські витрати (адміністративні) – 80% основної заробітної плати робітників. Позавиробничі витрати (витрати на збут) становлять 7% виробничої собівартості. Річний випуск продукції – 100 тис. од., цехова собівартість – 90 тис. грн. Основна заробітна плата робітників на річний випуск продукції складає 36 тис. грн. Відрахування на соціальні потреби – 37,9%, де n – номер у журналі викладача.

Задача 2.

Підприємство для здійснення підприємницької діяльності використовувало приміщення та верстати балансовою вартістю на початок звітного періоду відповідно 70000 грн. та 40000 грн.

У звітному кварталі при виготовленні продукції витрати на сировину та матеріали склали – 120100 грн., на оплату праці робітникам, зайнятим виробництвом продукції – 80300 грн., загальновиробничі витрати – 2010 грн. та адміністративні витрати – 5030 грн. Відрахування на соціальні потреби – 37,9%.

Вартість незавершеного виробництва на початок кварталу – 10100 грн., на кінець – 20200 грн.

Витрати підприємства, пов’язані з реалізацією продукції – 9050 грн.

Визначити виробничу і повну собівартість,де n – номер у журналі викладача.

Задача 3

Працівникам топографо-геодезичного підприємства нараховується заробітна плата за березень поточного року. Норма робочих днів у березні – 21; норма часу – 167.

  1. Керівник підприємства – Данилов А.Л. Форма оплати праці – проста погодинна; годинна тарифна ставка – 65,00+п грн.; відпрацьовано за табелем 167 год.; за результатом звітного кварталу нарахована премія 800,00+п грн., де n – номер у журналі викладача.

  2. Спеціаліст відділу маркшейдера Стрелков К.О. Форма оплати праці – погодинно-преміальна; годинна тарифна ставка – 50,00+п грн.; відпрацьовано за табелем 167 год.; обсяг реалізації за місяць зріс на 5% (за умовою трудового договору при збільшенні обсягів продаж з 5 до 10% надається премія в розмірі 10%), де n – номер у журналі викладача.

  3. Працівник Сімонов А.Д. (основний робітник). Форма оплати праці – пряма відрядна; згідно наряду-наказу виготовлено 825 виробів (розцінка за виготовлення 1 од. – 6,89 грн.), де n – номер у журналі викладача.

  4. Працівник Іванов С.І. (допоміжний робітник). Форма оплати праці – непряма відрядна; розмір заробітної плати встановлюється на рівні 55% від основної зарплати основних працівників. В останній день місяця працівник звільнився у зв’язку з виходом на пенсію, відповідно до колдоговору йому виплачена одноразова допомога в сумі одного прожиткового мінімуму, де n – номер у журналі викладача.

  5. Інженер Щербина О.С. Форма оплати праці – акордна; розцінка – 55,00 грн. за одиницю вимірів; фактично зроблено за березень поточного року 32 одиниць вимірів; сумісник, де n – номер у журналі викладача.

Визначити: суму заробітної плати та утримання з заробітної плати.