Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІДЗ_2011_Фінансово-екон.діял.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
737.79 Кб
Скачать

Тема 7.Оцінка фінансового стану підприємства

Методика розрахунку основних показників, що характеризують фінансовий стан підприємства: структура капіталу, платоспроможність, фінансова стійкість, ділова активність, ефективність господарської діяльності, ринкова активність, показники прибутковості підприємства.

Тема 8. Формування і використання фінансових результатів топографо-геодезичного підприємства

Величина і структура прибутку (збитку) за видами та об’єктами діяльності, вплив ситуації щодо зміни цін і обсягів реалізації на операційний прибуток, вплив факторів на величину валового фінансового результату, напрями і тенденції розподілу чистого прибутку (збитку).

Тема 9. Економічні та технічні розрахунки вартості землі і геодезичних робіт

Проведення робіт з паспортизації земельних ділянок, розроблення проектів оптимізації структури земельних угідь новостворених господарств, складання схем землеустрою, розроблення техніко-економічних обґрунтувань з використання й охорони земельних ресурсів, визначення меж земельних ділянок.

Тема 10. Грошова і експертна оцінка земель

Методика експертної грошової оцінки земельних ділянок несільськогосподарського призначення. Фактори впливу на вартість експертної грошової оцінки земельної ділянки: витрати праці на збір вихідних даних, виконання робіт, оформлення та тиражування звіту, місцерозташування об’єкта оцінки, особливості та характер забудови ділянки, розміри земельної ділянки, навколишнє середовище та правовий режим ділянки.

Тема 11. Основи організації бухгалтерського обліку результатів діяльності топографо-геодезичного підприємства

Види і форми звітності. Облік і звітність у системі ГУГКК. Первинні документи обліку. Основи бухгалтерського обліку: активні і пасивні рахунки. Форми бухгалтерського обліку. Методика проведення внутрішньої ревізії на підприємстві.

Тема 12. Ефективність формування грошових потоків

Збалансованість позитивного (надходження) і негативного (витрачання) грошових потоків у загальному обсязі. Динаміка показника чистого потоку. Аналіз і оцінка грошових потоків підприємства. Дослідження виконання планових показників відносно грошових потоків.

Тема 13. Фінансові ресурси топографо-геодезичних підприємств

Система грошових відносин: відносини з приводу формування цільових фондів, відносини з приводу формування резервних і внутрішніх страхових фондів, відносини з приводу створення зовнішніх страхових фондів, відносини з банківською системою з приводу надання і погашення кредитів і їхній оплаті, відносини з державою з приводу формування і використання бюджетних і позабюджетних фондів, відносини з вищестоящими організаціями з приводу формування і використання цільових галузевих фондів.

Тема 14. Особливості фінансування топографо-геодезичного виробництва

Специфічні особливості виконання топографо-геодезичних робіт. Джерела фінансування геодезичних робіт топографо-геодезичного підприємства.

Індивідуальна робота № 1

Тема роботи: «Основні виробничі засоби та виробничі потужності топографо-геодезичного підприємства».

Мета роботи. Навчити студентів розраховувати й аналізувати основні показники, які характеризують використання основних виробничих фондів підприємства. Поняття амортизації та порядок розрахунку амортизаційних відрахувань у практиці роботи підприємств.

Задача 1

Аерогеодезичне підприємство придбало виробниче обладнання, яке належить до 3-ї групи основних фондів, його первісна вартість – 40000 грн.; ліквідаційна вартість – 4000 грн.; очікуваний термін корисного використання обладнання – 5 років. Очікуваний обсяг продукції, яку буде вироблено з використанням придбаного обладнання за роками:

  • перший рік – 5000 од.;

  • другий рік – 6000 од.;

  • третій рік – 7000 од.;

  • четвертий рік – 6000 од.;

  • п’ятий рік – 4000 од., де n – номер у журналі викладача.

Визначити:

  • розмір амортизаційних відрахувань прямолінійним, виробничим та кумулятивним (накопичувальним) методами протягом п’яти років експлуатації обладнання (розрахунок проводити з округленням до п’яти знаків після коми);

  • суму зносу на кінець кожного календарного року;

  • залишкову вартість виробничого обладнання на кінець кожного календарного року.