Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpory_po_investicionnomu_pravu.doc
Скачиваний:
71
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
501.76 Кб
Скачать

35. Правовий режим інвестиційних проектів будівництва.

Інвестиційний процес у галузі капітального будівництва складається з двох основних стадій:

1 — вишукувальні та проектні роботи;

2 — будівництво та введення об'єктів в експлуатацію.

На першій стадії може бути два види правовідносин:

а) між замовником проекту та генпідрядчиком

(підрядчиком), що зобов'язується забезпечити виконання (виконати) увесь обсяг замовлених проектно-вишукувальних робіт;

б) між генпідрячиком і субпідрядчиками щодо виконання за плату окремих видів і комплексів робіт на підставі договору субпідряду, предметом якого виступають спеціальні види вишукувальних (наприклад, геологорозвідувальні) робіт або технологічні частини проекту, Замовником у даному випадку виступає генеральний проектувальник, а субпідрядчиком — субпідрядна вишукувальна чи проектна організація.

Обидва види правовідносин на стадії проектування регулюються одним видом господарського договору — договором підряду на виконання проектних та вишукувальних робіт.

Аналогічну структуру правовідносин маємо й на Другій стадії капітального будівництва. Тут також складаються два види правовідносин:

а) між замовником об'єкта та підрядною будівельною організацією; предметом цих правовідносин є будівельна продукція (підряд на капітальне будівництво). Суб'єктами цих правовідносин є замовник і генеральний підрядчик, що зобов'язується забезпечити виконання всього комплексу замовлених будівельних робіт. Відносини щодо генпідрядуь на капітальне будівництво регулюються спеціальним видом договору — договору генпідряду на капітальне будівництво;

б) між генпідрядчиком і субпідрядчиками на виконання окремих комплексів робіт — будівельних підрядів, предметом яких є технологічно самостійні комплекси та види робіт. Суб'єктами цих правовідносин є генпідрядчик і субпідрядчики. Правовідносини з субпідрядних робіт на капітальне

будівництво регулюються особливим видом договору — договором субпідряду на виконання окремих видів і комплексів будівельних робіт.

36. Поняття інноваційного інвестування.

Інноваційною діяльністю у сфері господарювання є діяльність учасників господарських відносин, що здійснюється на основі реалізації інвестицій з метою виконання довгострокових науково-технічних програм з тривалими строками окупності витрат і впровадження нових науково-технічних досягнень у виробництво та інші сфери суспільного життя.

Інвестування інноваційної діяльності 1. Інвестиціями у сфері господарювання визнаються довгострокові вкладення різних видів майна, інтелектуальних цінностей та майнових прав в об'єкти господарської діяльності з метою одержання доходу (прибутку) або досягнення іншого соціального ефекту.

Формами інвестування інноваційної діяльності є:

державне (комунальне) інвестування, що здійснюється органами державної влади або органами місцевого самоврядування за рахунок бюджетних коштів та інших коштів відповідно до закону;

комерційне інвестування, що здійснюється суб'єктами господарювання за рахунок власних або позичкових коштів з метою розвитку бази підприємництва;

соціальне інвестування, що здійснюється в об'єкти соціальної сфери та інших невиробничих сфер;

іноземне інвестування, що здійснюється іноземними юридичними особами або іноземцями, а також іншими державами;

спільне інвестування, що здійснюється суб'єктами України разом з іноземними юридичними особами чи іноземцями.

Загальні умови реалізації інвестицій в Україні визначаються законом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]