Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провадження у справі досудового розгляду.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
564.74 Кб
Скачать

Тема 8. Підготовка справ, які виникають з шлюбно-сімейних правовідносин

 

Питання для обговорення

 

1.Система цивільних справ, які виникають з шлюбно- сімейних правовідносин.

2.Доказування по справах, які виникають з шлюбно-сімейних правовідносин.

3. Суб’єктний склад у справах, які виникають з шлюбно-сімейних правовідносин.

4. Рішення по справах, які виникають з шлюбно-сімейних правовідносин.

 

Спеціальний матеріал

 

Постанова Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції”; постанова Пленуму Верховного Суду України №5 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду”; постанова Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2006 “Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів”, №3 від 30.03.2007 р. “Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав”

 

Завдання

 

68. У лютому 2007 р. П. в інтересах своєї малолітньої доньки М.П. звернулася до Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької обл. з позовом до М. про позбавлення батьківських прав.

У позовній заяві П. вказала, що 17.06.1994 р. уклала шлюб із відповідачем, який 10.08.2006 р. було розірвано. У шлюбі 01.01.2004 р. народилася донька. Рішенням суду від 08.08.2004 р. з відповідача на утримання доньки було стягнуто аліменти, від сплати яких відповідач ухиляється, матеріальної допомоги не надає, вихованням дитини не займається, відмовляється від спілкування з нею, батьківські обов’язки не виконує і не збирається, дитину не хоче бачити взагалі. Просила суд позов задовольнити та позбавити М. батьківських прав.

Які особливості розгляду справ про позбавлення батьківських прав передбачені законом? Визначте предмет доказування та коло доказів, які повинні підтверджувати вимоги і заперечення сторін? Які особи повинні брати участь у розгляді справ цієї категорії? Чи повинен суд враховувати думку сторін, вирішуючи питання про залучення таких осіб до участі в розгляді справи? Які дії зобов’язаний вчинити суд під час підготовки таких справ до розгляду? З урахуванням вимог закону та відповідей на питання задачі складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

69. До Васильківського районного суду Запорізької обл. з позовом до Р.П. та О.П. про встановлення батьківства щодо малолітньої К.П. звернувся С. У позовній заяві він зазначив, що з 2000 р. перебував у фактичних сімейних відносинах із матір’ю дитини – А.П., вони мали намір укласти шлюб, однак у них не було власного житла. Із метою заробити кошти на придбання житла позивач у лютому 2003 р. влаштувався на роботу у м. Тюмень. Після виїзду за кордон зв’язок із А.П. перервався і позивачу не було відомо про те, що 20.10.2003 р. А.П. народила доньку К.П., запис про яку у Книзі реєстрації народжень проведено відповідно до ч. 2 ст. 55 КЗпШС України. Під час ДТП 02.12.2003 р. А.П. загинула, про що її брат О.П. його повідомив у телефонній розмові, проте про народження дитини не сказав. Згодом дитину всиновило подружжя брата померлої. У жовтні 2009 р. після повернення до м. Запоріжжя позивачу стало відомо, що К.П. є його донькою, проте Р.П. та О.П. заперечують цей факт, спілкуватися з дитиною йому не дозволяють, змінили місце проживання. У зв’язку із наміром самостійно виховувати дитину С. звернувся до суду.

Які норми сімейного законодавства підлягають застосуванню при вирішенні таких спорів? Визначте предмет доказування у справі та коло доказів, якими сторони повинні підтверджувати свої вимоги й заперечення. Чи є необхідність у призначенні судово-генетичної експертизи? Які особи повинні залучатися судом до участі в розгляді справи? Складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

70. У вересні 2009 р. до суду звернулася Р. з позовом до Г. про стягнення аліментів. У позовній заяві Р. вказала, що перебуває із відповідачем у шлюбі з 03.03.2001 р. З часу укладення шлюбу за спільною домовленістю її чоловік – приватний підприємець займався питаннями матеріального забезпечення інтересів сім’ї, а позивачка – веденням домашнього господарства, звільнившись з роботи. Однак у липні 2009 р. у порядку спадкування її чоловік отримав трикімнатну квартиру, до якої переїхав, із позивачкою спілкування припинив, матеріальної допомоги їй не надає. Оскільки дохід відповідача дозволяє надавати таку матеріальну допомогу, позивачка просила її позовні вимоги задовольнити.

Під час попереднього судового засідання відповідач проти задоволення позовних вимог категорично заперечував, зазначивши, що переїхав до іншого житла через те, що позивачка протягом останнього року вела аморальний спосіб життя, пиячила, не приходила додому по декілька днів, зустрічається із іншим чоловіком. Тому на підставі ч. 5 ст. 75 СК України у задоволенні позову просив відмовити.

Визначте предмет доказування у цій справі. Якими доказами можуть бути підтверджені обставини, на які посилаються сторони? Які дії з підготовки справи до розгляду повинен вчинити суд? Складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

71. Д.К. звернулася до суду з позовом до Ц.К. про розподіл сумісного майна подружжя. Свої вимоги позивачка обґрунтувала тим, що, перебуваючи із відповідачем із 20.04.2004 р. у шлюбі, вони набули майно: двокімнатну квартиру, автомобіль марки Аudi, гараж, побутову техніку (холодильник, 2 телевізори, пральну машину, побутовий комбайн, пароварку, праску), а також складське нежитлове приміщення загальною площею 250 кв.м. У позовній заяві позивачка зазначила, що з 2003 р. займається підприємницькою діяльністю, а її чоловік у липні 2004 р. був звільнений із роботи і з того часу ніде не працював, на облік у центр зайнятості не став. Усі спроби працевлаштування його не привели до позитивного результату – ніде більше тижня він не працював. Усе майно позивачкою придбане за власні кошти, натомість її чоловік почав вживати алкоголь, декілька разів перебував на лікуванні від алкогольної залежності. З його вини одного разу у складському приміщенні виникла пожежа, що підтверджується Актом від 07.01.2008 р., а також, перебуваючи у стані алкогольного сп’яніння, на їх автомобілі він вчинив ДТП, внаслідок чого автомобіль потребував капітального ремонту, а матеріальну шкоду власнику іншого пошкодженого автомобіля відшкодовувала позивачка. На підтвердження цих обставин позивачкою було надано суду відповідні документи: протокол від 23.02.2009 р., рахунок ТОВ „Автосвіт” від 03.04.2009 р., виписку із рахунку в Альфабанку.

У зв’язку із викладеними обставинами позивачка просила суд застосувати ч. 2 ст. 70 СК України та розподілити майно у нерівних частках, а саме: залишити у її власності дво-кімнатну квартиру, автомобіль, гараж та складське нежитлове приміщення, а побутову техніку – у власності чоловіка. Відповідач із позовними вимогами в цілому погодився та запропонував укласти мирову угоду. Суд оголосив перерву у попередньому судовому засіданні. Після перерви сторони надали суду письмову мирову угоду, відповідно до умов якої за відповідачем залишалось майно – телевізор, пароварка і праска, а також надавалося право користування квартирою, за позивачкою – усе інше майно. Суд визнав мирову угоду.

Проаналізуйте дії суду. Чи були, на Вашу думку, у даному випадку підстави для застосування ч. 2 ст. 70 СК, якщо відповідач заперечував би проти розподілу майна у нерівних частках? Складіть ухвалу про закриття провадження у справі.

 

72. До Ленінського районного суду м. Харкова звернулася Л.Д. із позовом до Ю. про визнання договору дарування недійсним, внесення змін до Єдиного державного реєстру прав власності на нерухоме майно, стягнення матеріальної та моральної шкоди. Позивачка зазначила, що з 1980 р. перебувала із відповідачем у шлюбі, який було розірвано у 1998 р.. Під час шлюбу у 1996 р. на підставі договору купівлі-продажу вони придбали двокімнатну квартиру. За вказаним договором покупцем був Ю. Після розлучення у квартирі залишився проживати відповідач, а позивачка переїхала разом із дитиною до батьків. Відповідачем у 2008 р. укладено новий шлюб, в якому 30.03.2009 р. народилася дитина. Відповідач 20.10.2009 р. уклав договір дарування, яким передав квартиру дитині. Зазначений договір посвідчено нотаріусом Харківського нотаріального округу Г., а право власності зареєстроване КП „Харківське міське бюро технічної інвентаризації” 14.11.2009 р.

Позивачка посилалася на ст. 68 СК України, відповідно до якої розірвання шлюбу не припиняє права спільної сумісної власності на майно, набуте за час шлюбу. З урахуванням того, що ніякої згоди на відчуження вказаної квартири позивачка не давала, вона просила її позовні вимоги задовольнити.

Визначте склад осіб, які беруть участь у справі. Які дії повинен вчинити суд під час попереднього судового засідання? Якими доказами повинні підтверджуватися вимоги і заперечення сторін у цій справі? Чи повинен суд витребувати докази у випадку виникнення у сторін складностей з іх збиранням? Складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

73. Е.В. звернувся до суду з позовом до В.В. про визначення способу участі у вихованні малолітніх дітей, усунення перешкод у спілкуванні із дітьми. Позивач зазначив, що протягом восьми років перебував із відповідачкою у шлюбі, у якому народилися дві доньки – А. (7 років) та О. (4 роки). Шлюб між подружжям 28.08.2009 р. було розірвано, позивачка із дітьми переїхала до батьків і з того часу не дає позивачу можливості бачити дітей, блокує будь-які спроби спілкування, не надає можливості брати участь у вихованні дітей. Позивач зазначив, що з дітьми у нього встановлено тісний зв’язок, не бачити їх та не брати участі в їх вихованні він не може, діти щиро люблять його. У зв’язку із цим позивач просив суд відповідно до ч. 2 ст. 159 СК України визначити спосіб участі у вихованні дітей: надати йому право у будь-який час і без обмежень спілкуватися з дітьми, у будь-який час за попереднім погодженням із відповідачкою дозволити йому побачення з дітьми в місці його проживання, а також за попередньою домовленістю із відповідачкою надати право спільного відпочинку під час канікул чи в інший час.

Відповідачка проти задоволення вимог заперечувала, посилаючись на те, що ніяких перешкод у спілкуванні з дітьми позивачу не чинить, а він сам не бажає брати участі у їх вихованні, бачитися з ними. Крім того, він не надає ніяких коштів на утримання дітей протягом чотирьох місяців, а також змінив місце проживання, не має реєстрації та з приводу визначення способу спілкування із дітьми до органів опіки та піклування відповідно до ст. 158 СК України не звертався, що, на думку позивачки, виключає можливість судового розгляду зазначених позовних вимог. Крім того, позивач зловживає алкоголем, що може мати негативний вплив на моральний розвиток дітей.

Які процесуальні дії по підготовці цієї справи до судового розгляду має вчинити суддя? Визначте предмет доказування та коло доказів, які мають бути досліджені по цій справі?Складіть ухвалу про процесуальні дії, які необхідно вчинити до судового розгляду по цій справі.