Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провадження у справі досудового розгляду.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
564.74 Кб
Скачать

Тема 14. Підготовка справ окремого

провадження

 

Питання для обговорення

 

1. Система справ окремого провадження.

2. Об’єкт судового захисту та предмет судового розгляду у справах окремого провадження.

3. Особливості та спеціальні правила підготовки справ окремого провадження.

4. Заінтересовані особи в окремому провадженні.

5. Предмет доказування по справах окремого провадження.

6. Докази та експертизи у справах окремого провадження.

7. Участь прокурора та органів державної влади та місцевого самоврядування у справах окремого провадження.

8. Рішення по справах окремого провадження.

 

Спеціальний матеріал

 

Закон України від 18.06.1991 “Про цінні папери та фондову біржу”, Закон України від 24.02.1994 “Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення”, Закон України від 12.12.1991 “Про запобігання захворюванню на синдром набутого імунодефіциту (СНІД) та соціальний захист населення”; Закон України від 06.04.2000 р. “Про захист населення від інфекційних хвороб”; Закон України від 05.07.2001 “Про боротьбу із захворюванням на туберкульоз”; постанову Кабінету Міністрів України №775 від 20.07.1996 р. “Про затвердження порядку передачі дітей, які є громадянами України, на усиновлення громадянам України та іноземцям і здійснення контролю за умовами їх проживання у сім’ях усиновителів”, постанову Кабінету Міністрів України №775 від 28.08.2003 р. “Про порядок ведення обліку дітей, які можуть бути усиновлені, осіб, які бажають усиновити дитину, та здійснення нагляду за дотриманням прав дітей після усиновлення”, постанову Кабінету Міністрів України №1348 від 12.09.2002 р. “Про порядок виявлення, профілактики, в тому числі лікування туберкульозу серед мігрантів”, розпорядження Кабінету Міністрів України №175-р від 29.03.2006 р. “Про затвердження комплексу заходів щодо боротьби з епідемією туберкульозу на 2006 рік”; постанова Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції”; постанова Пленуму Верховного Суду України №5 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду”; постанова Пленуму Верховного Суду України №3 від 28.03.1972 р. “Про судову практику у справах про визнання громадянина обмежено дієздатним чи недієздатним”; постанова Пленуму Верховного Суду України №3 від 15.05.2007 р. “Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав”, постанова Пленуму Верховного Суду України №5 від 31.03.1995 р. “Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення”.

 

Завдання

 

108. Ухвалою суду від 11 грудня 2008 р. було відкрито провадження у справі за заявою А., зацікавлена особа – Лозівська державна нотаріальна контора, про встановлення факту родинних відносин та призначено попереднє судове засіданні на 15 січня 2009 р. У попередньому судовому засіданні суддя запропонував заявнику і заінтересованій особі укласти мирову угоду чи передати справу на розгляд третейському суду. Оскільки зазначені особи не виявили бажання це зробити, суддя вирішив, що підготовчі дії завершено і постановив ухвалу про призначення справи до розгляду у судовому засіданні на 4 лютого 2009 р.

Проаналізуйте наведену ухвалу і дайте відповідь, які помилки допущено судом. Складіть ухвалу про процесуальні дії, які необхідно вчинити до судового розгляду по цій справі.

 

109. Р. звернулась до суду з заявою про визнання недійсним сертифікату на пред’явника та відновлення права на втрачений цінний папір, вказуючи на те, що оригінал сертифікату та договір грошового вкладу, укладеного між нею та Чернігівською філією ВАТ Банку “Біг Енергія” від 11.09.2006 р. втрачено, а також просила постановити ухвалу про заборону здійснювати будь-які операції за втраченим ощадним (депозитним) сертифікатом на пред’явника від 11.09.2006 р. серії ДС2 № 004332. Ухвалою місцевого суду Деснянського району м. Чернігова 26 вересня 2009 р. відкрито провадження у справі. Цією ухвалою також заборонено здійснювати будь-які операції за втраченим ощадним сертифікатом ВАТ Банку “Біг Енергія” та зобов’язано зробити публікацію про виклик держателя втраченого ощадного сертифікату до суду. Через три місяці після виходу відповідної публікації суддя постановив ухвалу про призначення справи до розгляду.

Дайте оцінку діям суду. Складіть ухвалу про відкриття провадження у цій справі.

 

110. У січня 2008 р. Зарубіна Р.В. звернулася до місцевого суду з заявою про визнання свого сина Зарубіна Е.С. недієздатним. Свої вимоги заявниця мотивувала тим, що з 1 червня 2007 р. її син є інвалідом ІІ групи, внаслідок психічного захворювання з діагнозом “шизофренія, параноїдна форма, безперервно прогресуючий перебіг”. У зв’язку з хворобою він не може розуміти значення своїх дій, керувати ними і потребує опіки. Крім того, в умовах сім’ї неможливо надати йому необхідну медичну допомогу, оскільки він веде себе неадекватно, намагається чинити дії щодо знищення та пошкодження майна, а також може завдати шкоду собі та оточуючим. Тому його необхідно помістити в будинок-інтернат для осіб з психічними розладами здоров’я. У ході попереднього засідання суд, за відсутності клопотання заявниці, постановив ухвалу про призначення судово-психологічної експертизи. Інших підготовчих дій по справі судом не здійснювалося.

Дайте правову оцінку діям суду. Чи усі підготовчі дії проведені судом по цій справі? Який вид експертизи слід проводити у даному випадку? Складіть ухвалу суду про призначення відповідної експертизи.

 

111. Психоневрологічний інтернат звернувся до місцевого суду із заявою про обмеження цивільної дієздатності Осипова А.Н., якого 12 липня 2009 р. визнано недієздатним. Згідно з висновком головного лікаря психоневрологічного інтернату, де проживає Осипов А.Н. з 10 вересня 2007 р., має місце поліпшення його психічного стану, а наявний психічний розлад цілком не виключає його здатність усвідомлювати значення своїх дій та керувати ними, однак суттєво обмежує цю здатність. У зв’язку з цим представник заявника, директор психоневрологічного інтернату, просив визнати недієздатного Осипова А.Н. обмежено дієздатним, зняти встановлену над ним опіку та призначити Зуєву М.А. піклувальником. Проаналізувавши доводи заявника та вищевказаний висновок головного лікаря суд прийшов до висновку, що проводити підготовці дії не потрібно та постановив ухвалу про призначення справи до судового розгляду.

Дайте правову оцінку діям суду. Складіть ухвалу суду про призначення судово-психіатричної експертизи.

 

112. У липні 2009 р. громадяни Італії А.Г. і Н.Г. звернулися до Немирівського районного суду із заявою про усиновлення малолітньої К., 2001 р.н. У заяві зазначили, що вони є подружжям з 1980 р., перебувають на обліку кандидатів в усиновителі в Департаменті з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту за № Д-03100 від 19 листопада 2008 р. Звернення заявників продиктовано бажанням мати ще одну дитину, яка у них була, але втрачена за трагічних обставин, а усиновлювана дитина нагадує їм про їх доньку, маючи темне волосся, темний колір очей, смаглявий колір шкіри, зовнішню схожість з усиновителями. Заявники також зазначали, що відповідно до направлення Департаменту з усиновлення та захисту прав дитини від 15 грудня 2008 р. офіційно познайомилися з дитиною в присутності представника Служби у справах дітей Немирівської районної держадміністрації; батьки К. за рішенням суду позбавлені батьківських прав відносно своїх неповнолітніх дітей, зокрема відносно і К. З листопада 2004 р. К. є вихованкою Брацлавської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів (гімназія для дітей-сиріт). Вона має ще трьох сестер, теж вихованок цього ж закладу і двох братів, що вже навчаються: один – у Вінницькому державному педуніверситеті, а другий – в ПТУ. Заявники зазначали, що дитина неодноразово перебувала на оздоровленні у їх родині під час канікул; за своїм матеріальним становищем і станом здоров’я вони в змозі гарантувати дівчинці умови для її зростання, розвитку та навчання. Ухвалою від 15 липня 2009 р. суд відкрив провадження у справі та призначив попереднє судове засідання на 20 липня 2009 р.

Дайте оцінку діям судді. Які підготовчі дії здійснюються судом у справах про усиновлення? Визначте суб’єктний склад осіб, які мають брати участь у цій справі. Складіть ухвалу про процесуальні дії, які необхідно вчинити до судового розгляду по цій справі.

 

113. Громадяни Італії Л.Р. та В.Р. звернулися до Тетіївського районного суду Київської обл. з заявою про усиновлення неповнолітнього вихованця Тетіївського дитячого будинку Ц. У заяві вказали, що вони перебувають на обліку осіб, які бажають усиновити дитину в Державному департаменті з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства України у справах сім’ї, Молоді та спорту як кандидати за № 32. Згідно з направленням Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту № 66 їм була надана можливість для знайомства та встановлення контакту з дитиною Ц. 1999 р. народження. Дитина їм сподобалась, і вони висловили бажання усиновити. Батьки дитини спочатку були позбавлені батьківських прав, а потім померли, в зв’язку з чим хлопчик з 23.12.2001 р. був направлений до Тетіївського дитячого будинку Київської обл., де виховується по теперішній час. Громадяни України не виявили бажання усиновити неповнолітню дитину або взяти її під опіку.

Заявники зазначали, що вони познайомилися з документами на дитину та з медичним висновком про стан її здоров’я, а також познайомились із нею особисто, встановили контакт з дитиною і виявили бажання стати батьками хлопчика. Вказували, що у них є всі необхідні умови для утримання та виховання дитини, яку усиновляють: можуть забезпечити усиновленому стабільні та гармонійні умови життя та розвитку. Житлово-побутові умови, стан здоров’я та матеріальне забезпечення дозволяють їм утримувати, виховувати та навчати усиновленого і забезпечити його всім необхідним. Заявники просили суд винести рішення про усиновлення ними неповнолітнього вихованця Тетіївського дитячого будинку Ц., який народився 1999 р. в м. Тетіїв Київської обл. і зареєстрований відділом реєстрації цивільного стану Тетіївського районного управління юстиції Київської обл., актовий запис про народження дитини № 276/99, свідоцтво про народження дитини № 23674 та внести відповідні зміни до актового запису про народження усиновленого.

Під час підготовки справи до розгляду, суд залучив до участі у справі представника Тетіївського дитячого будинку Київської обл., представника Державного департаменту з усиновлення та захисту прав дитини Міністерства України у справах сім’ї, молоді та спорту та представника комісії опіки та піклування Тетіївської районної державної адміністрації Київської обл.

Чи відповідають закону дії суду? Чи всі особи, які повинні брати участь у розгляді справи, були залучені судом? Складіть мотивовану ухвалу про призначення справи до розгляду.

 

114. Свалявська міжрайонна державна податкова інспекція звернулася до суду із заявою про розкриття банківської таємниці Закарпатською філією АБ “Брокбізнесбанк”, ВАТ КБ “Надра”, ТОВ КБ “Коопінвестбанк”, Закарпатським РУ Приватбанку і Закарпатською філією ВАТ “Електронбанк”, які знаходяться у м. Свалява, щодо операцій фізичної особи – підприємця К. Ухвалою від 8 лютого 2009 р. суддя Свалявського районного суду Закарпатської обл. відкрив провадження у цій справі, призначив закрите попереднє судове засідання на 12 лютого 2007 р., викликав на закрите попереднє судове засідання представників податкового органу, суб’єкта господарювання та зазначених банків, запропонувавши останнім подати до суду письмові заперечення проти заяви та докази, якими вони обґрунтовуються.

Дайте оцінку діям судді. Складіть ухвалу про відкриття провадження у цій справі з урахуванням правильного рішення.

 

115. Лікар-психіатр Первомайської психоневрологічної лікарні звернувся до суду із заявою про надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку хворому Т. У заяві вказав, що Т. перебуває на обліку у лікаря-психіатра з 1996 р. з діагнозом приступоподібна прогредієнтна шизофренія, афективно-бредовий напад, стенічна аутизація, є інвалідом II групи, лікувався стаціонарно 15 разів. Хворий агресивний до дружини та дітей, погрожує їм розправою, виганяє із квартири, спалив одяг та речі, виніс на смітник дитячі іграшки, викидає із вікон меблі, є небезпечним для оточуючих. Після отримання заяви суд залучив як заінтересованих осіб Т. і його дружину К., районного прокурора та представника органу опіки та піклування.

В якому порядку розглядаються справи про надання амбулаторної психіатричної допомоги у примусовому порядку? Які особи повинні брати участь у розгляді таких справ? Чи повинен суд вчиняти якісь підготовчі дії до призначення до розгляду справ цієї категорії? Складіть відповідну ухвалу.

 

116. До Чугуївського міського суду Харківської обл. звернувся виконавчий комітет Чугуївської міської ради із заявою про передачу безхазяйного майна у комунальну власність. Заявник посилався на те, що приміщення колишньої майстерні по ремонту вагів, яка розташована за адресою: м. Чугуїв, вул. Жадановського, 7-И, більше 10 років ніким не використовується, знаходиться в аварійному стані, власник спірного приміщення відсутній. Судом 18.04.2009 р. ухвалено рішення про задоволення заяви.

З апеляційною скаргою на зазначене рішення звернувся генеральний директор державного підприємства “Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”. У скарзі він зазначив, що суд не з’ясував, чи є нерухоме майно безхазяйною річчю, як того вимагає  ст. 355 ЦК України, а між тим згідно акту-передачі основних фондів від 31.03.2004 р. приміщення майстерні знаходиться на балансі ДП “Харківський регіональний науково-виробничий центр стандартизації, метрології та сертифікації”, однак до участі у розгляді справи це підприємство залучено не було. Як вбачається із матеріалів справи, заява виконкому Чугуївської міської ради про передачу безхазяйного майна у комунальну власність надійшла до суду 18.04.2009 р. (а.с. 2), у цей же день провадження по справі було відкрито, проведено попереднє судове засідання і прийнято судове рішення по суті заявлених вимог (а.с. 1, 8, 9), тобто рішення суду постановлено у день надходження справи до суду.

Який порядок реєстрації безхазяйної нерухомої речі встановлено чинним законодавством? Які обставини повинні бути викладені у заяві про передачу безхазяйної нерухомої речі у комунальну власність? Чи повинен суд до призначення справи до розгляду перевіряти ці обставини? Проаналізуйте умови задачі та складіть відповідну ухвалу апеляційного суду.

 

117. Опікунська рада при Степовій сільській раді Роздільнянського р-ну Одеської обл. звернулася до суду із заявою про надання повної цивільної дієздатності неповнолітній З.. Заявник посилався на те, що З. у віці 14 років народила доньку, яку зареєструвала в органах РАЦС та згідно з актовим записом цивільного стану записана її матір’ю. Для того, щоб самостійно виховувати доньку, влаштувати її у дитячий садок та працевлаштуватись, З. необхідна повна цивільна дієздатність. Суд відкрив провадження у справі та ухвалою залучив як заінтересованих осіб батьків З.

В якому порядку відповідно до закону неповнолітній особі може бути надано повну цивільну дієздатність? Якими обставинами обумовлено можливість вирішення питання щодо емансипації у судовому порядку? Які особи повинні брати участь при розгляді справ цієї категорії?Складіть відповідну ухвалу.

 

118. У грудні 2009 р. неповнолітня Х. звернулась до Орджонікідзевського районного суду м. Харкова із заявою про надання їй права на шлюб, посилаючись на те, що у віці 13 років народила доньку. На даний час їй виповнилося 14 років, вона бажає укласти шлюб із батьком дитини М. та спільно із ним виховувати дитину. Батьки заявниці проти укладення шлюбу не заперечують. Суд відкрив провадження у справі та призначив справу до розгляду. У судове засідання судом викликано як законного представника – матір заявниці Ч., як заінтересованих осіб – М., представника Ради опіки та піклування Орджонікідзевського р-ну м. Харкова та представника РАЦС Орджонікідзевського р-ну м. Харкова.

Чи повинен був суд перед призначенням справи до розгляду провести підготовчі дії? У якому порядку відповідно до законодавства може бути вирішено питання про надання особі, яка не досягла шлюбного віку, права на шлюб? За яких умов зазначене питання вирішується у судовому порядку? Складіть ухвалу, яку відповідно до умов задачі, повинен постановити суд.

 

119. У березні 2009 р. прокурор Снігурівського р-ну Миколаївської обл. в інтересах Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру звернувся до суду з заявою про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу Ж. У заяві вказав, що ОСОБА Ж. страждає на хронічний десимінований туберкульоз легень відкритої форми, перебуває на диспансерному обліку у Снігурівській ЦРЛ, але злісно ухиляється від лікування та є постійним джерелом розповсюдження туберкульозу серед населення, становлячи загрозу для суспільства. Прокурор просив суд ухвалити рішення про обов’язкову госпіталізацію Ж. до Миколаївського обласного протитуберкульозного диспансеру на строк до 3-х місяців.

Хто може звернутись до суду із заявою про обов’язкову госпіталізацію до протитуберкульозного закладу? В якому порядку розглядаються судом справи зазначеної категорії?

 

120. Сакський міжрайонний прокурор в інтересах А.П. звернувся до суду із заявою про оголошення померлою його дружини О.П. Заява мотивована тим, що А.П. із О.П. перебувають у зареєстрованому шлюбі з 06.12.1991 р. та проживали разом. 19.01.2001 р. О.П., яка зловживала спиртними напоями, пішла з дому, і з того часу місце її мешкання невідоме. У зв’язку з цим з 19.01.2001 р. вона була оголошена в розшук, але місце її перебування не виявлено до теперішнього часу. На підтвердження цих обставин до заяви додано розшукову справу № 854, заведену 22.01.2001 р. Сакським МРВ ГУ МВС України в АРК. Встановлення цього факту необхідне А.П. для розірвання шлюбу. Представник відділу РАЦС Сакського МРУЮ МЮУ в АРК., який є заінтересованою особою у справі, проти задоволення заяви не заперечувала, про що подала письмову заяву та просила слухати справу за її відсутності.

Хто може звернутись до суду із заявою про оголошення особи померлою? Які обставини необхідно вказати у заяві та якими доказами потрібно їх обґрунтувати? Чи повинен суд після відкриття провадження у справі вчиняти підготовку справи до судового розгляду? Складіть ухвалу, яку повинен постановити суд.

 

121. У січні 2009 р. до Христинівського районного суду Черкаської обл. і в інтересах держави в особі виконавчого комітету Христинівської міськради звернувся прокурор із заявою про визнання спадщини відумерлою. В заяві прокурор вказав, що у січні 1998 р. померла Ч., після смерті якої відкрилась спадщина, яка складається із земельної ділянки сільськогосподарського призначення площею 3,28 га вартістю 46665 грн. Спадкоємців у покійної немає, ніхто протягом 10-ти років із заявою про прийняття спадщини не звертався. Відповідно до ст. 1277 ЦК України прокурор просив визнати спадщину відумерлою, а також вказав, що оскільки виконавчий комітет є органом місцевого самоврядування, який представляє інтереси територіальної громади і приймає від її імені рішення, тобто діє від імені народу України як джерела влади у державі, це є підставою для звернення прокурора із заявою в інтересах держави.

Суд відкрив провадження у справі, призначив справу до розгляду та розглянув її за участю прокурора Христинівського р-ну, задовольнивши заяву та ухваливши рішення про визнання спадкового майна Ч. відумерлим та передання земельної ділянки у власність територіальної громади.

Проаналізуйте дії суду. У якому порядку розглядаються справи про визнання спадщини відумерлою? Яку ухвалу відповідно до умов задачі повинен постановити суд? Складіть цю ухвалу.

 

122.У серпні 2009 р. З. звернувся до суду із заявою про оголошення В. померлим. У заяві зазначив, що його брат В. у лютому 2009р. перебував на відпочинку у Туреччині. Повертаючись з екскурсії, автобус, у якому знаходився В., по дорозі до м. Бодрум зірвався у прірву, і з того часу відомостей про пасажирів автобуса немає. Заявник просив суд забезпечити докази шляхом допиту С. та М., які у той час перебували у Туреччині та проживали в тому ж готелі, що і В. та бачили, як він сідав у автобус. Оскільки 20.08.2009 р. С. та М. відбувають у довгострокове відрядження до Сирії, заявник просив задовольнити його заяву.

Як повинен діяти суд? Складіть відповідну ухвалу.