Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Провадження у справі досудового розгляду.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.03.2016
Размер:
564.74 Кб
Скачать

Тема 12. Підготовка справ, які виникають зі

                   спадкових правовідносин

 

Питання для обговорення

 

1.      Система справ, які виникають з спадкових правовідносин.

2.      Предмет судового захисту у справах, які виникають зі спадкових правовідносин.

3.      Докази по справах, які виникають з спадкових правовідносин.

4.      Коло осіб у справах, які виникають з спадкових правовідносин.

5.      Судові рішення за результатами розгляду справ, які виникають зі спадкових правовідносин.

6.      Судова практика розгляду справ, які виникають зі спадкових правовідносин.

 

Спеціальний матеріал

 

Постанова Пленуму Верховного Суду України №2 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного законодавства при розгляді справ у суді першої інстанції”; постанова Пленуму Верховного Суду України №5 від 12.06.2009 р. “Про застосування норм цивільного процесуального законодавства, що регулюють провадження у справі до судового розгляду”, постанова Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 р. “Про практику розгляду судами України справ про спадкування”.

 

Завдання

 

95. У грудні 2008 р. С. звернулася в суд із позовом до П.В. та Києво-Святошинської нотаріальної контори про визнання недійсним свідоцтва про право на спадщину за законом, виданого 11 квітня 2008 р. на ім’я П.В., з тих підстав, що він не мав права на спадщину. Позивачка посилалась на те, що після смерті брата відповідача спадщину прийняла її тітка П.Г., яку вона,  С., доглядала до смерті, понесла витрати на її поховання, а тому має право на спадщину. Спадкове майно складається з 1/3 будинку в м.Боярці та рухомого майна, яке відповідач привласнив. Крім того, С.просила стягнути з П.В. 2 тис. грн. на відшкодування моральної шкоди.

Рішенням від 23 червня 2009 р. позовні вимоги С. задоволено частково, свідоцтво про право на спадщину за  законом,  видане  Києво-Святошинською  державною нотаріальною конторою 11 квітня 2008 р. на ім’я П.В., визнано недійсним, а в решті позовних вимог відмовлено.   

Чи правильно визначений суб’єктний склад цивільної справи? Які дії повинен вчинити суд під час підготовки справи до судового розгляду.

 

96. У листопаді 2009 р. Коркова Р.П. звернулася до суду із позовом до районної ДПІ та 10-ї нотаріальної контори про відновлення строку для прийняття спадщини та визнання права власності на спадщину за законом. Позов мотивувала тим, що 20 вересня 2008 р. померла її тітка Воронова С.І.., після якої залишилася спадщина у вигляді двокімнатної квартири. Зазначену квартиру померла заповідала своєму онуку Шубіну І.Ю., який спадщину не прийняв. У зв’язку з тим, що інших спадкоємців у Воронової С.І. немає, 15 жовтня 2009 р. позивачка звернулася до нотаріальної контори про прийняття спадщини та видачу свідоцтва про право на спадщину. Нотаріусом, 10-ї нотаріальної контори, відмовлено Корковій Р.П. у вчиненні відповідних дій, оскільки строк для прийняття спадщини нею пропущений, та роз’яснено, що вона може звернутися до суду з позовом про надання додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини.

Рішенням суду позов Коркової Р.П до ДПІ та 10-ї нотаріальної контори про відновлення строку для прийняття спадщини та визнання права власності на спадщину за законом задоволено частково. Встановлено додатковий строк для подачі заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини за законом, що залишилася після смерті Воронової С.І., протягом трьох місяців з дня набрання рішенням суду законної сили. У задоволенні позовних вимог про визнання права власності на спадщину відмовлено.

Чи правомірні дії суду? Визначте склад осіб, які братимуть участь у даній справі. Які процесуальні дії повинен вчинити суддя по підготовці цієї справи до судового розгляду? Складіть ухвалу суду про залучення третьої особи, яка не заявляє самостійні вимоги на предмет спору в разі, якщо відповідачем у позовній заяві буде вказане лише ДП.

 

97. У лютому 2009 р. Р. З.С. звернулася до суду з позовом до Р.К.М. про визнання права власності на житловий будинок із господарськими спорудами в порядку спадкування за законом.

В обґрунтування своєї позиції позивач зазначив, що 26 червня 1919 р. Р. Ф. Ф. та Р.У.М. купили будинок в м. Харкові по вул. Амурській буд. 9, про що свідчить “Главная выпись из крепостного Харьковского нотариального архива книги по Харьковскому уезду за 1919 г. № 2 часть 1, Страница 38, 9 №95”.

Відповідно до присуду народного суду м. Харкова від 19.11. 1927 р. встановлений факт переходу спадку житлового будинку с надвірними будівлями по вул..Амурській, 9 до гр.. Р. У. М., Р.Ф.Ф., Р.М.Ф., Р.Є.Ф., І. А. Ф. та А.Н.Ф. в рівних долях кожному.

Після смерті у 1938 р. Р. Ф. Ф. та смерті у 1940 р. Р. У. М. цей будинок успадкували їх діти: Р. М. Ф. помер 29.01.1970 (актовий запис про смерть №880), Р. Є. Ф. (померла 29.10.1992 р. – актовий запис про смерть №15007), Р.Є.Ф (померла у 1983 р. – документів та актових записів про смерть в архівних документах не збереглося) та А. Н. Ф. (померла у 1953 р. документів та актових записів про смерть в архівних документах не збереглося).

Після смерті 29.01.1970 р. Р. М. Ф. (актовий запис про смерть №880), його спадкоємцями були сини Р. Л. М. та Р. К. М.. На момент смерті Р.М.Ф проживали разом з ним і були прописані за адресою м. Харків, вул.. Амурська, 9 його син Р. Л. М. та дружина Р.З.С (позивач по справі). Другий син Р. К.М. за вказаною адресою не був прописаний та не проживав.

24.02.1999 р. помер Р.Л. М. На день смерті разом з ним проживала та була прописана його дружина Р. З. С.

Які дії повинен вчинити суд під час підготовки справи до судового розгляду? Визначте коло юридичних фактів які входять до предмета доказування по даній справі.

 

98. У вересні 2009 р. А.С. звернувся до суду з позовом до В. про визнання заповіту недійсним. Позов обґрунтував тим, що у червні 2009 р. помер його батько С., залишивши заповіт від 2 листопада 2008 р., яким заповів В. земельну ділянку розміром 0,25 га, розташовану в с. Княжичі Києво-Святошинського району по вул. Загородній. Указаний заповіт позивач вважає недійсним, оскільки на час його укладення його батько не міг керувати своїми діями і розуміти їх значення, оскільки мав вік 78 років, отримав контузію під час Великої Вітчизняної війни, був інвалідом першої групи, зловживав спиртними напоями. Ухвалою суду було відкрито провадження у цій справі та призначено попереднє судове засідання.

Які підготовчі дії має вчинити суддя по цій справі?Складіть ухвалу попереднього судового засідання.

 

99. У жовтні 2008 р. О. звернулася до суду з позовом до Четвертої Львівської державної нотаріальної контори, третя особа – Л., про визначення додаткового строку для прийняття спадщини після смерті її бабусі Р., яка померла у червні 2003 р. Зазначала, що вона не проживала разом із спадкодавцем, строк для подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини закінчився у грудні 2003 р., але цей строк нею пропущено з поважних причин у зв’язку з тим, що на час смерті бабусі їй не було відомо про відкриття спадщини на ½ частини квартири, оскільки її ніхто про це не повідомив; вона вважала, що вся квартира належить на праві власності сину бабусі (який є дядьком позивачки), і дізналася про наявність спадщини лише після смерті останнього, яка настала в квітні 2008 р. Оскільки її сестра Л. відмовилася дати згоду на подання нею до нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини, позивачка просила суд визначити їй додатковий строк, достатній для подання заяви про прийняття спадщини. Ухвалою суду було відкрито провадження у цій справі та призначено попереднє судове засідання.

Вирішіть питання про склад осіб, які мають брати участь у цій справі. Який матеріальний закон підлягає застосуванню судом у цій справі?Складіть відповідну ухвалу.

 

100. Ш. звернувся до Житомирського районного суду з позовом до Сингурівської сільської ради з позовом про визнання права власності в порядку спадкування на недобудований житловий будинок у с. Сінгури Житомирського району по вул. Новоселів, 162, який залишився після смерті його матері Ш.З. У позовній заяві вказував, що інші спадкоємці відмовилися від прийняття спадщини, він право власності на частину спадкового майна (квартиру у м. Житомирі) оформив, але не має змоги оформити спадщину на зазначений будинок через відсутність відповідних правовстановлюючих документів на нього. Ухвалою суду було відкрито провадження у цій справі та призначено попереднє судове засідання. У попередньому судовому засіданні суддя вказав позивачу на необхідність надання суду доказів неможливості оформлення права на спадщину в нотаріальному порядку.

Якими доказами може підтверджуватися факт неможливості оформлення права на спадщину в нотаріальному порядку, і чи відповідає вимога суду щодо надання таких доказів положенням закону? Визначте предмет доказування та склад осіб, які мають брати участь у цій справі. Чи потрібно залучати нотаріуса до участі у справі? Які підготовчі дії має вчинити суддя? Як має бути вирішено питання про розподіл судових витрат у цій справі в разі задоволення позову?