Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:

Історія держави і права_Тацій В.Я. Том 1

.pdf
Скачиваний:
298
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
5.02 Mб
Скачать

своїй владі, але зазнав поразки. Пізніше йому вдалося захопити у полон Божа і стратити його разом із синами й «вельможами». Але й на початку VI ст. анти разом з іншими слов’янськими племенами вели наступ на балканські володіння Візантії.

Все це вплинуло на соціально-економічний розвиток слов’ян. Воєнна здобич, контрибуції, подарунки, одержувані під час війни, сприяли накопиченню багатств у антських вождів. Посилилась їхня військова й політична влада, що прискорило майнову та соціальну диференціацію слов’янського суспільства, процес формування у ньому класових відносин.

З VII ст. термін «анти» вже не фігурує у писемних джерелах. З VI—VII ст. у них вживаються такі найменування, як «слов’яни», «склавши», «склавени». Поява у слов’ян союзів племен свідчила про становлення в них у період між докласовою і класовою формаціями перехідної форми управління суспільством. Тут використовувалися деякі старі родові форми регулювання соціальними процесами, але вже в інтересах панівного класу, що зароджувався. Таку форму управління суспільством називають військовою демократією. На її стадії перебували й анти1.

Військова демократія поєднувала в собі риси, притаманні громадському самоврядуванню, а також елементи державного ладу. У міру поглиблення соціальної диференціації у воєнно-демократичних союзах посилювалася державно-правова основа, що неминуче зумовлювало класовий поділ суспільства й утворення держави. Це, звичайно, вимагало тривалого часу. Позначився і зовнішньополітичний чинник: на розвиток слов’ян несприятливо вплинуло нашестя гуннів.

У другій половині І тис. н. є. східнослов’янські племена заселяли велику територію, на якій сформувалася давньоруська народність. Картину розміщення східних слов’ян на Східно-Європейській рівнині яскраво зобразив давньоруський літописець кінця XI — початку XII ст. Нестор у «Повісті минулих літ», яка «увібрала весь досвід історичних знань, нагромаджений на Русі в попередню епоху, досягнення європейської історичної думки, традиції візантійської культури»2. На Правобережжі середньої течії Дніпра жили поляни з центром у Києві; на північ і захід від полян, між ріками Россю і Прип’яттю — древляни з центром у Іскоростені; на північ від полян і древлян, на Лівобережжі Прип’яті — дреговичі; на захід

1Мавродин В. В. Образование Древнерусского государства и формирование древнерусской народности. — М., 1971. — С. 10.

2Голочко П. П. Київська Русь. — К., 1996. — С. 11.

51

52

36

53

37

54

Розділ 2. Становлення і розвиток держави і права Київської Русі

55

1. Формування державності східних слов’ян

56

57

від полян, за верхньою течією Південного Бугу — бужани й воли-няни; південніше полян, у Південному Подніпров’ї — уличі, а ще далі на південний захід, у басейні Дністра — тиверці; у Закарпатті— білі хорвати; на лівому березі Дніпра, в басейні рік Сули, Сейму, Десни, сягаючи на сході до Сіверського Дінця, — сіверяни; на північ від сіверян, між верхньою течією Дніпра і Сожа — радимичі; на північ від радимичів, у верхів’ях Волги, Дніпра й Двіни — кривичі з центром у Смоленську; в басейні Західної Двіни, по річці Полоті — полочани; у районі озера Ільмень — словени; нарешті, на крайньому сході регіону розміщення східних слов’ян жили в’ятичі, які займали басейн верхньої і середньої течії Оки й Москви-ріки1.

Археологічні розкопки дають досить повне уявлення про рівень економічного розвитку східних слов’ян у VII—VIII ст. Основу їхнього господарства становило орне землеробство, в якому тепер застосовувалися більш досконалі знаряддя праці, зокрема рало з широким лезом і залізним наконечником2. На землеробській основі розвивалося скотарство, яке давало тяглову силу і продукти харчування. Промисли — полювання, рибальство, бортництво — почали відігравати у господарському житті слов’ян допоміжну роль. Ці зміни у господарському житті свідчили про величезний прогрес. Продуктивність праці значно зросла, цілком можливою стала індивідуалізація виробництва, створювались умови для переходу від ранньокласових відносин до феодальних. Дедалі більше розвиваються ремесла: ковальська та ювелірна справа, оброблення каміння, дерева та кості, ткацтво, теслярська та гончарна справа.

На новій, більш високій, ніж у попередній період, виробничій основі відбувався процес відокремлення ремісництва від землеробства. Розвиток ремісництва був однією з передумов виникнення і зростання міст наприкінці VI—VIII ст.3. Результатом відокремлення ремісництва від землеробства було зародження товарного виробництва. Регулярний товарний обмін свідчив про появу постійних надлишків продукції у землеробстві, скотарстві, ремісництві.

У VII—VIII ст. починають інтенсивно розвиватися зовнішні економічні зв’язки східних слов’ян. Волзький шлях зв’язував землі східних слов’ян з племенами Середнього Поволжя і далі через Хва-линське (Каспійське) море

— з країнами Сходу, Дніпровський

1Повесть временньїх лет (далі — ПВЛ). — М.; Л., 1950. — 4.1. — С.

11—14.

2Винокур І. С. Соціально-економічний розвиток ранньосередньовічних східних сло в’ян у світлі нових археологічних даних // Історія Русі-України (історикоархео-

логічний збірник). — К, 1998. — С. 21.

3Седов В. В. Начало городов на Руси: Тез. докл. сов. делегации на V Междунар. конгрессе славян. археологии. — М., 1985. — С. 6.

58

шлях — з Візантією. Волзький і Дніпровський шляхи набули загальноєвропейського значення, з’єднуючи країни Причорномор’я і Сходу з Прибалтикою.

Економічний прогрес у східних слов’ян був рушійною силою їхнього суспільного розвитку. За умови існування індивідуальних господарств додатковий продукт, що отримувався в них і досягав значних розмірів, ставав власністю виробника і міг бути джерелом збагачення. Так виникла спочатку майнова, а потім і соціальна нерівність.

Суттєвою рисою суспільного ладу східних слов’ян VII—VIII ст. була наявність сільської (територіальної) общини — «миру», «верві» як союзу індивідуальних господарств. У їхній власності перебували житло, знаряддя і продукти праці. Невеличке житло на чоти-ри-п’ять осіб, розміщення та розмір господарських будівель, малий запас продуктів свідчать про індивідуальний характер господарства слов’ян. Про це ж свідчить і факт збирання данини у слов’ян з «диму» (дому), про який згадується у давньоруському літописі. Водночас у межах територіальної общини продовжувала існувати колективна власність на землю, яка періодично перерозподілялася між окремими сім’ями. Різні за складом сім’ї, що входили в територіальну общину, різний характер і рівень їхнього добробуту і накопичених багатств, захоплення багатими сім’ями прилеглих до общини земель призводили до подальшого соціального розшарування общини.

Майнова нерівність її членів дедалі більше поглиблювалася. Формувалася соціальна верхівка суспільства, яка поступово присвоювала собі право збирати серед членів общини частину продуктів на загальні потреби общини й розпоряджатися ними. У процесі становлення феодального суспільства цей звичай перетворився на регулярне збирання данини на користь феодалів, що стало початковою формою феодальної експлуатації, найбільш ранньою формою продуктової ренти. Місцем проживання феодалізуючої знаті вже у VIII—IX ст. були укріплені «гради»1.

Така форма експлуатації, як патріархальне рабство, що існувала у східних слов’ян, не переросла у рабовласницьку формацію. У процесі формування класів суспільства перейшли від первіснообщинного ладу до феодального. Цей своєрідний розвиток пояснюється низкою обставин. Масовому застосуванню праці рабів у землеробстві перешкоджали суворі кліматичні умови, в яких утримання раба обходилося надто дорого і тому було невигідним. Треба врахо- 1 Толочко П. П. Древнерусский феодальньш город. — К., 1989. — С. 35.

39

59

Розділ 2. Становлення і розвиток держави і права Київської Русі

60