Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

6.2 Використання в нафтогазовій промисловості

Процес екстракції використовують для очищення олив від асфальсмолистих речовин за допомогою наведених трьох перших розчинників, для деасфальтизації гудрону рідким пропаном, а також для виділення ароматичних вуглеводнів із реформатів (продуктів каталітичного реформінгу) і конденсатів за допомогою етиленгліколю.

6.3 Методи екстракції

Процес екстракції може проводитися в екстракційних колонах або в системах змішувач-відстійник. Залежно від кількості відстійників і змішувачів, а також їх з’єднання розрізняють три методи екстракції: однократну, багатократну і протитічну.

6.3.1 Однократна екстракція

При однократній екстракції сировина і розчинник змішуються однократно в один прийом в змішувачі З-1. Одержана суміш направляється у відстійник В-1, де розділяється на рафінатний та екстрактний розчини.

З-1 – змішувач; В-1 – відстійник; К-1, К-2 – ректифікаційні колони; G – витрата сировини, кг/с; L – витрата розчинника, кг/с; R, S – кількість одержаних рафінадного і екстрактного розчинів, кг/с; R0, S0 – кількість рафінату і екстракту, кг/с.

Рисунок 6.1 – Схема однократної екстракції

Для одержання кінцевих продуктів ці розчини поступають в ректифікаційні колони К-1, К-2, де від них відганяють розчинник. Рафінат зверху колони К-1 і екстракт знизу колони К-2 виводяться як готові продукти або на подальшу переробку. Розчинник з колони К-1 і К-2 повертається назад у процес (у змішувач З-1).

Перевагою даного методу екстракції є простота апаратурного оформлення, недоліком – низька якість одержуваних продуктів.

6.3.2 Багатократна екстракція

Рисунок 6.2 – Схема багатократної екстракції

При багатократній екстракції вихідна сировина і рафінатні розчини R1, R2 обробляються свіжими порціями розчинника на кожній стадії, при цьому екстрактні розчини виводяться із кожної стадії і поступають в окремі ректифікаційні колони для відгонки розчинника. Перевагою багатократної екстракції є більш висока якість одержуваних продуктів, недоліком – велика витрата розчинника і висока металоємність.

6.3.3 Протитічна екстракція

Рисунок 6.3 – Схема протитічної екстракції

При протитічній екстракції вихідна сировина і відповідні рафінатні розчини рухаються від змішувачів до відстійників прямотоком. Кінцевий рафінатний розчин R3 виводиться з відстійника В-3 і поступає в ректифікаційну колону для відгонки розчинника. Екстрактні розчини рухаються від відстійника до змішувача протитоком по відношенню до рафінатних розчинів. Кінцевий екстрактний розчин S3 виводиться із відстійника В-1 і теж поступає в ректифікаційну колону. При протитічній екстракції розчинник подається тільки на останню стадію у змішувач З-3. Це забезпечує найвищу якість одержуваних продуктів тому, що проміжний рафінатний розчин контактує з чистим розчинником.

Перевагою даного методу екстракції є висока якість одержуваних продуктів, менша витрата розчинника і менша металоємність порівняно з багатократною екстракцією.