Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

10.3.5 Параметри контролю і регулювання на установці

Основними параметрами, які впливають на вихід і якість продуктів коксування є наступні:

- якість сировини;

- температура входу сировини в реактор;

- тиск в реакторі;

- час перебування сировини в реакторі;

- коефіцієнт рециркуляції.

10.3.5.1 Якість сировини

Найбільш цінним продуктом процесу є кокс, тому при виборі сировини в першу чергу розглядають можливість одержання якісного коксу. Коксуємість сировини має складати 10-20 %; при меншій коксуємості вихід коксу є невеликим, при більшій коксуємості закоксовуються транспортні лінії, крани, трубні змійовики печей і ускладнюється робота контрольно-вимірювальних приладів. Найкращою сировиною для установок є мазути і гудрони. При їх використанні збільшується вихід газубензину і газойлів, крім того зростає октанове число бензину, але вихід коксу зменшується. Якість сировини контролюється за коксуємістю.

10.3.5.2 Температура входу сировини в реактор

При низьких температурах входу сировини в реактор зменшуються виходи газу і бензину, з одночасним збільшенням виходу газойлів. Це пояснюється тим, що при низьких температурах тільки незначна частина сировини розкладається з утворенням легких вуглеводнів. При температурах менше 480 °С проходить викидування спіненої маси із реактора в колону. Це призводить до забивання колони та насоса Н-2 частинками коксу і аварійної зупинки установки. Підвищення температури сприяє збільшенню виходу бензину і газу та зростанню октанового числа бензину. Найбільше впливає температура на якість коксу. При збільшенні температури кокс є більш однорідним, зростає його густина і покращуються механічні властивості. Збільшення температури вище 510 °С обмежується сильним закоксуванням змійовиків трубчатої печі. Температура входу сировини в реакторі регулюється кількістю палива, що подається в піч П-1.

10.3.5.3 Тиск в реакторі

Тиск в реакторі суттєво впливає на фізико-хімічні процеси перетворення сировини. При зниженні тиску, в результаті випаровування великої кількості сировини, подальше її перетворення проходить в паровій фазі, тому вихід газоподібних і рідких продуктів зростає, а коксу – знижується. При підвищенні тиску випаровування сировини сповіль-нюється, що призводить до вторинних перетворень її з утворенням більшої кількості коксу. Тиск також впливає на швидкість руху парів в реакторі. Ця швидкість повинна бути ; при більшій швидкості проходить винесення коксових частинок газоподібною фазою і забивання колони та пічного насосу. Тому, при необхідності одержання максимальної кількості рідких продуктів процес необхідно вести при тиску 0,18-0,2 МПа, а при необхідності одержання великої кількості коксу процес вести при тиску Р = 0,35-0,4 МПа. Тиск регулюється автоматично клапаном, який встановлюється на лінії виводу газоподібних продуктів із реактора Р-1 або Р-2.

10.3.5.4 Час перебування сировини в реакторі

Час перебування сировини в реакторі впливає на якість коксу. При недостатньому часі перебування сировини в реакторі (< 10-13 год) отримують масу, яка займає проміжне місце між бітумом і коксом. Парова фаза знаходиться в реакторі невеликий час (від 0,4 до1,2 хв), тому час перебування сировини в реакторі не впливає на якість газоподібних продуктів.