Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конспект 1. лекц. Виробн. процеси та обладнан.....doc
Скачиваний:
98
Добавлен:
04.11.2018
Размер:
4.35 Mб
Скачать

11.2.3.2 Склад і концентрація карбаміду

Карбамід може використовуватися у кристалічному вигляді або у вигляді насиченого водного чи спиртового розчинів. У кристалічному стані карбамід є більш активним і дозволяє одержувати швидше і добре промитий комплекс.

11.2.3.3 Співвідношення карбамід-сировина

Оптимальне співвідношення між карбамідом і сировиною залежить від виду сировини. Для депарафінізації легкої сировини необхідно менше карбаміду, для важкої – більше. Кратність карбамід-сировина знаходиться в межах (0,7 - 1,2):1 для реактивного і дизельного палив, (1,0 - 3,0):1 для депарафінізації олив. При збільшення карбаміду зростає кількість вилученого парафіну із сировини, температура застигання депарафінізату знижується, але якість парафіну погіршується із-за наявності в ньому ароматичних вуглеводнів. Кратність карбамід-сировина регулюється кількістю сировини, що подається на установку.

11.2.3.4 Температура

Температура процесу залежить від якості сировини, а саме від її фракційного складу. При збільшенні молярної маси і температурних меж википання фракції температура депара-фінізації зростає. При цьому зменшується в’язкість, покращується контакт між карбамідом і сировиною, але рівновага комплексоутворення зсувається вліво. Тому темпе-ратуру процесу необхідно вибирати оптимальною, яка сприяє максимальному виходу депарафінізату з мінімальною температурою застигання. При депарафінізації реактивних і дизельних палив температура підтримується в межах 20 –

35 оС, а при депарафінізації олив 30 – 50 оС. При більших температурах починається зворотній процес – руйнування комплексної сполуки. При нижчих температурах, внаслідок зростання в’язкості реакційної суміші, сповільнюється швидкість комплексоутворення. Крім того, для охолодження продуктів необхідні додаткові експлуатаційні витрати. Температура реакційної суміші у промислових умовах регулюється кількістю холодоагента, що подається в холодильник, через який циркулює реакційна суміш.

11.2.3.5 Склад і кількість активатора та розчинника

Активатор послаблює зв’язки парафінів з іншими вуглеводнями сировини, сприяє підвищенню активності карбаміду за рахунок перебудови кристалічної структури з тетрагональної в гексагональну, послаблює дію смолистих речовин. В якості активатора використовуються вода, спирти, кетони. Для реактивного і дизельного палив кращим активатором є етиловий і пропіловий спирти, для олив - ацетон. Кількість активатора складає 2 – 10 % і залежить від складу сировини і самого активатора.

Розчинник покращує контакт реагуючих речовин, знижуючи в’язкість нафтопродукту, а також полегшує розділення депарафіні зованого продукту і комплексу. В якості розчинника використовуються органічні речовини: бензол, дихлоретан, бензин. Кількість розчинника складе 10 – 30 % і залежить від виду сировини.

11.2.3.6 Час контакту сировини з карбамідом

При збільшенні часу контакту сировини з карбамідом зростає ймовірність проникнення твердих парафінів у канали кристалів карбаміду. Час контакту сировини і карбаміду складає 30-60 хв. та залежить від виду сировини. Збільшення часу їх контакту покращує якість депарафінізату, але знижує продуктивність установки. Утворенню комплексу сприяє і перемішування реакційної суміші, яке проводиться механічним способом.