Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Банковские операции.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
2.03 Mб
Скачать

Передмова

Вивчення навчальної дисципліни «Банківські операції» є важливою складовою підготовки компетентних бакалаврів. Структуру і коло питань дисципліни «Банківські операції» зумовила її професійна спрямованість. Навчально-методичний посібник враховує сучасні тенденції в банківській системі та базується на чинному законодавстві.

Навчально методичний посібник з дисципліни «Банківські операції» призначений для студентів 4 курсу, які навчаються за освітньо-кваліфікаційним рівнем «бакалавр» в галузі знань 0305 «Економіка та підприємництво» за напрямом 6.030508 «Фінанси і кредит».

Метою вивчення навчальної дисципліни «Банківські операції» є формування системи знань у галузі надання банківських послуг та банківських технологій.

Предметом навчальної дисципліни є: діяльність комерційних банків, пов’язана зі здійсненням банківських операцій та наданням послуг юридичним і фізичним особам

Основними завданнями навчальної дисципліни є:

  • вивчення теоретичних засад та практичних аспектів організації та функціонування банківської системи;

  • опанування сучасних технологій щодо проведення банківських операцій та набуття практичних вмінь щодо обслуговування клієнтів банку;

  • вміння застосовувати чинне законодавство в реальних практичних ситуаціях.

Засвоєння теоретичного матеріалу дисципліни «Банківські операції» базується на знаннях, які студенти засвоїли при вивчені таких навчальних дисциплін, як «Політична економія», «Макроекономіка», «Фінанси», «Гроші і кредит», «Центральний банк», та взаємозв’язана з дисциплінами «Фінансовий ринок», «Міжнародні розрахунки і валютні операції», «Аналіз операцій комерційного банку».

Навчально-методичний посібник побудований відповідно до вимог кредитно-модульної системи організації навчального процесу.

У процесі вивчення дисципліни необхідно сприяти формуванню у студентів економічного мислення, добросовісного, свідомого ставлення до своїх обов’язків, інтересу до обраної професії, розвитку навичок роботи з інструктивним матеріалом.

Основними формами організації навчання є лекції, семінарські та індивідуальні заняття, що дає можливість достатньо повно вивчати новий матеріал, закріпляти його, прищеплювати практичні навички, самостійність при організації роботи по оволодінню матеріалом з курсу, та контролювати знання.

З урахуванням специфіки питань, що вивчаються в процесі викладання доцільно використовувати повідомлення студентів, аналіз ситуаційних задач.

В процесі вивчення дисципліни «Банківські операції» студенти набувають необхідні знання для здійснення практичної діяльності в банківській системі України.

Вивчення курсу базується на знаннях, одержаних з дисциплін: «Політична економія», «Макроекономіка», «Фінанси», «Гроші і кредит», «Центральний банк», «Фінансовий ринок», «Міжнародні розрахунки і валютні операції», «Фінансовий ринок», «Фінанси підприємств», «Інвестиції», тому при вивченні окремих тем необхідно використовувати міжпредметні зв’язки.

З метою поглиблення, узагальнення і систематизації знань набутих на лекціях проводяться семінарські заняття.

Даний навчально-методичний посібник містить плани семінарських занять та питання, які виносяться на обговорення на семінарських заняттях.

З метою надання допомоги студентам у правильному виборі напрямку при підготовці до семінарських занять розроблено методичні рекомендації, які також включено у навчально-методичний посібник.

Навчальним планом передбачається самостійна робота студентів яка є логічним продовженням аудиторних занять і проводиться за завданням викладача. Тематика самостійної роботи і методи її контролю обираються викладачем, виходячи зі змісту матеріалу. Самостійне оволодіння навчальним матеріалом складається з таких етапів:

  • вивчення законодавчого матеріалу з питань теми;

  • робота з рекомендованою літературою;

  • розв’язування ситуаційних задач;

  • відповіді на питання для самоконтролю;

  • відповіді на тести;

  • виконання індивідуальних завдань.

До навчально-методичного посібника включено індивідуальні завдання для студентів, які складені відповідно до навчальної програми курсу. В «Індивідуальних завданнях» вміщено навчальні матеріали, необхідні для індивідуального вивчення дисципліни «Банківські операції» - завдання різного ступеню складності, список рефератів, тести, ситуаційні завдання та список рекомендованої літератури.

Засвоєння практичних навичок ґрунтується на розв’язанні тематичних і комплексних ситуаційних задач, складених на підставі законодавчих та інструктивно-методичних матеріалів, поданих у посібнику.

Викладання дисципліни «Банківські операції» спрямовано на розвиток у студентів здатності самостійно мислити та приймати рішення у стандартних та нестандартних ситуаціях. Для цього у навчальному процесі поєднуються традиційні та активні методи навчання. Контроль набутих знань здійснюється шляхом усного опитування, тестування, проведення модульного контролю. Підсумковий контроль проводиться у формі ПМК.

У навчально-методичному посібнику наведено перелік рекомендованої літератури, яка надасть студентам допомогу у самостійному оволодінні матеріалом курсу.