Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
методичка Банковские операции.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
07.11.2018
Размер:
2.03 Mб
Скачать

5. Операції банків із цінними паперами

Види цінних паперів, формування та управління портфелем цінних паперів, дохідність цінних паперів, організація роботи фондової біржі, фьючерсні та опціонні контракти з цінними паперами.

Тема 6. Банківські інвестиції

Розуміння банківських інвестицій, цілі інвестиційної діяльності комерційних банків. Відмінні риси інвестиційних операцій банків від судних. Зв’язок інвестицій з кредитуванням. Фактори ризику від інвестиційних операцій. Доходність інвестицій. Засоби захисту інвестиційної діяльності комерційних банків від ризику виникнення збитків і втрачання ліквідності.

Змістовий модуль 3. Валютні та нетрадиційні операції банку

Тема 7. Операції банків у іноземній валюті

Організація кореспондентських відносин з іноземними банками. Посередництво банків у фінансових розрахунках між експортером та імпортером та їх кредитування. Види платежів у міжнародній практиці: авансові; платежі по надходженню товарів і рахунків; платежі по настанню термінів; платежі при поставці товарів або після неї. Чеки як основна форма розрахунків при зовнішньоторговельних операціях, види чеків, порядок розрахунків. Документарне інкасо, розрахунки за допомогою товарних акредитивів, револьверний акредитив, компенсаційний акредитив. Гарантійні операції, кредитні операції, операції з іноземними інвесторами. Операції СПОТ та ФОРВАРД, СВОП, валютні опціони та фьючерси. Валютна позиція банка.

Тема 8. Операції з надання банківських послуг

Трастові послуги банків. Лізингові послуги банків. Факторингові послуги банків. Форфейтинг. Посередницькі послуги банків. Нові види банківського обслуговування: електронний бенкінг, пластикові картки, робота з дорогоцінними металами, зберігання коштовностей.

Змістовий модуль 4. Операції із забезпечення фінансової стійкості

Тема 9. Забезпечення фінансової стійкості банку

Функціональні, штабні й обслуговуючі підрозділи банку. Доходи і витрати банку. Внутрібанківські грошові потоки. Собівартість і ціна банківських продуктів. Перерозподіл доходів і витрат між підрозділами банку. Аналіз ефективності продажів банківських продуктів.

Формування резервів покриття можливих утрат по активних операціях банку. Економічні нормативи регулювання банківської діяльності. Ліквідність і кредитоспроможність банку. Аналіз балансу банку.

Модуль ііi Індивідуальне науково-дослідне завдання (індз)

2 Розподіл балів, які присвоюються студентам

Модуль 1

Модуль 2

Модуль 3 (ІНДЗ)

Модульне (контрольне) завдання

ПМК

Сума

Змістовий

модуль 1

Змістовий модуль 2

Змістовий модуль 3

Змістовний модуль 4

12

6

18

12

6

Т1

Т2

Т3

Т4

Т5

Т6

Т7

Т8

Т9

6

6

6

6

6

6

6

6

6

15

15

16

100

Переведення даних 100-бальної шкали оцінювання в національну шкалу та шкалу за системою ECTS здійснюється в такому порядку:

Оцінка за

шкалою ECTS

Оцінка за шкалою навчального закладу

Оцінка за національною шкалою

Екзамен

A

85-100

5 (відмінно)

BC

65-84

4 (добре)

DE

50-64

3 (задовільно)

FX

20-49

2 (незадовільно з можливістю повторного складання)

F

0-19

2 (незадовільно з обов’язковим повторним курсом)