Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
шпоргалки_Банковские операции.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
12.11.2018
Размер:
786.94 Кб
Скачать

7. Принципи діяльності банків.

Виділяють наступні головні принципи діяльності комерційних банків:

1. Повна економічна самостійність. Цей принцип передбачає економічну відповідальність за результати своєї роботи, він пов'язаний зі свободою розпорядження банківськими ресурсами» з вільним вибором клієнтів, з використанням прибутків, які залишилися після сплати податків. Економічна відповідальність банку не обмежується його поточними доходами, а перекладається на його власний капітал.

2. Робота у межах реально існуючих ресурсів. Комерційний банк не може провести активну операцію на суму більше ніж в нього є ресурсів. Активні операції повинні здійснюватися з урахуванням економічних нормативів.

3. Взаємовідносини комерційних банків зі своїми клієнтами будуються на ринковій основі. Орієнтація на державні інтереси не збігається з комерційним характером діяльності банку.

4. Регулювання діяльності банків повинне здійснюватися економічними, а не адміністративними методами.

8. Функції комерційних банків.

Широке коло функцій та операцій виконують комерційні банки. Як складова частина банківської системи, ці банки виконують, ті ж функції, що й система в цілому, а саме трансформаційну, створення платіжних засобів та регулювання грошової маси, забезпечення сталості банківської діяльності і грошового ринку.

Вирішальну роль відіграють комерційні банки в трансформаційній функції. Досить вагома роль їх і в функції створення нових грошей, в поповненні та регулюванні грошової маси. Менш вагома їх роль в функції забезпечення сталості банківської діяльності та грошового ринку, оскільки намагання одержати високі прибутки підштовхує їх до найбільш ризикових операцій. Тому в цій функції визначальна роль належить центральному банку, проте недооцінювати і роль комерційних банків теж не слід.

Зупинимося докладніше на трансформаційній функції комерційних банків Вона включає декілька напрямків:

  • трансформацію ризиків,

  • трансформацію строків,

  • трансформацію капіталу,

  • просторову трансформацію.

9. Класифікація операцій комерційних банків.

Залежно від економічного змісту всі види діяльності комерційних банків прийнято поділяти на три групи: пасивні операції; активні операції; послуги. Пасивні операції забезпечують формування ресурсів банку, необхідних йому понад власного капіталу для забезпечення нормальної діяльності, забезпечення ліквідності та одержання запланованого доходу. Сформовані в результаті пасивних операцій кошти становлять переважну частину всіх ресурсів банків, що визначає важливу роль цих операцій в їх діяльності.

До пасивних операцій належать: залучення коштів на депозитні рахунки - поточні (на вимогу), строкові, ощадні та інші; недепозитне залучення коштів: одержання позичок на міжбанківському ринку, позичок центрального банку, випуск банківських облігацій, векселів та інших зобов'язань.

Активні операції - це розміщення банками власних та залучених коштів з метою одержання доходу та забезпечення своєї ліквідності. Вони тісно пов'язані з пасивними операціями. Розміщуючи кошти в активи, банки постійно слідкують за тим, щоб частина коштів залишалася у вигляді обов'язкових та вільних резервів, щоб тривалість вкладень в активи відповідала тривалості залучення коштів в пасиви. Крім того, кредитні операції банків (в активах) призводять до появи додаткових коштів в пасивах. Все це і вимагає від банків управління активними і пасивними операціями в їх взаємозв'язку як єдиним комплексом банківської діяльності.

Крім операцій, пов'язаних з формуванням банківських пасивів і розміщенням коштів в активи, банки займаються багатьма іншими видами діяльності, які об'єднують в окрему групу, що дістала назву банківських послуг. Характерною ознакою банківських послуг є те, що для їх надання банкам не потрібні додаткові ресурси. Свою діяльність з надання послуг банки здійснюють, як правило, в процесі виконання звичайних пасивних і активних операцій. Єдине, що для цього додатково потрібно - це високий професійний потенціал працівників банків та високі банківські технології. Доходи від послуг банки одержують не у вигляді процентів, а в формі комісійних виплат. Банківські послуги - надзвичайно дохідний, майже без ризиковий вид діяльності. Тому він швидко розвивається. Сучасні банки західних країн можуть надавати сотні різноманітних послуг юридичним та фізичним особам.

Всі їх можна згрупувати в декілька великих груп: гарантійні послуги; посередницькі послуги; консультаційні, інформаційні, аудиторські послуги, ведення обліку тощо; трастові (довірчі) послуги.

Комерційні банки (юридичні особи) мають право здійснювати операції тільки після отримання відповідної ліцензії Національного банку України. Операції, зазначені в ліцензії, здійснюються в межах та порядку, що визначені нормативними актами Національного банку України.