Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Navch_pos_bnik_1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
1.92 Mб
Скачать

3.2 Функції та принципи системи соціально-економічної безпеки

Забеспечення соціально-економічної безпеки– це постійний циклічний процес. Тому розглянемо головні його характеристики. Серед принципів дії системи соціально-економічної безпеки слід виділити основні:

1. Пріоритетності або переваги заходів щодо забезпечення життєдіяльності людини і навколишнього середовища.

2.Планомірності. Використання програмно-цільового планування заходів по забезпеченню соціально-економічної безпеки.

3.Відповідності перед законом, щодо порушення норм соціально-економічної безпеки.

4. Комплексності і системності підходів у розвитку системи соціально-економічної безпеки.

5. Поєднання соціальних і економічних інтересів суспільства.

6.Циклічності.

7.Законості.

Що стосується системи соціально-економічної безпеки підприємства то вона виходить з цілей здійснення бізнесу, особливостей національної ментальності, галузевої специфіки підприємства, загального економічного стану країни, рівня регулювання ринків, на які працює підприємство. При орієнтації на стратегічний підхід, перший крок – розрахунок економічних ресурсів, необхідних для здійснення соціально-економічних заходів. Другий крок – визначення кількісних орієнтирів, яких в прогнозному періоді прагне досягти держава. Третій крок – на основі стратегічного плану здійснюється розробка пріоритетних напрямів соціально-економічного розвитку з урахуванням нестабільності зовнішнього середовища і критеріїв економічної безпеки.

В якості другого критерію ми пропонуємо використовувати – масштаби забезпечення економічної безпеки. З погляду на нього вона може розглядатися як: глобальна, міжнародна, національна, регіональна, безпека підприємства, безпека особистості. На проблемі взаємодії всіх перерахованих рівнів економічної безпеки та ієрархії в межах цієї системи ми зупинимося далі, тому не бачимо сенсу в детальному розгляданні їх зараз.

Третій критерій - за часом реалізації та забезпечення економічної безпеки. Доцільність цього критерію витікає з необхідності дослідження, аналізу та оцінки стану економічної безпеки будь-якого суб’єкту економіки. На наш погляд, в межах вказаного критерію економічну безпеку можна класифікувати як: минулу, теперішню (або дійсну), середньострокову, довгострокову.

Наступний критерій за ступенем досягнення економічної безпеки, фактично доповнює попередній, тому що являє собою результат аналізу рівня економічної безпеки, він необхідний для реалізації порівняння результатів дослідження. З позиції цього критерію економічну безпеку можна розглядати як: потенційну, абсолютну, відносну, граничну, нульову, в умовах надзвичайних (критичних) ситуацій. Зупинимося на цих поняттях більш детально.

Так, потенційна економічна безпека визначається наявністю запасів і резервів, що дозволяють у перспективі підсилити економічну безпеку суб’єкту економіки, який аналізується (держава, регіон, підприємство і т.і.).

Функції системи соціально-економічної безпеки:

1.Гарантування і захисту прав населеня та підприємств

2. Розподільча. Щодо розподілу існуючих ресурсів у державі.

3. Контролю за роведенням планових заходів щодо забезпечення соціально-економічної безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]