Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст самостійних робіт з КТ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
714.24 Кб
Скачать

2. Склад гіс овс України

До складу ГІС ОВС України входять такі функціональні модулі:

• бази даних підвідомчої території;

• сервер оперативної бази даних;

• модуль оперативного керування ситуацією на підвідомчій території з АРМ оперативного чергового та АРМ збирання інфор­мації та обліку конкретних подій;

• модуль розв'язування аналітичних задач та упорядкування звітів.

До складу функціональних модулів можуть входити підмодулі:

• картографічної інформації (бази додаткових даних про тери­торію);

• доступу до спеціальної інформації (органів МВС, СБУ, по­даткової міліції, митниці, Міністерства надзвичайних ситуацій тощо) баз даних території (прикордонні райони, морські об'єкти тощо);

• відстеження і зв'язку з мобільними об'єктами;

• прогнозування і моделювання.

Під час роботи з ГІС з бази даних керування територією інфор­мація надходить до модуля оперативної бази даних, звідки пе­редається до функціональних модулів. У модулі оперативного керування територією відбувається координатна прив'язка подій до геокодованої картографічної електронної основи. У результаті на екрані АРМ оперативного чергового на електронній карті автоматично з'являється умовне позначення події. Далі залежно від виду події (рухливі - викрадення або статичні - пограбування, пожежа тощо) починає працювати АРМ вирішення оперативних задач: визначення особливостей місця події; визначення найкоротшого шляху для патрульної мобільної групи; визначення зон пе­рехоплення; виділення в зоні спостереження особливих об'єктів (кількість жителів будинку, селища, наявність піднаглядних осіб тощо); оперативне формування протоколу події і проектів наказів оперативного чергового для керування силами і засобами.

На підставі записаних даних про оперативний стан у модулі вирішення аналітичних задач і звітів можуть бути підготовлені ста­тичні звіти за той чи інший період по різних видах подій і райо­нах території. Може бути проведений порівняльний аналіз за злочинами, визначена їх кореляція з піднаглядними особами, транспортними розв'язками, наявністю зброї, наркотиків тощо.

На АРМ прогнозування можна побудувати тривимірні моделі за обраними статистичними даними, скласти необхідний маршрут, визначите місця охорони і спостереження, розрахувати необхідні сили і засоби.

Запитання і завдання для самоконтролю:

1. Для чого використовуються ГІС?

2. Які основні задачі вирішуються залежно від видів карт і зображень на них?

3. Крім підготовки статистичних і аналітичних звітів для ОВС, для чого можуть бути використані ГІС?

4. Які функціональні модулі входять до складу ГІС ОВС України?

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]