Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
текст самостійних робіт з КТ.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
24.11.2018
Размер:
714.24 Кб
Скачать

2. Інформаційні системи Міністерства юстиції - досвід сша

На забезпечення виконання Акта про свободу інформації від 1966 року (The Freedom of Information Act, FOIA), згідно з яким будь-яка особа має право на доступ до інформаційних записів федераль­них агентств, сайт Міністерства юстиції США (Department of Justice, http://www.usdoj.gov/) містить рекомендації щодо процеду­ри подання такого запиту. Зокрема, на сайті описано всі інфор­маційні системи Міністерства (понад 150), для кожної з яких наве­дено назву; акронім, якщо такий є; повні реквізити розробника, включаючи приймальні години; стислий опис і мету функціонуван­ня системи; обмеження на доступ; джерело інформації; реквізити підрозділу (установи), відповідального за надання інформації, вклю­чаючи приймальні години; процедуру подання запиту; підрозділ (установу), який може надати додаткову інформацію.

3. Концепція створення реєстрів Міністерства юстиції України

З метою розробки та впровадження комп'ютерних техноло­гій в органах юстиції, створення комп'ютерної мережі Мініс­терства юстиції та організації міжвідомчої інформаційної вза­ємодії у 1997 році було засноване державне підприємство «Інформаційний центр» Міністерства юстиції України (Держ-інформ'юст), яке працює виключно на госпрозрахунковій осно­ві. Його організаційна структура містить головне підприємство і 25 регіональних філій в обласних центрах України та місті Севастополі. Серед основних напрямків діяльності цього під­приємства - інформатизація нотаріату України, судової діяль­ності та органів реєстрації актів громадянського стану. Держ-інформ'юст є адміністратором реєстрів Міністерства юстиції (див. далі) - супроводжує програмно-інформаційне забезпе­чення реєстрів, відповідає за їхнє функціонування, збереження даних і захист їх від руйнування, надає і контролює доступ до реєстрів реєстраторів і користувачів. Реєстратори укладають відповідні угоди з адміністратором і мають повний прямий до­ступ до реєстру через комп'ютерну мережу.

Запитання і завдання для самоконтролю:

1. Які можна відокремити основні функціональні підсистеми органів юстиції?

2. Що повинна забезпечувати підсистема інформаційно-правового забезпечення правореалізаційної діяльності?

3. Концепція створення реєстрів Міністерства юстиції України.

Тема №3. Основні поняття, особливості та порядок функціонування Єдиного реєстру

Мета: знати призначення та порядок функціонування Єдиного державного реєстру, реєстру підприємств та організацій України

План:

1. Єдині та державні реєстри Міністерства юстиції України

2. Єдиний державний реєстр підприємств та організацій України (ЄДРПОУ)

Література:

1. Денисова о.О. Інформаційні системи і технології в юридичній діяльності. – к.: кнеу, 2003. – с. 205 – 234

1. Єдині та державні реєстри Міністерства юстиції України

Визначальним аспектом нотаріальної діяльності є інформацій­ний, тому впровадження комп'ютерних технологій у нотаріальний процес стало пріоритетним серед сукупності різних технологічних та організаційних рішень у Міністерстві юстиції. Першим проектом у цьому контексті стало впровадження в 1994 році Управлінням юс­тиції в м. Києві разом з Агентством нерухомості «Янус» на базі Першої київської державної нотаріальної контори комп'ютерного реєстру заборон на відчуження об'єктів нерухомого майна по місту Києву. На основі досвіду його використання та вивчення міжнарод­ного досвіду в 1997 році реалізовано концепцію створення Єдиного реєстру заборон на відчуження об'єктів нерухомого майна.

В основу цієї концепції покладено такі принципові рішення:

  • державна власність на банки даних, в яких здійснюється на­ громадження та оброблення нотаріальної інформації;

  • централізоване зберігання та оброблення інформації;

  • оброблення запитів користувачів у реальному часі з реєст­рацією запитів в електронному журналі;

  • застосування програмних та технічних засобів, придатних для створення промислових систем (ОС UNIX, СКБД Oracle).

За цією концепцією організовані й інші реєстри, кількість яких постійно збільшується.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]