Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_istoria_menshe.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
228.86 Кб
Скачать

34. Назвіть фактори, які зумовили перехід від привласнюючого до створюючого господарства у період первісної доби.

Створююче госп-во зародилося на Близькому Сході. В Європу воно прийшло пізніше. Існують фактори, які зумовили перехід на Бл.Сході від привласн. до створ. госп-ва:

  1. Радикальні зміни клімату, пов’язані з кінцем льодовикової епохи. Несприятливі кліматичні зміни призвели до збіднення рослинного і тваринного світів, що вимагало від первісних мисливців удосконалення методів і засобів полювання, з метою стабільного забезпечення колективів їжею. Поширення такої ефектив. зброї, як лук і стріли, ще більше скоротило популяцію промисл. тварин і призвело до кризи мисливства. Криза мисливства на Бл. Сході змусила первісну людність шукати альтернат. привласнююч. економіці засоби харчування.

  2. Збирання диких злаків (ячменю, пшениці), які й раніше були важливою складовою раціону первісного населення, за умов кризи мисливства набуло неабиякого значення. У процесу зборів диких злаків жінки набували навичок догляду за полями, поступово переходячи до культивації зернових у примітивній формі мотичного землеробства. Через нестачу їжі чол.. були змушені раціональніше ставитися до продуктів полювання. Добутих під час полювання диких козенят та ягнят почали певний час утримувати в спец. загорожах, з метою досягнення ними кондиційної ваги. Так, у специфічних природ. умовах Бл. Сходу на основі збиральництва та мисливства відбулося становлення 2 різновидів створ. госп-ва – землероб. і скотарства.

  3. Людина може споживати зерно лише вареним. Приготув. каші потребувало жаро та водостійкого посуду. Також він потрібен і для зберігання збіжжя до нового врожаю. Все це зумовило масове поширення керамічного посуду, який став археолог. Ознакою неолітичних пам’яток.

46. Як ви розумієте наступний вислів: «Меркантилізм – це система практичної політики»?

Варто, проте, зазначити, що економічні погляди меркантилістів не склалися в певну цілісну наукову теорію. Це була, по суті справи, сукупність поглядів і думок багатьох людей, до того ж не науковців, а практиків — купців, промисловців, фінансистів, службовців торговельних компаній. Вони не теоретизували, а розв'язували конкретні економічні питання, формулювання яких здебільшого виносили прямо в заголовки своїх друкованих творів, котрі тоді називали «памфлетами». Меркантилізм можна визначати і як сукупність практичних господарських заходів європейських держав у XVI — XVIII ст. Намагаючись подолати гострі економічні суперечності, що їх породжував розклад феодальної системи, дворянський абсолютизм у Франції, інших країнах Західної Європи та в Росії намагався зміцнити торгівлю і промисловість за допомогою цих заходів. Засадничими вимогами меркантилістів незмінно залишались такі: перевищення експорту над імпортом, стимулювання вивезення з країни товару і ввезення в неї золота, захист національної економіки від закордонних інвестицій.

Система меркантилістів... по суті була системою практичної політики, системою, яка в основному відповідала на питання, яким повинно бути народне господарство і як повинна була поводити себе по відношенню до нього державна влада.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]