Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpori_istoria_menshe.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
03.12.2018
Размер:
228.86 Кб
Скачать

14. Загальна хар-ка меркантил. Екон. Вчення.

Меркантилізм, як перша концепція до ринкової ек. теорії, як перший прояв політекономії у Зах. Європі зародився на поч..17ст. Голов. умова виникнення меркант. - це розпад феодалізму і зародж. капіталізму.

Головні принципи меркантилістів полягали:

  1. Золото і срібло будь-якого роду – це суть багатства

  2. Необхідно регулюв. зовн. торгівлю з метою забезпеч. притоку у країну золота і срібла

  3. Підтримка пром.-ті шляхом імпорту дешевої сировини

  4. Протекціоністські тарифи на імпортні промисл. товари

  5. Заохоч. експорту власної продукції.

Отже, багатство країни меркантил. вбачали у золот. і срібних грошах, а його джерело в зовн. торгівлі, яка через не еквівалент. обмін забезпечує активн. торгов. баланс. Предмет дослідж. - сфера обігу. Методи дослідж. -збір та опис фактів. Екон. думка меркантилізму ще не являла собою цілісної системи.

Їх погляди були зведені до таких основних положень:

  1. Багатством є лише те, що може бути реалізоване і дійсно реалізов. в грошах

  2. Джерелом багатства є сфера обігу, де продукти перетвор. в гроші

  3. Вир-во створює лише передумови для утвор. багатства

  4. Сфера обігу є джерелом прибутку, який утвор. за рахунок продажу товару за більш високими цінами ніж ці тов. купуються.

Розвиток меркантил. розгляд. з урахуван.2-ох етапів: ранній і пізній. Критерій виділення етапів: шляхи досягнення активн. торгов. балансу.

15. Ранній меркантилізм та його хар-ка.

Ранній (монетарний) меркантил. виник ще до ВГВ і був актуальн. до серед.16ст. Для раннього меркант. характерною є теорія грош. балансу, яка ставила за мету залучити якомога більше грошей із-за кордону і зберегти ці гроші в країні, для цього меркантил. вважали доцільним встановити максим. високі ціни на експорт тов., всемірно обмежувати імпорт тов. і не допускати вивіз з країни золота і срібла. Екон. політика того часу була орієнтована на заборону вивезення грошей, обмеж. імпорту, посилення видобутку зол. і срібла, встановл. високих вимог на вивез. товарів. Така політика стримувала розвиток зовнішньоторгівел. оборотів, капіталастичн. форм госп-ня та розширення зовн. торгівлі. Представники раннього меркантилізму Стафорд і Скаруффі.

16. Дайте хар-ку пізнього меркантилізму.

Пізній меркантил. охоплює період з 2пол.16ст. до серед.18ст. Його представники – А.Монкертьєн, А.Сера. На цьому етапі торгівел. зв’язки між країнами стають більш розвин., що було зумовлено розвитком нац.пром-ті і торгівлі держави. Для мануфактур. меркантил. є хар-ною теорія торгового балансу. Для досягнення активного торгово. балансу пізні меркантил. рекомендували:

  1. Завойовув. зовн. ринки, пропонуючи відносно дешеві тов., а також перепродаючи тов.одних країн в ін..

  2. Допускати імпорт тов. за умови збереж. в країні активного торг. балансу

  3. Дозволяти випуск зол. і срібла з метою здійснення вигідних торгівел. угод для збільш. маси зол. і срібла в країні і забезпеч. активн. торгов. балансу.

Т.ч. пізні меркант. зміщують акцент з монетарн. теорії і протиставляють ідею грош. балансу ідеї торгового балансу. Тов. сутність грошей і їх цінність пізні меркант. вбачали в природ. властив. зол. і срібла.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]