Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
LEC_AKU_U.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
07.12.2018
Размер:
663.55 Кб
Скачать

Розділ 2. Основи антикризового управління підприємством

3. Практика банкрутства та ліквідації підприємств у сша

3.1. Фінансові проблеми підприємств та їх наслідки

У 1993 році компанія Continental Airlines, яка спеціалізувалася на авіаперевезеннях, успішно вийшла із стану банкрутства. Коли компанія разом із своїми дочірніми підприємствами звернулася до суду з приводу реєстрації банкрутства у 1990 році, вона заборгувала приблизно 4 млрд. доларів. Коли компанія вийшла з банкрутства у 1993 році, у неї залишилося тільки 4 дочірніх підприємства, вона скоротила борги до 1,8 млрд. доларів, і у неї були грошові кошти на суму 635 млн. доларів.

Після виходу з банкрутства компанія почала реалізовувати нову бізнес-стратегію. При сприятливому збігу обставин компанія у 1995 і 1996 роках зуміла отримати прибуток – вперше за багато років. Наприкінці 1999 року компанія мала річну виручку 8,4 млрд. доларів і чистий прибуток 450 млн. доларів.

Історія компанії Continental Airlines – це один з успішних прикладів в історії американських банкрутств – сама компанія вижила, її клієнти продовжують отримувати якісне обслуговування, її співробітники зберегли роботу, її кредитори отримали більше, ніж вони могли б отримати у разі ліквідації компанії, а її нові власники отримують прибутки.

Щорічно приблизно 10% підприємств у США попадають у кризові ситуації і в середньому тільки 10% з них припиняють свою діяльність.

Аналіз історії банкрутств підприємств у США дозволяє відслідкувати основні три причини (див. табл. 3.1.). Економічні причини складаються із слабкості галузі і несприятливого географічного розташування підприємства. Фінансові причини складаються з боргових зобов’язань і нестачі капіталу. Фінансові утруднення часто виникають у результаті помилок керівництва підприємств.

Таблиця 3.1

Причини банкрутства американських підприємств

Причини банкрутств

Відсоток від загальної кількості банкрутств

Економічні чинники

37,1

Фінансові чинники

47,3

Прямий недогляд, нещасні випадки, шахрайство

14,0

Інші чинники

1,6

Банкрутства частіше трапляються серед невеликих підприємств, однак і крупні підприємства від банкрутства також не застраховані. Деякі компанії можуть вважатися дуже крупними або дуже важливими для суспільства, щоб дозволити їм стати банкрутами. Тому як альтернатива банкрутству і ліквідації таких компаній часто здійснюється злиття з іншими компаніями (нерідко з прямими конкурентами) або у їх діяльність втручаються уряди.

Так, рішення надати федеральну допомогу корпорації Chrysler (яка зараз є частиною корпорації DaimlerChrysler AG) у 80-х роках минулого століття можна розглядати як типовий приклад подібної державної підтримки. Таким прикладом може стати злиття конкурентів – компаній Douglas Aircraft і McDonnell, метою якого було попередження банкрутства компанії Douglas.

Уряди і конкуренти намагаються не допустити банкрутства крупних компаній з кількох причин. Якщо мова йде про банки, то основною причиною є намагання уникнути втрати довіри до банківської системи взагалі і наступного масового відтоку вкладів і із інших банків. Часто, як у випадку з компанією Douglas, уряд намагався не тільки підтримати життєздатність стратегічно важливого оборонного підприємства, але й не допустити незадоволення місцевої громадськості, а конкурент – недорого роздобути результати чужих досліджень і попередити розпад кваліфікованого колективу. У випадку компанії Chrysler уряд вважав за краще зберегти конкуренцію на автомобільному ринку США.

Але навіть у тих випадках, коли громадська зацікавленість у збереженні підприємства не відіграє великої ролі, сам факт, що банкрутство є дуже дорогим процесом, часто стимулює підприємства на прийняття заходів з попередження банкрутства.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]