Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куточок природи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Розміщення кімнатних рослин.

Меблі в кутку природи розташовуються біля вікон або в проміжках між ними, але не поруч і з системою опалення. Під час розміщення кімнатних рослин враховують їх вимоги до світла. Світлолюбні рослини ставлять ближче до джерела світла (пеларгонія, колеус, кала). Тіньовитривалі рослини ставлять на менш освітлених місцях Для того, щоб крона у рослин розвивалася рівномірно, слід від часу змінювати їхнє положення відносно джерела світла, тобто періодично повертати горщик навколо осі.

Під час розміщення кімнатних рослин слід подбати і про декоративний ефект. Добре виглядатиме колеус серед ніжної зелені аспарагуса. Красиво квітучі рослини, а також рослини з гарно забарвленими листками нададуть більшої виразності тим місцям кутка природи, де ростуть сансев`єра, аспідистра тощо.

Вирощувати рослини треба при рівномірній температурі повітря. Протяги впливають на рослини негативно, тому розташовувати їх треба там, де протягів немає.

Друга молодша група.

Примірний об’єм знань і виховних завдань.

Діти повинні знати назви 2-3 рослин, називати їх частини: квітка, листок. Знати основні рослинні групи: дерева, трава. Вміти розповідати про рослини, відмічаючи характерні ознаки квітів (одна чи декілька, їх колір, запах). Знаходити в групі рослини однакові. Знати, що за рослинами треба доглядати – поливати, витирати листки. Вихователь продовжує формувати у дітей інтерес і бережливе ставлення до рослин, бажання допомагати педагогу у догляді за ними, вміння виконувати роботу по догляду за жителями куточка.

З якими рослинами рекомендується знайомити дітей.

Схожими на дерево, траву, невибагливими, квітучими, бажано з одно квітковими квітками (примула, бегонія, герань, бальзамін, клівія), з широкими щільними листками (аспідистра, фікус), контрастними (традесканція, драцена), всього 4-5 видів, по 2-3 екземпляри кожного виду.

Що діти повинні робити по догляду за рослинами.

Поливати рослини під керівництвом вихователя, вміти правильно тримати лійку, лити воду обережно і охайно, протирати широкі щільні листки широкою ганчіркою.

Середня група.

Примірний об’єм знань і виховних завдань.

Діти повинні знати назви 4-5 рослин, називати їх частини (стебло чи стовбур, гілки, листки, квіти), вміти більш точно і детально описувати рослини, відмічаючи форму листя (овальне, кругле). Знати ще одну рослинну групу – кущ. Вихователь продовжує вчити дітей відмічати подібне і відмінне у формі, величині, кольору листя і квітів; формувати інтерес і любов до рослин, вміти помічати зміни в їх розвитку.

З якими рослинами слід познайомити дітей.

З рослинами також виду, як і в молодшій групі, крім цього з рослинами, схожими на кущик (герань, бальзамін). Час від часу в групу заносять нові, бажано квітучі рослини.

Що діти повинні робити по догляду за рослинами.

Продовжувати поливати рослини водою кімнатної температури знати, яка рослина потребує поливу, яка ні. ( у однієї земля світла, суха на дотик, її потрібно полити, у іншої темна, на дотик, її поливати не треба.

Старша група.

Примірний об’єм знань і виховних завдань.

Діти повинні знати назви 6-7 рослин своєї групи, їх частинами (пуп’янок, коріння) вміти детально описувати рослини, відмічати положення листя їх форму, колір і поверхню, а також особливості будови стебла і квітів (листя гладеньке чи з ворсинками, краї листя рівні чи з зубчиками). Знати, що від правильного догляду залежить стан рослин, що за рослинами потрібно доглядати по-різному в залежності від пори року (зимою поливати рідше, весною-частіше і підживлювати. Вміти помічати зміни, які відбуваються у рослини і пов’язувати їх з порою року та умовами життя. Вихователь продовжує формувати інтерес та любов до рослини, спостережливість.

З якими рослинами слід познайомити дітей.

Дітей старшого дошкільного віку знайомлять з рослинами, які мають не яскраво виражені ознаки відмінності та подібності: наприклад, двома видами герані, бегонії, а також з рослинами, які мають різні види стебел, різну форму, величину і колір листя і квітів: колеусом, плющем, кімнатним виноградом.

Що діти повинні робити по догляду за рослинами.

Самостійно доглядати за рослинами, намагатися досягати хороших якостей виконання роботи, вміти обприскувати, розпушувати землю, обрізувати сухе листя, знати послідовність виконання роботи і значення кожного прийому. Весною та влітку підживлювати рослини розчином добрив, який приготувала вихователь.