Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куточок природи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Утримання ссавців у кутку природи.

Морська свинка. (Пд. Америка) морські свинки невибагливі. Вони не кусаються. Приміщення для них зробити не важко. Морська свинка не може настрибати, ні лазити, тому будь-який невеликий ящик, стінки якого не нижчі 30-35 см, можуть бути для неї житлом. На дно насипають тирсу, ставлять хатку, де свинки люблять ховатися. Годують цих гризунів свіжою травою, сіном, морквою, буряком, вівсом, молочними продуктами, хлібом, дають також кускову сіль, вапно, крейду. Воду свинки не п’ють, бо отримують її з кормів. При хорошому догляді свинки живуть 10 і більше років і стають зовсім ручними.

Золотистий або смугастий, сірійський хом’ячок (Азія, Туреччина, Іран). Основу його живлення становить насіння, зелені пагони рослин. Активний у ночі і в присмерковий час. Риють нори до 2 м завглибшки. На зиму роблять запаси.

Джунгарський хом’ячок (Пд. Сибір і Азія). Активний у ночі і в присмерковий час. Риють нори до 2 м. завглибшки, на зиму роблять запаси. Живиться в основному так само, як і сірійський хом’ячок, споживає і комах. У сплячку не впадає, робить на зиму запаси. Обидва гризуни приємні і добре живуть у неволі. Утримують їх у металевих клітках з товстого дроту, в які ставлять невеличкий будинок і кладуть матеріал для гнізда ( вату, м’які шматочки тканини, тирсу), з якого хом’ячок робить гніздо. Поруч з гніздом він влаштовує комірку, в якій збирає запаси продуктів. В одному з кутків розміщує туалет. В клітку добре поставити бігове колесо, щоб задовольнити рухову активність звірків, яка особливо виявляється у присмерковий час. Живляться зернами рослин, овочами, у неволі їдять булку і п’ють молоко. Клітку з хом’ячком не можна ставити на світлі. Більшу частину дня він сидить у своєму гнізді. Проте варто відкривати дверці клітки, і хом’ячок прокидається, позіхає. Широко відкриваючи свій рожевий ротик і, перевалюючись іде за частуванням. Молодий хом’ячок швидко стає ручним і , як правило, не кусає, якщо його раптом потривожити, він, захищаючись, може прокусити палець. Про це слід пам’ятати під час догляду за звіром.

Тварини тимчасові мешканці кутка природи

Спостереження під час екскурсій і прогулянок має епізодичний характер. У деяких випадках їх доцільно продовжити в кутку природи протягом кількох днів, повернувши потім тварин у місце постійного мешкання.

Псевдокінська п’явка. Розміщують її в банці з водою, на дно якої кладуть камінець і гілочку елодей або якоїсь іншої рослини. Банку з верху накривають кришкою з маленькими отворами, якщо цього не зробити. П’явки легко виповзуть. Увагу дітей звертають на те, що довге тіло п’явок сплющене. Передній кінець тіла сильно звужений. Тут знаходить рот і по краю голови багато майже непомітних очей. На задньому кінці тіла великий круглий присосок. Увагу звертають на спосіб пересування по склу: вона наче крокує, поперемінно прикріплюючись то ротом, то заднім присоском. Плаває хвилеподібно вигинаючи своє тіло. НЕ присмоктується до людей. Живляться частіше молюсками і червами, великі п’явки поїдають малих. Годують п’явок мотилем або крихітним шматочком сирого м’яса, який подають з дротика. П’явка заковтує їжу цілком. Цікаві спостереження можна провести за п’явкою як живим барометром. Перед дощем за 10-12 годин до нього, п’явка вилазить з води і висить, прикріпившись до скла, вище рівня води.

Кілка днів в акваріумі можна потримати рака. Годують його маленькими шматочками м’яса. Цікаво спостерігати за рухами рака, за тим, як він споживає корм.

Найбільш поширеними тимчасовими мешканцями кутка природи є комахи. Розміщують їх в інсектаріях або садка, де вони перебувають протягом кількох днів. Інсектаріями для наземних комах (жуків, коників, гусені) можуть бути різні банки, старий акваріум, ящик з передньою стінкою із скла. Можна виготовити з прозорої плівки, зверху він має бути прикритий плівкою. Внутрішнє влаштування інсектарію нескладне, на дно його треба насипати піску, посадити кілька кущиків трави, іноді покласти камінців, черепок. Трава повинна бути свіжою, тому її треба поливати, обприскувати. Розміщувати інсектарій треба трохи від яскравого сонячного світла. Яких ще комах можна утримувати в інсектарії

Тимчасовими мешканцями кутка природи можуть бути коники, цвіркуни, попелиці разом личинками сонечка, клоп-солдатик, бронзівка, турун, мурашки.

Тимчасовими мешканцями кутка природи можуть бути і деякі земноводні (тритони, жаби) і плазуни (ящірка, черепаха).

Тритонів влаштовують в акваріумі з піском на дні і посадженими водяними рослинами – елодею або перистолисником.

Жаб, ящірок і черепах утримують у тераріумах, обладнують їх найчастіше із старих акваріумів. Імітуючи природне середовище, в якому жила тварина. Зверху накривають кришку з дрібною сіткою. Для жаб тераріум створюють за типом болота, на дно насипають грунт або непромитий пісок, садять кілька кущів трави або зелених гілок традесканції. В певному місці роблять укриття для тварин – корч, пеньок і водойма (широка плоска мисочка яка вкопується в грунт).

Маленьку болотяну черепаху також утримують в тераріумі за типом болота. Годують її мотилем, червами. Слід пам’ятати, що корм вона бере лише у воді і без неї не можна проковтнути їжі. Нерухому їжу вона не бере.

Для ящірок тераріум обладнують за типом сухих лук, кілька кущиків трави, купка камінців. Водойми ящіркам не потрібна. Воду вони споживають у вигляді роси, тому рослини і камінці слід час від часу збризкувати водою. Крапельки на склі і листках ящірки будуть злизувати своїм рухливим язичком. Ставити тераріум треба на світлому сонячному місці. Годують ящірок живими комахами та їх личинками, мухами, їжу дають у той час, коли сонце добре освітлює тераріум і ящірка діяльна. Дуже цікаво з дітьми поспостерігати моменти полювання, коли ящірка помічає муху, що повзе по стінці, підповзає до неї, робить різкий рух головою і хапає добич. Тижня перебування тимчасових мешканців в кутку природи достатньо для спостережень, цікавого спілкування. Після цього тварину треба повернути у природне середовище. Вихователь повинен переконати дітей, що тваринам, які живуть у нашій природі, найкраще на волі. Під час цільових прогулянок тварин випускають у найбільш сприятливі і безпечні для них умови, наголошуючи на тому, яких саме умов потребує та чи інша тварина, де їй буде добре.