Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куточок природи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Влаштування акваріума.

Для кутків природи ДНЗ найкращим є прямокутний акваріум. Новий акваріум треба вимити теплою водою без мила. Каркасний акваріум на замазці заливають на тиждень водою, щоб вивести запах замазки.

  1. Акваріум не можна ставити біля вікна. Оскільки це призведе до небажаних наслідків (надмірне охолодження. Розвиток зелених водоростей).

  2. Не можна перенаселю вати акваріум рибами (чим більше риб, тим більше вони споживають кисню)

  3. Рослини в акваріумі не тільки надають йому краси, але й допомагають підтримувати воду чистою, а риб –здоровими. На світлі рослини збагачують воду киснем, вбираючи продукти, які утворюються в процесі життєдіяльності риб.

  4. Грунт є одним з важливих екологічних елементів. При поступовому наповненні його мікроелементами, дрібними органічними частинками, найпростішими організмами, він перетворюється в активне біологічне середовище. В якому відбувається мінералізація органічних речовин, внаслідок чого створюється поживний грунт, сприятливий для нормального росту і розвитку рослин.

  5. Біологічної рівноваги легше досягти. Якщо риб годувати живим кормом, оскільки він не загниває і не розкладається.

Годування риб.

Годувати акваріумних риб слід різноманітним кормом 1-2 рази в день, так щоб корм вони з’їдали за 10-20 хв. У живленні риб застосовують живий і сухий корм.

Живий корм – трубочник, мотиль і коретра. Трубочник представник кільчастих червів. Що живе у мулі ставків. Невелику кількість трубочника легко зберігати у холодильнику у банці з водою, яку кожен день треба замінювати. Личинки комарів – мотиль і корсту – зберігають у холодильнику загорнувши у вологу ганчірку. Дафнії циклопи можна зберігати живим у воді тільки при постійному продуванні повітрям.

Догляд за акваріумом.

Раз на тиждень акваріум чистять за допомогою сифона, гумового шланга з широким пластмасовим наконечником, через який відсмоктують воду з брудом, що назбирався у верхньому шарі грунту. Рослини і риби при цьому залишають у акваріумі. Під час чищення зливають 1,3 об’єму брудної води і замінюють її відстояною водою. Повну заміну води здійснюють не частіше 1-2 разів у 1-2 рок, якщо при цьому виникає потреба.

Під час годування риб стежать, чи немає серед них таких. Що неприродно плавають, лежать на дні, якщо такі є, то їх відразу ж висаджують в окрему посудину для лікування, а сачок після цього прополіскують у гарячій воді. Щоб риби не вискочили з акваріума, його слід прикрити склом.

Птахи в кутку природи.

У кутку природи можна утримувати тих птахів, що добре розмножуються у неволі – хвилястих папуг і канарок.

Хвилястий папуга (Австралія). Для утримання папуг використовують клітки із металевого дроту. Найкраще підходить клітка таких розмірів: довжина - 60 см, висота -50 см, ширина – 30-35 см. Клітку з папугами встановлюють у світлому місці. Але не на сонці і не на протягу. Корм для хвилястих папуг повинен складатися з 4-х компонентів: зернового, м’якого, вітамінного або зеленого і мінерального.

Зерновий корм – основний. Він складається з живого жовтого або білого проса, канаркового насіння з невеликою добавкою вівса і вівсянки та соняшнику. Відсутність проса – шлунково-кишкові захворювання, корисно давати колоски вівса молочно-воскової стиглості.

До м’яких кормів – належать: білий хліб, сухарі, сир, яйця, страви з картоплі.

Вітамінний, або зелений корм складається з листків салату, редису, буряка, капусти, моркви, конюшини, подорожника. Корисні свіжі гілки верби, вишні, яблуні, берези. Можна давати папугам кусочки яблук, груш, кавунів, динь.

Мінеральний корм завжди повинен бути у клітці, він складається з крупного річкового піску, товченої яєчної шкарлупи від сирих яєць, товченої шкільної крейди, кухонної солі, цукрового піску, подрібненого деревного вугілля. Все це слід міняти через 10 днів. Добова норма зернового корму – 1 ст. ложка, м’якого – 1 ч. л. на птаха. Вітамінний корм дають у необмеженій кількості. Воду птахам дають сиру кімнатної температури, міняють її щодня.

Канарки. Природне забарвлення зелене-жовте, але вже у 27 ст. з’явились виведені у неволі канарки різноманітного забарвлення (жовті, білі, коричневі). Для утримання потрібна клітка розміром 40Х 20Х 20.

Зерновий корм складається з суміші різного насіння (дрібне біле просо -3 частини, канаркове насіння -2 частини, вівсяна крупа, суріпка. рапс, льон по 1 частині, салат 2 частини. На день дають по 1-2 ч.л. на пташку. З м’якого корму споживають: яйця, білий хліб замочений у молоці, каші. Влітку мурашині лялечки. Вітамінний або зелений корм – мокрець, традесканція, проросле насіння і ростки пшениці, вівса, бруньки плодово - ягідних дерев і кущів. Фрукти, овочі, яблука, груші, абрикоси, малину, огірки, моркву терту, капусту, салат. Мінеральний корм дають такий, як і папугам.