Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Куточок природи.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
08.12.2018
Размер:
188.93 Кб
Скачать

Тварини кутка природи.

Тварини завдяки своїй рухливості і цікавій поведінці викликають у дітей інтерес. Серед них у кутку природи утримують як постійні, так і тимчасові мешканці. Постійними мешканцями кутка природи є акваріумні риби. В акваріумі можна утримувати як дрібних представників риб наших прісноводних водойм, так і екзотичних риб мешканців тропічних водойм, які характеризуються більшою декоративністю забарвлення, форми. Усіх екзотичних акваріумних риб можна поділити на холодноводних та теплолюбних. До холодних належать золоті рибки і її різновидності – вуалехвіст, комета, телескоп, шубункін, львиноголовка. До теплолюбних: неони, півники, моленезії. За способом розмноження екзотичні риби поділяються на живородячих та іскрометних. До живородячих відносяться: гупі, мечоносці та Полінезія. Решта риби – іскрометні.

У дошкільних закладах заради безпеки дітей акваріуми не мають водопідігрівів, компресорів для насичення води киснем, і в зв’язку з цим добирають такі види риб, які невибагливі до умов утримання. З живородящих риб утримують гупі. Тепер виведені десятки порід цієї риби, які вражають нас кольором, розмірами і формою плавців.

Мечоносці (пів. Америка) виведено червоних, золотистих, тигрових, чорних. Самець добре відрізняється від самок мечеподібним виростом хвостового плавця.

Молінезія ( ц. і пів. Америка) потребує багатої на кисень води і різноманітного корму.

Цецилія ( Мексика, Гватемала) на батьківщині не відзначаються яскравістю, проте виведено надзвичайно золотисті, яскраво-червоні та ін. види цих риб. Серед іскрометних риб у дошкільних закладах повинна утримуватися «золота рибка» та її різновидності. Вперше виведені у Китаї від карасів яскраво забарвлених золоті рибки, шлейфові комети, ніжні вуалехвісти, цікаві об’єкти для спостережень дошкільників.

З родини коропових. Крім золотої рибки можна утримувати даніо реріс, кардинала, барбосів. Ці риби добре співіснують між собою із іншими рибами.

Даніо реріо походить із східної Індії. Це гарні сріблясті рибки з поздовжніми синіми смугами.

Кардинал (Пд.-сх. Китай). Тіло риби зелене з подовжніми темною і світлою смугами, плавці жовті з червоними кінчиками.

Барбус суматранський (Таїланд, Суматра) теплолюбні гарні золотисто - абрикосові риби з чотирма вугільно-чорними поперечними смугами.

Цікавими для дошкільних закладів є лабіринтові риби, вони дихають не тільки розчином у воді киснем, але й атмосферним повітрям, яке вони періодично заковтують ротом, піднімаючись на поверхню води походять вони з Індії , Індонезії , Китаю.

Гурамі – він неначе обсипаний перлами, за що і одержав назву (гурамі перловий).

Півники відрізняються забіякуватим характером та граціозністю. Самки забарвлені скромніше. Виведені риби мають зелене, чорно-золотисте і лілове забарвлення.

До циклових риб відносяться – скаларії, папуга, цихламоза, тримають їх в окремих акваріумах, бо навіть мирні риби в період нересту стають агресивними.

Скалярія (Америка)по її сріблястій лусці проходять 4 чорні смуги, тіло плоске, оригінальні плавці, повільні рухи риби надовго привертають увагу до неї.

Папуга (Африка) – строкато забарвлена риба з характерним червоним черевцем.

Чорносмуга цихломаза (Гватемала) – має сіре забарвлення з чорними поперечними смугами.

Риби місцевих водойм можуть бути як постійними так і тимчасовими мешканцями кутка природи. Добре приживаються в акваріумі – золотий та срібний карась, краснопірка, верховодка, пічкур, голець, в’юн. В акваріумах утримують малюсків, вони поїдають рештки корму що впали на дно і не були підібрані рибами. Знищують рештки рослин що гниють, очищають обростання на стінках акваріума. Молюски: червона котушка, амкулярія, меланія.