Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
118.89 Кб
Скачать

28. Планування видатків на соціальний захист і соціальне забезпечення

Видатки на соціальну сферу займають чільне місце в системі видатків бюджету.

Це пов’язано насамперед з тим, що галузі соціальної сфери активно впливають на збільшення обсягу ВВП, прискорення науково-технічного прогресу, зростання продуктивності праці, підвищення кваліфікації робочої сили і є одним з важливих факторів зростання ефективності виробництва.

Соціальна сфера більшою частиною фінансується з місцевих бюджетів, лише загальнодержавні заходи, програми, установи фінансуються з державного бюджету. Таке розмежування видатків є досить розумним і виправданим, оскільки міські органи влади краще розуміються на проблемах підконтрольних їм територіям.

Витрати на соціально-культурні заходи визначаються за допомогою економічних нормативів та фінансових норм. Економічні нормативи, що регулюють фінансові відносини в соціальній сфері, мають відображати можливості держави щодо задоволення потреб регіону чи установи в фінансових ресурсах для реалізації завдань поточних та перспективних планів соціального розвитку. Крім того, нормативи мають виражати оптимальне співвідношення інтересів у розподілі фінансових ресурсів держави і населення окремих регіонів. Такими нормативами можуть стати розміри бюджетних асигнувань на відповідний показник, передбачений програмою для цієї території чи установи.

Зазначені нормативи встановлює Кабінет Міністрів України, як правило, на 5—10 років. Вони можуть визначатися на одного жителя, одного учня, одну установу тощо. Нормативи є вихідною величиною, яка відображає гарантію держави для задоволення потреб соціального забезпечення. Витрати на зазначені цілі можуть збільшуватися за рахунок доходів, які отримує установа, або за рахунок додаткових джерел, вишуканих місцевими Радами народних депутатів.

Важливою умовою поліпшення планування витрат на утримання установ соціальної сфери є розробка фінансових норм витрат за їхніми статтями. Використання таких норм дозволяє орієнтувати роботу таких закладів на досягнення кінцевих результатів: навчання дітей, підготовку спеціалістів, надання допомоги хворим. Крім того використання таких норм збільшує самостійність закладів на використання бюджетних коштів і збільшує їх зацікавленість в раціональному і законному використанні ресурсів.

Бюджетні норми можуть змінюватись під впливом багатьох факторів. Збільшення норм пов’язано з зростанням зарплати, зміною цін та тарифів, з появою додаткових можливостей по фінансуванню видатків в місцевих бюджетах.

29. Планування видатків на фізичну культуру і спорт

З держ і місцевих бюджетів держава спрямовує кошти на будівництво спорт споруд, придбання спорт інвентарю і обладнання. Згідно з бюджетною класифікацією до фізичної культури та спорту належать: 1)Здійснення заходів з фізичної культури і спорту: утримання національних збірних команд; проведення навчально-тренувальних зборів і змагань; підготовка і участь нац збірних команд України в Олімпійських іграх; видатки на утримання центрів з “інвалідного спорту” і реабілітаційних шкіл; проведення навч-тренувальних зборів і змагань та заходів з “інвалідного” спорту; проведення заходів з нетрадиційних видів спорту і масових заходів з фізкультури; утримання та навчально-тренувальна робота дитячо-юнацьких спорт шкіл; утримання апарату управління фізкультурно-спортивних організацій; кап ремонт, оснащення, придбання обладнання та інвентарю для баз Олімпійської підготовки; фінансова підтримка спортивних споруд. 2)Державне підтримка громадських організацій фізкультурно-спортивної спрямованості. Планування видатків на фіз культуру і спорт здійснюються згідно з планом проведення спортивних заходів. Якщо захід проводиться на рівні держави або на місцевому рівні, той фінансування видатків здійснюється з відповідного бюджету.

Обсяг видатків за єдиним кошторисом доходів і видатків визначається на підставі показників, які характеризують спорт захід: з якого виду спорту він провадиться; місце і тривалість змагань чи зборів; кількість учасників тощо.

Значну питому вагу становлять видатки на харчування учасників і суддів спорт змагань. Норми харчування встановлюються в залежності від рівня змагань, їх тривалості та виду спорту. Видатки на придбання спец обладнання та інвентарю, на обмундирування учасників плануються на підставі відповідного табеля забезпечення.

У кошторисі передбачено оплата вартості проїзду, добових і квартирних учасникам змагань і суддям, тренерам і представникам команд; оплата оренди спорт споруд, оформлення і обслуговування змагань; видатки на нагородження команд і спортсменів тощо.