Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
місцеві фінанси шпори.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
118.89 Кб
Скачать

10. Бюджетний кодекс України

Прийняття Бюджетного кодексу України визначає систему міжбюджетних відносин на основі подальшої децентралізації функцій і повноважень між різними рівнями органів влади та наближення суспільних послуг до місця їх безпосереднього споживання, посилення ролі місцевого самоврядування через запровадження прозорої та стабільної системи взаємовідносин між державними та місцевими бюджетами, дає можливість підвищити активність територіальних громад щодо наповнення бюджетів і, насамперед, на збільшення видатків, які не враховуються при визначенні міжбюджетних трансфертів.

Прийняття Бюджетного кодексу сприяло закріпленню джерел доходів за власними повноваженнями органів місцевого самоврядування. Таким чином, норми, передбачені в даному документі, сприяють посиленню інституту місцевого самоврядування та місцевих фінансів, оскільки дозволяють залучати територіальні громади до активного наповнення бюджетів, ефективного їх використання.

У щорічних законах «Про Державний бюджет України» визначається склад загального і спеціального фондів місцевих бюджетів, взаємовідносини між Державним бюджетом України та місцевими бюджетами, обсяги та особливості перерахування міжбюджетних трансфертів, додаткові положення, які регламентують бюджетний процес.

11. Розвиток місцевих бюджетів та їх роль у місцевих фінансах України

У Бюджетному кодексі України визначено, що бюджет - це план утворення і використання фінансових ресурсів для забезпечення функцій, які здійснюються органами державної влади України та Автономної Республіки Крим і органами місцевого самоврядування протягом бюджетного періоду.

Особливістю місцевих бюджетів є те, що вони:

- відображають певну, чітко обмежену, частину грошових відносин, які функціонують на окремій території;

- забезпечують матеріальну незалежність органів місцевого самоврядування і безпосередньо їм підпорядковані;

- усі їхні ланки органічно пов'язані не тільки між собою, а й з установами та підприємствами всіх форм власності, які функціонують на території регіону.

Отже, місцеві бюджети як економічна категорія відображають грошові відносини, що виникають між місцевими органами самоврядування та суб'єктами розподілу створеної вартості в процесі формування територіальних фондів грошових коштів, які використовуються для соціально-економічного розвитку регіонів та поліпшення добробуту їх населення.

Місцеві бюджети складаються з:

- бюджету Автономної Республіки Крим;

- обласних бюджетів;

- районних бюджетів;

- бюджетів районів у містах;

- бюджетів місцевого самоврядування, а саме бюджетів:

- територіальних громад сіл;

- територіальних громад селиш;

- територіальній громад міст:

- територіальних громад об'єднань.

В основу бюджетного устрою в Україні, відповідно до Бюджетного кодексу, покладено такі принципи:

єдності бюджету, збалансованості , самостійності, повноти , обґрунтованості, ефективності, субсидіарності, цільового використання бюджетних коштів , справедливості та неупередженості, публічності та прозорості, відповідальності учасників бюджетного процесу