Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІВ (самі нові).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
341.5 Кб
Скачать

48)Поняття ,види,система патентної експертизи.

Експертиза заявок на об'єкти промислової власності — це на-укове-технічне дослідження спеціально уповноваженим органом відповідності або невідповідності заявленої пропозиції умовам натентоздатності заявлених об'єктів, результат якого є підставою надання правової охорони або відмови у наданні такої'.

Більшість правових систем закріплює два види експертизи:

— формальна;

— кваліфікаційна

Формальна експертиза (експертиза за формальними ознаками) — експертиза, у ході якої встановлюється належність зазначеного у заявці об'єкта до переліку об'єктів, які можуть бути визнані винаходами (корисними моделями) і відповідність заявки та її оформлення встановленим вимогам.

Кваліфікаційна експертиза (експертиза по суті) — експертиза, що встановлює відповідність винаходу умовам патептоздатності.

Попередня експертиза- завдання цього виду експертизи - визначення того, чи містить заявлений ви­нахід (корисна модель) інформацію, що може бути віднесена до державної таємниць.

системи експертиз:

— явочна;

— перевірочна;

— відстрочена

Явочна система передбачає видачу патенту за результатами лише формальної експертизи.

Перевірочна система передбачає проведення формальної та кваліфікаційної експертиз.

Відстрочена система експертизи, так само як і перевірочна система, передбачає видачу патенту за результатами формальної та кваліфікаційної експертиз.Проте після завершення формаль­ної експертизи патентне відомство не переходить до кваліфі­каційної експертизи автоматично - вона проводиться лише за клопотанням заявника чи третьої особи.

Етати експертиз:

1) попередня

2) формальна експертиза

3) публікування відомостей про заяву

4 ) кваліфікаційна експертиза.

Відносно корисних моделей,то тут має місце 2 етапи:попередня та формальна експертиза.

Стосовно промислових зразків то тут здійснюється лише формальна експертиза.

49)Реєстрація про видачу патенту,публікація відомостей про нього,видача патенту.

На підставі рішення про видачу патенту здійснюється державна реєстрація патенту. Для цього вносяться відповідні відомості до від­повідного Реєстру.

Державна реєстрація патенту здійснюється за наявності документів про сплату державного мита за видачу патенту і збору за публікації про видачу патенту.

Якщо протягом 3 місяців від дати надходження до заявника рішення про видачу патенту документи про сплату державного мита та збору не надійшли до закладу експертизи, реєстрація патенту не проводиться, а заявка вважається відкликаною.

Одночасно з реєстрацією патенту Установа публікує в офіцій­ному бюлетені «Промислова власність» відомості про видачу патенту. Саме після такої публікації починають діяти майнові права інтелектуальної власності.

Видача патенту здійснюється Установою у місячний строк після його державної реєстрації. Патент видається особі, яка має право на його одержання.

У разі втрати чи зіпсування патенту його володільцю видається дублікат патенту. За видачу дубліката патенту сплачується збір.

50)Особисті майнові та немайнові права винахідника.

Особистим немайновим правом винахідника (автора про­мислового зразка) є насамперед право авторства, яке передбачає можливість винахідника (автора промислового зразка) вимагати визнання його творцем відповідного о6'єкта.

Право авторства є абсолютним, оскільки даному праву ви­нахідника чи автора промислового зразка кореспондує обов'язок усіх інших осіб не порушувати його,крім того воно є невідчужуваним,тобто безстроковим.

До особистих немайнових прав належить також право на ім'я.

Також передбачено право винахідника (автора промислового зразка) вимагати, щоб його не згадували як винахідника (автора промислового зразка) винаходу (корисної моделі, промислового зразка) в будь-якій публікації.

Також особистим немайновим правом є право винахідника на присвоєння свого імені створеному ним винаходу (корисній моделі).

Майновими праами є:

  1. право на використання винаходу, корисної моделі, про­мислового зразка;

2) виключне право дозволяти використання винаходу, ко­рисної моделі, промислового зразка (видавати ліцензії);

3) виключне право перешкоджати неправомірному вико­ристанню винаходу, корисної моделі, промислового зразка, в тому числі забороняти таке використання.