Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІВ (самі нові).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
341.5 Кб
Скачать

53)Дострокове припинення чинності патенту.

Чинність майнових прав інтелектуальної власності на винахід, корисну модель, промисловий зразок може бути припинено до­строково за ініціативою особи, якій вони належать, якщо це не суперечить умовам договору. Здійснення права володільця патенту на дострокове припинення чинності майнових прав на винахід, корисну модель, промисловий зразок має певні межі. Мова йде про випадки, коли володілець патенту уклав відповідний договір (наприклад ліцезійний) на право використання винаходу, корисної моделі чи промислового зразка. Дія патенту припиняється у разі несплати у встановлений строк річного збору за підтримання його чинності.При цьому дія патенту припиняється з першого дня року, за який збір не сплачено.Щодо тих випадків, коли мало місце дострокове припи­нення чинності виключних майнових прав інтелектуальної влас­ності на винахід, корисну модель, промисловий зразок і цим було завдано збитків особі, якій було на­дано дозвіл на використання відповідного об'єкта. У такому випадку завдані збитки підлягають відшкодуванню особою, яка надала цей дозвіл.Чинність достроково припи­нених виключних майнових прав інтслекгуальної власності на ви­нахід, корисну модель, промисловий зразок може бути відновлено у порядку, встановленому законом, за заявою особи, якій ці права належали у момент припинення.

54)Визнання патенту недійсним.

Патент може бути визнано у судовому порядку недійсним повністю або частково у разі:

а) невідповідності запатентованого винаходу (корисної моделі) умовам натентоздатності, що визначені ст. 7 цього Закону;

б) наявності у формулі винаходу (корисної моделі) ознак, яких не було у поданій заявці;

в) порушення вимог ч. 2 ст. 37 цього Закону (йдеться про випадки, коли мало місце порушення порядку патентування винаходів, корисних моделей в іноземних державах);

г) видачі патенту внаслідок подання заявки з порушенням прав інших осіб.

Підстави відносно промислового зразка такі самі.

При визнанні патенту чи його частини недійсними Установа повідомляє про це у своєму офіційному бюлетені. Патент або його частина, визнані недійсними, вважаються такими, що не набрали чинності, від дати публікації відомостей про видачу патента.

55)Характеристика засобів індивідуалізації.

До правових засобів індивідуалізації учасників цивільного обороту, товарів і послуг за законодавством України належать такі об'єкти права інтелектуальної власності:

1) комерційне (фірмове) найменування;

2) торговельна марка (знак для товарів і послуг);

3) географічне зазначення.

Спільною рисою, що поєднує вказані об'єкти і водночас відрізняє їх від інших об'єктів права інтелектуальної власності, є їхнє призначення.

Комерційні найменування, торговельні марки та географічні зазначення є об'єктами цивільних прав саме завдяки тому, що дозволяють індивідуалізувати певного суб'єкта, товар чи послугу.

Це позначається на особливостях правового режиму засобів індивідуалізації:

  1. оскільки комерційні найменування, торговельні марки та гео­графічні зазначення не є результатами творчої діяльності, у відноси­нах, що виникають з приводу цих об'єктів, немає такого суб'єкта, як творець.Зміст права інтелектуальної власності на засоби індивідуалізації становлять лише майнові права.

  2. оскільки основна функція цих об'єктів полягає в індивіду­алізації певної особи, товару чи послуги, законодавство до певної міри обмежує оборотоздатність майнових прав на них.