Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІВ (самі нові).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
341.5 Кб
Скачать

68)Право і.В на наукове відкриття.

Науковим відкриттям є комплекс властивостей і явищ матеріального світу, які вносять докорінні зміни у рівень наукового пізнання.

Об'єктом відкриття можуть виступати закономірності, властиво­сті та явища матеріального світу. Закономірність матеріального світу — це стійкий зв'язок між явищами та властивостями матеріалького світу. Властивість матеріального світу — це якісна сторона об'єкта матеріального світу. Явище матеріального світу — це форма вияву сутності об'єкта матеріального світу.

Критеріїї охороноздатності:

1) бути раніше невідомим (новим);

2) бути об'єктивно існуючим;

3) вносити докорінні зміни у рівень наукового пізнання.

Закріплено законодавством осо­бисте немайнове право автора наукового відкриття на присвоєння відкриттю свого імені або спеціальної назви.Посвідчується таке право дипломом.

69)Характеристика договорів щодо розпорядження майновими правами.

Місце цих договорів в системі договірних зобов'язань. На сьогодні сформувалося два основні підходи:

1) договори щодо об'єктів інтелектуальної власності не виді­ляються в самостійну групу цивільно-правових договорів;

2) в системі договірних зобов'язань цим договорам відводиться самостійне місце.

Закріплено невичерпний пе­релік видів договорів щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності:

1) ліцензія на використання об'єкта права інтелектуальної власності;

2) ліцензійний договір;

3) договір про створення за замовленням і використання об'єкта права інтелектуальної власності;

4) договір про нередания виключних майнових прав інтелек­туальної власності;

5) інший договір щодо розпоряджання майновими правами інтелектуальної власності.

Такі договори повинні укла­датися у письмовій формі. У разі недодержання письмової форми договору щодо розпоряджання майновими правами інтелектуаль­ної власності такий договір є нікчемним.

Загалом, договори щодо розпоряджання майновими правами Інтелектуальної власності не підлягають обов'язковій державній реєстрації. їх державна реєстрація здійснюється на вимогу ліцензіара або ліцензіата

у порядку, встановленому законом.

70)Ліцензія:поняття,види.

Ліцензія передбачає дозвіл на використання об'єкта права Інтелектуальної власності у певній обмеженій сфері. Сфера використання об'єкта визначається:певними видами майнових прав,територією,строком дії.

Учасниками правовідносин у разі видачі ліцензії на вико­ристання об'єкта права інтелектуальної власності є ліцензіар та ліцензіат.Ліцензіар — це особа, яка видає ліцензію, тобто фізична або юридична особа, якій належить виключне право дозволяти ви­користання об'єкта права інтелектуальної власності. Особа, якій надається дозвіл на використання об'єкта права інтелектуальної власності, називається ліцензіатом.

Ліцензія на вико­ристання об'єкта права інтелектуальної власності може бути оформлена:

1) як окремий документ;

2) як складова частина ліцензійного договору.

ЦК України дається характеристикаггрьох видів ліцензій:

1) виключна ліцензія;

2) одинична ліцензія;

3) невиключна ліцензія.

Виключна ліцензія видається лише одному ліцензіату і виклю­чає можливість використання ліцензіаром об'єкта права інтелекту­альної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією. Одинична ліцензія видається лише одному ліцензіату і виклю­чає можливість видачі ліцензіїаром іншим особам ліцензій на використання об'єкта прана інтелектуальної власності у сфері, що обмежена цією ліцензією, але не виключає можливості ви­користання ліцензіаром цього об'єкта у зазначеній сфері.Н евиключна ліцензія характеризується тим, що ліцензіар не позбав­лений права використовувати відповідний об'єкт у сфері, що обмежена цією ліцензією, та права видавати ліцензії на вико­ристання об'єкта у зазначеній сфері іншим особам.Можуть бути і інші види ліцензії.