Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ПІВ (самі нові).doc
Скачиваний:
7
Добавлен:
09.12.2018
Размер:
341.5 Кб
Скачать

56)Комерційне айменування:поняття,структура,вимоги.

Законодавство України, на жаль, не містить визначення ко­мерційного (фірмового) найменування. У літературі суть фірмо­вого найменування, як правило, зводиться до того, що це певне позначення (найменування), під яким підприємець виступає в цивільному обороті і яке індивідуалізує цю особу поряд з іншими учасниками цивільного обороту.

Структурно у комерційному найменуванні прийнято виділяти дві частини:

  • основну частину («корпус фірми»);

  • додаткову.

До корпусу фірми включаються відомості про організаційно-правову форму, а також інші відомості, обов'язковість яких передбачена законодавством(назва юр.особи)

Комерційне найменування має під повідати низці вимог. У зв'язку з цим у літературі вказуються три принципи:

1) істинність фірми;

2) виключність фірми;

3) постійність фірми

Принцип істинності полягає в тому, що комерційне найме­нування не має вводити споживачів в оману щодо справжньої діяльності особи.

Принцип виключності означає, що комерційне найменуван­ня має давати можливість відрізняти цю особу з-поміж інших.

Принцип постійності передбачає стабільність комерційного найменування, що забезпечується, як правило, протягом всього часу існування юридичної особи.

57)Субєкти права на комерційне найменування,виникнення права на нього.

поняття «комерційне найменування» своїм змістом передбачає, що воно стосується лише суб'єктів підпри­ємницької діяльності.(господарські товариства,приватні підприємства,державні комерційні підприємства).

Не є суб'єктами права на комерційне найменування юридичні особи, які не є суб'єктами підприємницької діяльності (органи державної влади, громадські організації, політичні партії).

Фізична особа-підприємець є суб’єктом,не є суб’єктом філії та представництва.

право інтелектуаль­ної власності на комерційне найменування є чинним з моменту першого використання цього найменування та охороняється без обов'язкового подання заявки на нього чи його реєстрації і не­залежно від того, є чи не є комерційне найменування частиною торговельної марки.

58)Зміст майнових прав на комерційне найменування.

Майновими правами інтелектуальної власності на комерційне найменування відповідно до ст. 490 ЦК України є:

1) право на використання комерційного найменування;

2) право перешкоджати іншим особам неправомірно вико­ристовувати комерційне найменування, у тому числі забороняти таке використання;

3) інші майнові права інтелектуальної власності, встановлені законом.

59)Торговельна марка:поняття,обєкти,умови надання охорони.

торговельною маркою будь-яке позначення або будь-яку комбінацію позначень, які придатні для вирізнення товарів (послуг), що виробляються (на­даються) однією особою, від товарів (послуг), що виробляються (надаються) іншими особами.

Об'єктом знака може бути будь-яке позначення або будь-яка комбінація позначень. Такими позначеннями можуть бути, зокре­ма, слова, у тому числі власні імена, літери, цифри, зображувальні елементи, кольори та комбінації кольорів, а також будь-яка ком­бінація таких позначень.

акон встановлює перелік підстав для відмови в наданні правової охорони. Всі підстави можна умовно поділити на такі групи.

До першої групи належать позначення, які можуть бути включені до знака як елементи, що не охороняються, якщо на, це є згода відповідного компетентного органу або їх власників^ Цс позначення, складовими яких є:

  • державні герби, прапори та інші державні символи (ем­блеми).

До другої групи належать позначення, у складі яких є еле­менти, що не охороняються, якщо вони не займають домінуючого положення в зображенні знака.

Третю групу становлять позначення, які є тотожними або схожими настільки, що їх можна сплутати з:

  • знаками, раніше зареєстрованими чи заявленими на реєстрацію в Україні на ім'я іншої особи для таких самих або споріднених з ними товарів і послуг.

то четвертої групи належать позначення, які відтворюють:

— промислові зразки, права на які належать в Україні іншим особам;

назви відомих в Україні творів науки, літератури і мистецтва або цитати і персонажі з них, твори мистецтва та їх фрагменти без згоди власників авторського права або їх право­наступників;

  • прізвища, імена, псевдоніми та похідні від них, портрети і факсиміле відомих в Україні осіб без їхньої згоди.