Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Підручник МЕДИЧНА ІНФОРМАТИКА.doc
Скачиваний:
444
Добавлен:
21.12.2018
Размер:
4.16 Mб
Скачать

Операційна

Цей модуль слугує для ведення історії операційних втручань, анестезіологічної картки, протоколу оперативного втручання, опису видаленого, наслідків операції. Є можливість збереження фото та відео матеріалів проведеної операції. Користувачами модуля є хірурги, анестезіологи, операційні медсестри.

Облік лікарських засобів.

Модуль розв’язує великий комплекс задач обліку та контролю використання лікарських засобів. Тут вводяться рахунки на лікарські засоби , що надходять до ЛПУ, обробляються замовлення на ліки з відділень та інші витратні матеріали, оформлюються звіти та закриття рахунків.

Звітність

Модуль дає можливість формування і друку різноманітних звітів. Типові звіти закладені в систему. Звіти запрошуються з місць зберігання даних. Наприклад виписка з медичної карти. Система передбачає швидку розробку і приєднання будь-яких довільних звітів по даних, що знаходяться в системі.

Адміністратор

Модуль призначений для адміністрування системи на рівні бізнес-правил, а також для розмежування правил доступу операторів системи. Користувачами модуля «Адміністратор» є співробітники, компетентні в питаннях розмежування посадових обов’язків обслуговуючого системного підрозділу і відповідальні за працездатність системи.

Облік медобладнання

В цьому модулі відображена діяльність експлуатаційно-технічних підрозділів, ведеться облік медичного та іншого обладнання та контроль його експлуатації.

Пошук

Система дозволяє знайти інформацію про зареєстровану в системі людину. Пошук здійснюється по будь-якому вказаному критерію.(№ амбулаторної карти, телефону, адресі, тощо).

Лікувальне харчування

Ця підсистема повністю виконує оформлення заявок відділень на дієтичні столи, формування меню, дозволяє виконувати всі необхідні розрахунки по витраті продуктів (з урахуванням новоприбулих, вибулих чи тимчасово відсутніх хворих). Тут також формується вся необхідна бухгалтерська і звітна документація, реєструються рахунки та контролюється витрати продуктів.

Вказані модулі чи підсистеми в тій чи іншій мірі присутні в ГІС, створених різними фірмами, які функціонують в даний час в лікарнях.

Прикладом реалізації ГІС є система MEDITECH (HOSPITAL INFORMATION SYSTEM), яка може застосовуватися в одній з наступних сфер: фінансовій, клінічній, адміністративній, лікувальній і лабораторній. У кожній зі сфер свого застосування система може функціонувати або як частина інтегрованої лікарняної інформаційної системи, або як самостійна система. Система дозволяє об’єднати кілька споріднених установ у єдиний інформаційний простір.

MEDITECH включає наступні модулі:

  • система ідентифікації пацієнта і планувальник ресурсів.

  • система підтримки профілактичних заходів.

  • клінічна система.

  • система підтримки прийняття рішень.

  • система управління фінансами.

MEDITECH має вільні налаштування по різних параметрах, що дозволяє пристосуватися до індивідуальних потреб замовника.

Система доступна в двох версіях, реалізованих на технологіях MAGIC і Клієнт/Сервер. Розроблювач: Medical Information Technology SA (Pty) Ltd.