Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
95.59 Кб
Скачать

28. Принцип взаємності як джерело міжнародного кримінального права.

Включає визнання судових і процесуал дій сторонами, та вихнання дійсності оф. документів.

Принцип взаємності не є абсолютним і не створює міжнародно-правового обов’язку. Це лише добра воля сторони здійснювати певну поведінку на міжнародній арені щодо іншої сторони і сподіватися, що за аналогічних обставин остання діятиме саме так, а не інакше.

Принцип взаємності є одним з визначальних чинників співробітництва у боротьбі з міжнародною злочинністю при відсутності міжнародного договору, хоч він і не завжди знаходить безпосереднє закріплення у вигляді окремої правової норми. Інколи вказівка на засаду взаємності міститься у преамбулах міжнародних договорів (договір України з Монголією 1995 р.) , інколи принцип взаємності випливає з поведінки держави в кожному конкретному випадку

29. Система злочинів міжнародного характеру.

30. Поняття та зміст співробітництва держав у боротьбі з міжнародною злочинністю.

Міжнародне співробітництво у боротьбі із злочинністю є складним системним явищем, зміст якого, поряд з іншими, становлять узгоджені між державами заходи по наданню допомоги у розслідуванні кримінальних справ і здійсненні кримінального переслідування; покарання осіб, винних у вчиненні злочинів та забезпечення виконання кримінальних покарань.

Ідея співробітництва як принцип знайшла своє відображення в Декларації про принципи міжнародного права, що стосуються дружніх відносин та співробітництва між державами відповідно до Статуту ООН 1970 р. Принцип зобов’язує держави співробітничати незалежно від їхньої політичної, економічної, соціальної і правової системи.

Міжнародне співробітництво в боротьбі зі злочинами передбачає вирішення державами деяких взаємопов’язаних завдань:

-узгодження кваліфікації злочинів, що становлять небезпеку для деяких чи всіх держав;

-координація заходів по попередженню і припиненню таких злочинів;

-забезпечення встановлення юрисдикції над злочинами і злочинцями;

-забезпечення невідворотності покарання;

-надання правової допомоги у кримінальних справах тощо.

31. Правова модель (конструкція) співробітництва держав у боротьбі з міжнародною злочинністю.

32. Особливості співробітництва держав у боротьбі з міжнародною злочинністю в сучасних умовах.

Останнім часом помітне місце у відносинах між державами займає питання про надання професійно-технічної допомоги. Багато держав відчувають потребу в оснащенні своїх правоохоронних органів новими технічними засобами, необхідними для боротьби із злочинністю. Наприклад, для виявлення вибухових речовин у багажі авіапасажирів потрібною є складна і дорога апаратура, володіє якою не кожна держава. Особливе значення мають спільні дії чи їх координація, без чого правоохоронні органи різних держав не можуть успішно боротись з окремими видами злочинів. Хоча боротьба із злочинністю залишається першочерговим завданням, все більше уваги приділяється проблемі попередження злочинності, поводження із правопорушниками, функціонування пенітенціарної системи тощо.