Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
кримінальне.docx
Скачиваний:
4
Добавлен:
16.04.2019
Размер:
95.59 Кб
Скачать

35. Форми співробітництва держав у боротьбі з міжнародною злочинністю: загальна характеристика.

Форми – є конкретними діями в співробітництві, при цьому вониє складовими частинами видів співробітництва.

Це:

-видача осіб (екстрадиція) та передача осіб для виконання винесеного вироку чи осіб, яких засуджено іноземними судами для відбування покарання в державу свого громадянства;

-надання правової допомоги у кримінальних справах (у вузькому розумінні);

-перейняття кримінального переслідування;

-співробітництво за участю спеціальних міжнародних органів (напр в рамках Інтерполу).

Основні форми співробітництва держав у боротьбі з міжнародною злочинністю в окремих сферах, як правило, визначаються міжнародно-правовими актами. Наприклад, аналіз міжнародно-правових документів дозволяє виділити наступні основні форми співробітництва в сфері боротьби з міжнародним тероризмом: профілактика і попередження терористичних злочинів, з приводу яких укладені спеціальні угоди між державами; передача терористів, засуджених до позбавлення волі для відбуття покарання в державі їх громадянства чи постійного місця проживання; передача органам іншої держави нагляду за умовно засудженими правопорушниками; видача злочинців – терористів іншій державі чи міжнародному органу для кримінального переслідування; спільне вивчення причин і інших проблем тероризму, а також обмін досвідом роботи поліцейських та інших органів; підготовка кадрів, надання експертних послуг, поставка спеціальних науково – технічних засобів і надання матеріально-технічної допомоги іншим державам; обмін оперативною, правовою інформацією тощо.

36. Видача (екстрадиція) злочинців та передача злочинців як форма співробітництва держав у боротьбі з міжнародною злочинністю.

Екстрадиція полягає в забезпеченні передачі підозрюваного, обвинуваченого або засудженого державою, на території якої він перебуває, державі, на території якої він вчинив злочин або громадянином якої він є, чи під юрисдикцію держави, що потерпіла від наслідків злочину для притягнення до відповідальності або для приведення вироку у виконання.

Розрізняють такі категорії:

-видачу злочинців (виконання державою своїх міжнародних зобов’язань)

-невидачу (невиконання зобов’язань: її наслідком є не притягнення особи до відповідальності)

-відмову від видачі(правомірна поведінка:залишення особи в межах юрисдикції де-ви, що відмовила)

Екстрадиція включає: затримання особи, визначення належності підстав для екстрадиції, фактичну передачу особи під юрисдикцію відповідній державі.

Екстрадиційний запитз метою попереднього арешту: надсилається через Інтерпол, поштою, телеграфом, дипломатичні канали або безпосередньо через судові органи країн.

Зміст екстрадиційного запиту регулюється угодами та конвенціями або законом держави, якій він адресується.

Форми екстрадиційної процедури:

-адміністративну (розгляд питання про видачу здійснюється відповідним адміністративним органом запитуваної держави (правоохоронним органом) і, як правило, таке рішення не підлягає оскарженню до суду),

-судову (рішення приймає суд і воно є остаточним),

-змішану (рішення суду є рекомендаційним).

Види екстрадиційної процедури:

-офіційна перевірка (базується на документах, які надаються у відповідь на екстрадиційний запит. Її метою є перевірити, чи офіційні умови були задоволені)

-матеріальна перевірка (базується на справі і перевіряє докази про те, що підозра є повністю справедливою

Передекстрадиційна процедура є правоохоронною стадією і передує судовій та дипломатичній. Вона регулюється поліцейськими повноваженнями щодо екстрадиції згідно з національним законодавством. Ці повноваження відрізняються за компетенцією та важливістю.

Видача може здійснюватися за будь-які діяння, які за законом запитуючої і запитуваної сторін є караними і за вчинення яких передбачене позбавлення волі на строк не менше одного року чи більш тяжке покарання.

2 види підстав відмови у видачі:

-абсолютні -видача не здійснюється- коли :а)особа є громадянином запитуваної сторони; б) сплив строку давності на момент одержання вимоги, амністії чи вже було винесено вирок, припинено провадження по справі + за політичні і військові фіскальні злочини + якщо існують серйозні підстави вважати, що особі можуть загрожувати тортури.

-відносні - коли питання залишене на розгляд правоохоронних органів запитуваної де-ви.