Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ТЕМА 5 Студ..doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
311.81 Кб
Скачать
  1. Загроза появи товарів-замінників

Товари замінники – це товари, які виконують ті ж самі функції, що й даний товар. Поява товарів-замінників обмежує ціни та прибутковість компанії.

Сила їх впливу залежить від:

  • функціональної схожості (чим більша схожість, тим вище вплив);

  • цін на товари-замінники.

В такій ситуації слід звернути увагу на наступне:

- наскільки легко для покупця переключитися на товар-замінник;

- що втрачає покупець;

- яка якість і ефективність замінника;

- чи готовий покупець змінити компанію-постачальника.

Із розглянутих конкурентних сил найбільший вплив, безумовно, має конкурентна боротьба між підприємствами, які продають однотипні товари чи надають однотипні послуги. Конкуренція між ними виникає у зв`язку з тим, що у одного або декількох підприємств з’являється можливість краще задовольняти потреби споживачів або удосконалити операційну, управлінську та інші види діяльності.

Модель М. Портера має певні недоліки і обмеження в її використанні.

По-перше, методика дозволяє оцінити стан конкуренції лише в певній галузі (на продуктовому ринку) та прогнозувати її еволюцію без огляду на те, що кожне з диверсифікованих підприємств-учасників галузі водночас присутнє на кількох , а то й багатьох ринках. Тобто, результати діагностування є в цьому випадку фрагментарними.

По-друге, модель виправдана для галузей, в яких є конкуренція. Вона дозволяє продіагностувати лише внутрішньогалузеве суперництво, а не оцінити стан будь-якої галузі. Для галузей, ринок продуктів яких знаходиться в стадії формування, вона непридатна.

По-третє, М. Портер виходить з припущення, що конкуренція в будь-якій галузі формується під впливом 5 розглянутих вище сил. Разом з тим, чимало галузей у вітчизняній економіці перебувають ще й під впливом інших факторів, зокрема, безпосереднього державного втручання, залишків так званого адміністративного монополізму.

Незалежно від того, чи іде жорстока конкурентна війна, чи рівень конкуренції є невисоким, для кожного підприємства необхідна розробка успішної стратегії, яка забезпечить переваги над конкурентами і закріпить позиції перед покупцями. Складність в більшості галузей полягає в тому, що стратегія кожного підприємства залежить від стратегій, що використовують конкуренти, і тих ресурсів, якими ці стратегії забезпечені. Навіть найкраща стратегія підприємства, яка спрямована на формування конкурентної переваги, залежить від сили позицій підприємств-конкурентів та їх стратегії.

Таким чином, завданням аналізу конкуренції в галузі є оцінка кожної конкурентної сили, визначення ступеня впливу, а потім формування конкурентної стратегії, на яку повинно орієнтуватись підприємство. Ця стратегія в залежності від «правил» конкуренції, що діють в галузі, повинна бути спрямована не те, щоб: а) ізолювати підприємство, наскільки це можливо, від дії п`яти конкурентних сил; б) використовувати «правила» конкуренції на благо підприємства; в) завоювати конкурентну перевагу та провідну конкурентну позицію.

У кожній галузі мають місце визначені тенденції розвитку та з’являються нововведення: ці процеси протікають з різною швидкістю та обумовлюють необхідність зміни стратегії підприємств.