Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpy.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
64.77 Кб
Скачать

3. Система кримінального права.

КП складається з юридичних норм Загальної та Особливої частин. Відповідно до цього побудована й структура КК

Загальна частина КК складається з 15 розділів, що мають 108 статей. У ЗЧ включені норми загального характеру, що визначають:

ü Завдання КК, підстави та принципи кримінальної відповідальності,

ü Принципи чинності кримінального закону в часі, у просторі, за колом осіб,

ü Поняття і класифікацію злочинів, стадій злочинів,

ü Ознаки суб’єкта злочину

ü Форми вини,

ü Поняття співучасті, види співучасників,

ü Повторність, сукупність та рецидив злочинів, обставини, що виключають злочинність діяння,

ü Правові підстави та порядок звільнення від кримінальної відповідальності,

ü Поняття та види покарання, порядок призначення покарання,

ü Звільнення від покарання та його відбування

ü Судимість, її правові наслідки та строки погашення,

ü Примусові заходи медичного характеру та примусове лікування неповнолітніх,

ü Особливості кримінальної відповідальності та покарання неповнолітніх.

Особлива частина (ОЧ) КК складається з 20 розділів і містить 339 статей, у яких визнається:

1) які суспільно небезпечні діяння є злочинами;

2)які види покарань і у яких межах треба застосувати осіб, що їх вчинили;

3) підстави і умови, за наявності яких особа може бути звільнена від кримінальної відповідальності;

4) дефініції окремих понять.

Завершується КК Прикінцевими та перехідними положеннями, Переліком майна, що не підлягає конфіскації за судовим вироком.

Тема 2: Закон про кримінальну відповідальність.

1. Джерела КП. З урахуванням змісту, обсягу та походження кримінально-правової норми „кримінальний закон” має чотири аспекти.

1. Кримінальний закон – це Кримінальний кодекс України – єдиний кодифікований законодавчий акт, в якому за певною системою викладено кримінально-правові норми. Згідно з ч. 1.ст.3 КК 2001р. Законодавство про кримінальну відповідальність становить Кримінальний кодекс України, який ґрунтується на Конституції України та загально визнаних принципах і нормах міжнародного права. Це означає, що злочинність і караність діяння визначаються тільки КК. Закони про кримінальну відповідальність, прийняті після 1 вересня 2001р., тобто після набуття чинності новим КК, повинні включатися до нього після набрання ними чинності.

2. Кримінальний закон – це норми Конституції України, оскільки норми чинного КК ґрунтуються на нормах Конституції, а також нові Закони про кримінальну відповідальність, які прийматимуться після набуття чинності КК, також повинні відповідати її положенням. Конституція України, норми якої є нормами прямої дії, може засовуватися лише в частині звільнення від кримінальної відповідальності чи покарання у випадку протиріччя між її положеннями та нормами КК.

3. Джерелом кримінального права - є міжнародні правові акти, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України (ст. 9 Конституції), і є частиною національного законодавства України. Норми міжнародного права можуть застосуватись лише при виявленні протиріччя між нормами чинного КК та нормами міжнародного права. Такі принципи і норми містяться, зо­крема, у Загальній декларації прав людини 1948 р., Міжнародному пакті про цивільні і політичні права 1966 р., Міжнародному пакті про економічні, соціальні і культурні права 1966 р. Зміни, що будуть вноситись до нового КК (а вони із спливом часу є неминучими), повинні відповідати положенням ст.. 3 КК і не суперечити ні конституції, ні нормам міжнародного права.

4. Джерелами КП є чинний КК, міжнародні договори, ратифіковані Верховною Радою, Конституція України. Крім того, відповідно до ст.. 152 Конституції України, джерелами КП можуть бути рішення Конституційного Суду України про неконституційність кримінальних законів. Такі кримінальні закони втрачають чинність з дня ухвалення Конституційним судом України рішення про їх неконституційність.

2.. Закон про кримінальну відповідальністьце письмовий правовий акт, що має вищу юридичну силу, приймається Верховною Радою України або всеукраїнським референдумам і містить кримінально-правові норми, які встановлюють підстави і принципи кримінальної відповідальності, визначають, які суспільно небезпечні діяння є злочинами і які покарання належить застосовувати до осіб, винних у їх вчиненні, формулюють інші кримінально-правові наслідки вчинення злочину. Закон про кримінальну відповідальність має відповідати Конституції України і загальновизнаним принципам та нормалі міжнародного права.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]