Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
kpy.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
17.04.2019
Размер:
64.77 Кб
Скачать

4. Класифікація злочинів та її значення

Класифікація злочинів передбачає поділ їх на групи (категорії) залежно від того чи іншого критерію.

Ст. 12 КК (класифікація злочинів) таким критерієм катетеризації злочинів називає ступінь їх тяжкості. Роль формального класифікатора за цим критерієм виконують санкції статей Особливої частини КК, а точніше - розмір покарання у виді позбавлення волі.

Залежно від ступеня тяжкості закон поділяє злочини на чотири категорії:

\) злочини невеликої тяжкості. За ці злочини передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк не більше двох років або інше, більш м'яке покарання;

2) злочини середньої тяжкості. За них передбачено покаран­ня у виді позбавлення волі на строк не більше п'яти років;

3) тяжкі злочини. Санкція відповідних статей передбачає за і злочини покарання у виді позбавлення волі на строк не більше

десяти років;

4) особливо тяжкі злочини, до яких належать суспільно небезпечні діяння, за які передбачено покарання у виді позбавлення волі на строк понад десять років або довічне позбавлення волі.

Тема: Кримінальна відповідальність і її підстава. Склад злочину.

1.Поняття кримінальної відповідальності та її реалізація

Кримінальна відповідальність – це вимушене зазнавання особою, яка вчинила злочин, державного осуду, а також передбачених санкцією статті КК обмежень особистого, майнового, або іншого характеру, що визначаються обвинувальним вироком суду і покладаються на винного спеціальними органами держави.

Ознаки КВ, що відрізняють її від інших видів відповідальності:

1) КВ становить собою реальну взаємодію спеціальних органів держави і особи, визнаної винною у вчиненні злочину,

2) КВ – це вид державного примусу, це осуд злочинця і його діяння вироком суду, а також покладення на винного додаткових позбавлень і обмежень.

3) вид і міра обмежень особистого (позбавлення волі), майнового (штраф) або іншого характеру визначені тільки у КЗ , перш за все у санкції статті КК, яка передбачає відповідальність за вчинений злочин;

4) зазнавання таких обмежень завжди носить вимушений, а не добровільний характер. Застосування таких обмежень є обов’язком держави;

5) КВ можлива лише за вчинення злочину. Вчинення злочину виступає підставою КВ.

Форми кримінальної відповідальності:

Першою формою КВ є засудження винного, виражене у обвинувальному вироку суду, не пов’язане із призначенням йому кримінального покарання. Відповідно до ч.4 ст.74 КК особа, яка вчинила злочин невеликої або середньої тяжкості, може бути за вироком суду звільнена від покарання, якщо буде визнано, що з урахуванням бездоганної поведінки і сумлінного ставлення до праці цю особу на час розгляду справи в суді не можна вважати суспільно небезпечною.

Другою формою реалізації КВ є засудження особи, поєднане із призначенням їй конкретної міри покарання, коли від реального відбування покарання особа звільняється. Відповідно до ч.1 ст.75 КК ...якщо суд дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Третьою, найбільш типовою формою реалізації КВ є відбування призначеного покарання.

Останні дві форми реалізації КВ створюють у особи судимість як правовий наслідо засудження її до певної міри покарання. Момент погашення або зняття судимості свідчить про припинення кримінально-правових відносин.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]