Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TG.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

50. Формування чистого прибутку(збиту) п-ва.

З доходу(виручки) від реалізації продукції (тов., робіт, послуг) вираховується ПДВ, акцизний збір та інші вирахування та виходить чистий дохід(виручка) від реалізації продукції. Від чистого доходу віднімається собівартість реалізованої продукції та виходить валовий прибуток(збиток), до якого додаються інші операційні доходи та віднімаються адміністративні витрати, витрати на збут та інші операційні витрати і виходять фінансові результати від операційної діяльності: прибуток(збиток). Якщо до прибутку(збитку) додати доход від участі в капіталі, інші фінансові доходи та відняти фінансові витрати та витрати від участі в капіталі, то отримуємо фінансові результати від звичайної діяльності до оподаткування: прибуток(збиток). Якщо від них відняти податок на прибуток від звичайної діяльності, то виходять фінансові результати від звичайної діяльності: прибуток(збиток), до яких додають надзвичайні доходи – надзвичайні витрати – податки з надзвичайного прибутку і це дорівнює чистому прибутку(збитку).

51. Взаємозв’язок обсягів в-тва, собівартості та прибутку.

Аналіз обсягів в-тва і собівартості продукту є напрямком фін аналізу який наз direct costing. Цей напрямок аналізу передбачає визначення за критерієм збитковості

1) критичного обсягу реалізації

2) критичного рівня цін

3) критичного рівня постійних цін

4) критичного рівня змінних витрат

З цією метою використовуються наступні показники:

1) FC (постійні витрати)

2) VC(змінні витрати)

3)TC (загальні витрати) TC =FC+Q*AVC

Маржинальний прибуток - це дохід, який отримує фірма при продажі однієї додаткової одиниці продукції.

В умовах багатономенклатурного в-тва точка беззбитковості розраховується:

  1. знах частку кожної продукції у виручці від реалізації di=Tri:TR

  2. знах заг маржинальний прибуток MR=

  3. знах т беззбитковості QВЕР=FC:MR

  4. QВЕРі= QВЕР*di

52. Рентабельність п-ва: сутність, показники рентабельності та їх розрахунок.

Рентабельність означає прибутковість або дохідність виробництва і реалізації всієї продукції (робіт, послуг) чи окремих її видів; дохідність підприємств, організацій, установ у цілому як суб'єктів господарської діяльності; прибутковість різних галузей економіки.

Показники рентабельності є відносними характеристиками фінансових результатів і ефективності діяльності підприємства. Вони вимірюють прибутковість підприємства з різних позицій і групуються відповідно до інтересів учасників економічного процесу, ринкового обміну.

Показники рентабельності є важливими характеристиками факторного середовища формування прибутку (доходу) підприємства. З цієї причини вони є важливими обов'язковими елементами порівняльного аналізу й оцінки фінансового стану підприємства. При аналізі виробництва показники рентабельності використовуються як інструмент інвестиційної політики і ціноутворення.

Різні варіанти рішень, що приймаються для визначення прибутку, поточних витрат, авансової вартості, для розрахунку рентабельності, зумовлюють наявність значної кількості показників рентабельності.

Основні показники рентабельності можна об'єднати в такі групи:

• показники рентабельності продажів (Re = );

• рентабельність активів (Re = );

• рентабельність власного капіталу (Re = );

• рентабельність інвестицій (Re = );

• рентабельність д-сті

• рентабельність пров.

Для розрахунку рівня рентабельності підприємства можуть використовувати: балансовий прибуток, прибуток від реалізації продукції, прибуток від інших видів діяльності.

При цьому поточні витрати можуть прийматись у таких варіантах; собівартість продукції, собівартість продукції за винятково матеріальних витрат, вартість продукції в оптових цінах.

До авансових витрат можна віднести: весь капітал підприємства, власний капітал, позичковий капітал, основний капітал, оборотний капітал.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]