Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TG.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

32. Оцінка ефективності виробничих інвестицій.

Коеф еф кап вкл – дельта П/К – діюче або (С0- С1)*ВП1/К С – собівартість, ВП обс випуску

П/К – нове

Термін окупності PBP= TIC/ PBP, де PBP - строк окупності, виражений в інтервалах планування; TIC - повні інвестиційні витрати на здійснення проекту; NCF - чистий ефективний грошовий потк за один інтервал планування.

Чиста поточна вартість інвестицій (NPV)

Показник чистої поточної вартості входить до числа найчастіше використовува-них критеріїв ефективності інвестицій. Методика розрахунку NPV полягає в підсумо-вуванні сучасних (обчислених на сучасний момент) величин чистих грошових потоків по всіх інтервалах планування протягом періоду дослідження. При цьому, як прави­ло, враховується і ліквідаційна (залишкова) вартість проекту, що формує додатковий

грошовий потік за межами дослідження. Для обчислення всіх зазначених величин ви-користовуються коефіцієнти приведення, засновані на обраній ставці порівняння (ди-сконтування). Класична формула для розрахунку NPV виглядає в такий спосіб (9.7):

де NCFi - чистий ефективний грошовий пот на i-ому інтервалі планування; RD - ставка дисконтування (у частках одиниці); n - обрій дослідження, виражений в інтервалах планування.

Інтерпретація величини чистої поточної вартості може бути різною в залежності від цілей інвестиційного аналізу і характеру ставки дисконтування. Здебільшого NPV характеризує абсолютну величину сумарного ефекту, що досягається при здійсненні проекту, обчисленого на момент ухвалення рішення за умови, що ставка дисконту­вання відбиває вартість капіталу. Таким чином, у випадку позитивного значення NPV проект визнається привабливим з інвестиційної точки зору, нульове значення відпо-відає рівноважному стану, а негативна величина NPV свідчить про невигідність прое­кту для потенційних інвесторів.

Індекс прибутковості інвестицій (PI)Розглянутий показник тісно пов'язаний з показником чистої поточної вартості ін-вестицій, але, на відміну від останнього, дозволяє визначити не абсолютну, а віднос-ну характеристику ефективності інвестицій. Індекс прибутковості інвестицій (PI) обчи-слюється за формулою (9.8):

де NPV - чиста поточна вартість інвестицій; TIC - повні інвестиційні витрати за проектом.

Індекс прибутковості інвестицій характеризує, який рівень генерованих проектом доходів можна одержати на одну гривню капітальних вкладень. Його доцільно вико-ристовувати для ранжирування наявних варіантів вкладення засобів в умовах обме-женого обсягу інвестиційних ресурсів.

33. Інфраструктура п-ва: поняття, види, значення.

Виробнича інфр вкл підрозділи, які не беруть безпосередньою участі у ств. Профільної продукції, але своєю в-тю забезпечують умови необхідні для роботи осн вир цехів.

Вир інфр вкл: 1) допоміжні і обслуговуючі цехи дільниці і господарства 2) комунікаційні мережі 3)засоби обробки та збираня інф 4)природоохоронні споруди.

Соц інфр забезпечення задоволення соц побутових і культ потреб прац в п-ва і вкл заклади гром харч, заклади охор здоров’я, спорт споруди, спорт заклади, заклади освіти, заклади культури та відпочинку, житлово-комунальне госп.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]