Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
TG.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
18.04.2019
Размер:
138.89 Кб
Скачать

35. Соціальна інфраструктура, її загальна характеристика.

Соціальна інфраструктура — комплекс галузей, які безпосередньо пов'язані зі створенням загальних умов для відтворення робочої сили і забезпечення нормальної життєдіяльності людей. Ця сфера охоплює освіту, охорону здоров'я, житлово-комунальне господарство, пасажирський транспорт і зв'язок, культуру, побутове обслуговування.

36. Капітальне будівництво.

Капітальне будівництво — це процес створення нових, реконструкції, розширення і технічного переозброєння діючих виробничих та інфраструктурних об'єктів підприємства.

До сфери капітального будівництва належать:- спорудження будівель і об'єктів виробничого та невиробничого призначення;- монтаж виробничого і невиробничого устаткування та інших засобів праці й соціальної діяльності;- проектно-пошукові та інші підготовчі роботи, пов'язані зі спорудженням нових об'єктів виробничого та невиробничого призначення;- капітальний і відновлювальний ремонти будівель і споруд виробничого та невиробничого призначення.

37. Сутнісна характеристика виробничого процесу, його склад (елементи), види.

Виробничий процес – це сукупність взаємопов’язаних дій людей, засобів виробництва та природи, потрібних для виготовлення продукції.

Основні елементи: - ресурсна складова: процес праці, засоби праці, предмети праці - природні процеси

Головна складова: технологічний процес – це сукупність дій зі зміни та визначення стану предмета праці.

Види вир. процесу:

- за призначенням (основні: заготівельні, обробні, складальні; допоміжні: ремонтні; обслуговуючі процеси: транспортні, складські)

- за перебігом у часі (дискретні: перервні, циклічність, пов’язана з виготовленням виробів певної форми, які обчисл. у нат. одиницях; безперервні: властиві виробн.. продукції, яка не має сталого об’єму й форми – цибки, рідкі, газоподібні)

- за ступенем автоматизації (ручні; механізовані: робітник за допомогою машини; автоматизовані: машинами під наглядом; автоматичні: розроблена програма)

Осн. стр. одиниця вир. процесу – операція – це закінчена частина вир. процесу, яка виконується на одному роб. місці, над тим самим предметом праці, без переналагодження устаткування.

38. Принципи організації виробничого процесу.

- спеціалізація: зменшення номенклатури продукції, яка виготовляється на кожній ділянці, а також різновидів виробничих операцій, що виконується на робочих місцях. Рівень спеціалізації залежить від уніфікації – це зведення продукції, методів її виробництва або елементів до єдиних форм, розмірів і складу.

- пропорційність: зменш. виникнення «вузьких» зон або неповного завантаження окремих підрозділів

- паралельність: одночасне виконання окремих процесів і операцій, тобто раціональне розчленування виробів на складові частини

- прямоточність: пр.. праці у процесі обробки повинні персуватись найкоротшим шляхом на всіх стадіях вир. процесу

- безперервність: зменшення перерв

- ритмічність: в однакові проміжки – однакова кільк. виробів (або зростає)

- автоматичність: звільнити людину

- гнучкість: вир. процес повинен оперативно адаптуватись до змін; дозволяє освоювати нову продукцію у короткий термін з меншими витратами

- гомеостатичність: виробнича система має бути здатною стабільно виконувати свої функції в межах допустимих відхилень

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]