Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Іспит з історії економіки та економічної думки.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
22.04.2019
Размер:
382.46 Кб
Скачать

23. Економічна сутність Версальської системи. Плани ч.Дауеса і о.Юнга

В історичній науці терміном "Версальська система" прийнято нази­вати міжнародні угоди, ініційовані державами — переможницями у Першій світовій війн. Основним питанням конференції у Версалі була підготовка мирного договору з Німеч­чиною. Його було підписано 28 червня 1919 p. Великому Версальському палаці (Версальський мир).

За Версальським мирним договором з Німеччиною:

1)   Німеччина визнавалася винною у розв'язанні світо­вої війни;

2) Вона втрачала свої колонії, деякі її території передавалися сусіднім державам;

3)  накладалися військові обмеження та репарації за збитки, завдані країнам Антанти;

4) Ельзас та Лотарингія поверталися Франції, управління Саарською областю передавало­ся на 15 років Лізі Націй;

5) Данциг (Гданськ) було оголо­шено «вільним містом»;

6)Польщі поверталася частина територій, загарбаних Німеччиною (Познань, деякі райони Прусії й Померанії);

7)  Данії передавався Північний Шлезвіг;

8) до Бельгії відійшли округи Ейпен, КДальнеді, Морене.

Порівняно з 1914 p. німецька те­риторія зменшилася на 12,5%. Загальна військова повинність у Німеччині скасову­валася. Німеччині заборонялося мати підвод­ний флот, великі надводні кораблі, військову авіацію та важку артилерію. Німецький генштаб розпускався. Німецька територія по лівому березі Рейну та смуга завширшки 50 км. по правому - оголошувалася Рейнсь­кою демілітаризованою зоною. Загальна сума репарацій була встановлена на Лон­донській конференції у 1921 p.

Проте найважливішу роль у відбудові німецької промисловості й народного господарства в цілому відіграв так званий план Дауеса. В серпні 1924р. на Лондонській конференції країн-переможниць була прийнята програма послаблення умов сплати репарацій, розроблена міжнародним комітетом експертів на чолі з чиказьким банкіром Ч. Дауесом.. Згідно з планом, репараційні платежі встановлювалися у розмірі від 1 до 1,75 млрд зол. марок на рік протягом перших п'яти років дії плану, та по 2,5 млрд зол. марок на рік у наступні роки. Джерелом виплат повинен був стати спеціальний репараційний фонд. Передбачалася й допомога з боку країн-переможниць. перш за все США. Завдяки плану Дауеса економіка Німеччини вже наприкінці 1927 р. вийшла на довоєнний рівень. Наприкінці 1928р. Німеччина ставить питання про перегляд умов сплати репарацій та відміну деяких обмежень, що передбачалися планом Дауеса. В червні 1929 р. цей план замінено новим — планом Юнга. План Юнга визначав остаточну суму репарацій — 113,9 млрд марок та граничний термін її сплати — 57 років, по 2 млрд марок на рік. Крім того, змінювався й порядок вилучення репарацій: скасовувався репараційний податок, єдиним джерелом платежів ставали державний бюджет та прибутки залізниць; відмінявся контроль над німецькою економікою.