Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Объединенные 1.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
24.04.2019
Размер:
675.33 Кб
Скачать
  1. Що є статутним капіталом суб’єкта підприємництва?

Фінансово-господарська діяльність підприємства будь-якої організаційно-правової форми і власності розпочинається з формування статутного капіталу.

Статутний капітал (інколи вживають ще термін – статутний фонд) це виділені підприємству або залучені ним на засадах, визначеним законодавством, фінансові ресурси у вигляді грошових коштів або вкладень у майно, матеріальні цінності, нематеріальні активи, цінні папери, що закріплені за підприємством на праві власності або повного господарського відання. За рахунок статутного капіталу підприємство формує свої власні (основні та оборотні) кошти.

Порядок і джерела формування статутних капіталів залежить від типу підприємства і форми власності, на базі якого воно функціонує. В Україні права підприємств різних форм власності та типів закріплені у чинному законодавстві, зокрема в законах України “Про власність”, “Про підприємство в Україні”, “Про господарські товариства”.

Розмір статутного капіталу підприємства в значній мірі визначає масштаби його виробничо-господарської діяльності, хоч, природно, не існує прямого зв’язку між розмірами статутних капіталів підприємств різних галузей і обсягом виробництва товарів та послуг на них, бо останнє визначається ще й такими факторами, як попит, пропозиція і ціна на товари та послуги, розмір залучених кредитів та інших позикових фінансових ресурсів. У певній мірі розмір статутного капіталу впливає на можливості зовнішнього фінансування, ділову репутацію підприємства.

Початковий розмір статутного капіталу підприємства фіксується в статуті або установчому договорі, які в обов’язковому порядку подаються до органів влади під час державної реєстрації підприємства. Контролюючі державні органи (фінансові, податкові), а також банки у взаємовідносинах постійно слідкують за розміром статутного капіталу кожного підприємства і за тим, щоб він був відповідним чином оплачений: адже замало лише задекларувати в статуті певний розмір статутного капіталу, треба вжити заходи до того, щоб кошти (або майно, нематеріальні активи) надійшли в розпорядження підприємства реально від усіх юридичних і фізичних осіб, що мають частки в статутному капіталі та є його власниками.

55. Бюджет домогосподарства (д/г)

Бюджет домогосподарства—баланс факт доходів і витрат д/г за визначений період часу та фін база життя, що надає д/г власного стилю спожив та життєдіяльності.

Доходи домогосподарств- сума грош. і натурал. надходжень, одержаних членами д/г у вигляді оплати праці, доходів від підприємницької діяльності та самозайнятості, доходів від власності у вигляді відсотків, дивідендів, продажу нерухомості, соціальних допомог, субсидій, пенсій, стипендій тощо.

Витрати д/г — сукупність платежів, з метою забезпечення його життєдіяльності та включ витрати на придб продовольч і непродовольч товарів, оплату послуг, інвестиційні витрати, податки на доходи, майно

Споживчі сукуп витр:вартість спожит д/г продук, отриманих з особист підсобного гос-ва, суми пільг та безготівкових субсидій на оплату житла, комунальн послуг, суми безготівк пільг на послуги зв’язку,проїзд у транспор окремих категорій.

Неспоживчі сукуп витрати:витрати на купівлю нерухомості, капітальний ремонт, будівництво житла та господарських будівель, придбання акцій, сертифікатів, валюти, відкриття вкладів у банківських установах, виплату аліментів, витрати на допомогу родичам та іншим особам, сплату податків та інших обов’язкових платежів, суми повернених домогосподарством боргів.

Основним видом витрат домогосподарств є витрати на придбання товарів та послуг, які визначаються як вартість придбаної за рахунок власних коштів, одержаної в натуральній формі у результаті підприємницької діяльності або отриманої у вигляді соціальних трансфертів продукції,. Найбільшу частку у цих витратах вітчизняних домогосподарств займають витрати на харчування (більше 54% сукупних витрат у 2009 р., близько двох третин у 2005 р. і понад 85% усіх витрат у 1999 р.). Згідно з класифікацією ООН 60 % витрат сімейного бюджету на харчування свідчать про рівень злиденності. ). У розвинених країнах сучасна структура споживання, яка визнана оптимальною, приблизно така: продукти харчування — 30 %, інші матеріальні блага — 70 %.

Існуюча в Україні структура споживання протилежна, що свідчить про низький життєвий рівень життя населення і неможливість за рахунок фінансів домогосподарств забезпечити всебічний розвиток особистості. Фінансова політика держави має сформувати структуру видатків, наближену до розвинених країн, що можливо тільки в разі збільшення загального обсягу фінансів населення.