Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_sanya.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

74.Палеоекологічні умови виникнення людини

Поява людини – найбільш суттєва особливість четвертинного періоду з нашої (людської) точки зору. Її попередником була форма проміжна між мавпою та людиною – так званий австралопітек (південна мавпа), вік 5,5-0,9 млн. р., об’єм мозку – 530-550 см3, як сучасні людиноподібні мавпи, вони користувались палками та камінням.

Наступна ступінь – Homohabilis (людина уміла), – 3,4-2,8 млн. р., об’єм мозку – 700-800 см3 – користувались примітивним кам’яним знаряддям, що отримало назву олдувайської культури (гальок).

Найбільш пізні предки людини – архантропи: пітекантроп (600 тис. р.), гейдельберзька людина та синантроп (200-250 тис. р.) об’єм мозку – 1050 см3. Рештки синантропів знайдені поряд з кам’яним знаряддям та кістками тварин. Їх культура має назву ашельської.

На межі QII та QIII разом з останніми архантропами існували палеоантропи – неандертальці, які вміли видобувати вогонь, жили мисливством та збиранням дарів природи. Їх стоянки, знаряддя високого ступеню обробки мають вік 200-170 до 35-30 тис. р. й називаються мустьєрською культурою (за містечком у Франції).

Неоантропи не відрізнялись від сучасних людей.

Вони з’явились 45-40 тис. років тому, їх культура відзначається досконалою обробкою знарядь ( кам’яних молотків, сокир, в яких свердлили отвори для держаків – топорищ). Вони вміли вирізати статуетки з каміння та кісток, залишили на стінах печер малюнки.

З початку голоцену – 10 тис. р. тому переважають люди сучасного типу, в культурі яких послідовно змінюються такі епохи: мезоліт (винахід лука й стріл), неоліт (шліфоване знаряддя, гончарне виробництво, початок скотарства та землеробства), бронзи та заліза.

75.Палеоекологічні умови людини культури олдвай

Олдувайская культура - найбільш примітивна культура обробки каменю, коли для отримання гострого краю камінь розколювався зазвичай просто навпіл, без додаткового доопрацювання. Виникла близько 2,7 мільйонів років назад, зникла приблизно 1 млн.- років тому. Перші галькові знаряддя могли виробляти ще австро-лопітекі, останні - архантропи.Назва культури дано за частиною Східно-Африканської рифтовой системи - Олдувайского ущелині в Серенгеті, в Танзанії, в районі кратера Нгоро-Нгоро. Тут Луїсом Лікі і його дружиною Мері було виявлено залишки багатошарових поселень епохи палеоліту. Нижні шари (близько 1,7 - 1,8 млн років назад) дали назву олдувайской культурі. Тут були виявлені останки зинджантропа і презинджантропа, а верхні шари були віднесені до шелльской і ашельской культурам і містили останки Олдувайського пітекантропа. А в 1960 році Джонатаном Лікі тут був виявлена людина уміла.На підставі своїх знахідок сім'я Лики висунула гіпотезу африканського походження людини з первинною локалізацією в тому числі і в районі Олдувайского ущелини.Так само в Кокіселее, що на північно-західному березі озера Туркана (Кенія), виявлені інструменти і ашельського, і олдувайского типів в одних і тих же пластах гравію, піску і аргілітів віком 1760000 років. Дані знахідки дають можливість припустити, що до моменту, коли люди олдувайской культури вперше почали залишати Африку (в Дманісі (Грузія) були виявлені олдувайских знаряддя праці), ашельськой культура вжеіснували. Олдувайскої ущелини (пачка шарів я и ніжні кульк пачки II) є основним археологічнім пам'ятником олдувайскойєпохи. Воно доставило чісленніка-м'яні вироби, ретельно вівчені та опубліковані Мері Лікі (Лики, 1971). Зна-хідкі в Олдувайскогоущеліні дозволяти скластись уявлення про олдувайской техніку и культуру.Людина уміла живий на березі озера або Якого - то водного потоку. Про Це свідчать знайдені при розкопках кісткікрокоділів, риб, птахів водоплавніх, а кож Залишки деяки водяних рослин. У еоплейстоцену и в плейстоцені рослинні и тварини світ ціх місць БУВ багатий и різноманітній. Панівнім ландшафтом булі саван и відкрітітрав'яністі степу з групами дерев и чагарніковіхзаростей.Цей ландшафт (на відміну від внутрішніх районів - густих тропічніх лісів) спріяв переходу наших предків до прямої ходи и віділення їх Із тварин стану. Пачка верств Я має товщина близьким 40 м и утворили Протяг 50-100 тис. РОКІВ. Тім годиною кам'яні вироби від самих ніжніх шарів цієї пачки до ніжніх шарів її пачки, Що перекріває, II залішаються Майже незміннімі по техніці ОБРОБКИ, типами та формами. Жителі Олдувайского ущелині використовували для виготовлення своїх знарядь основного голяк и шматки лави, такожкварцу

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]