Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_sanya.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

78. Палеоекологічні умови пізнього палеоліту

Палеолі́т — давня кам'яна доба, найдавніший період людського суспільства. алеоліт ділиться на три доби:Ранній палеоліт ,Середній палеоліт, Пізній палеоліт( Людина цієї доби названа кроманьйонець, або сучасна людина).

Кліматичні зміни Численні зміни в способі життя людини пов'язують із кліматичними змінами цієї епохи, для якого характерно початок нового льодовикового періоду . Його найхолодніша фаза тривала від 25 до 17 - 18 тисячоліть до нашої ери. Тоді більшу частину Північної Європи покривав великий крижаний щит . Люди могли населяти лише Південну Європу і Причорномор'я. Якщо до початку заледеніння Сахара була добре зрошуваною, і клімат там не був настільки спекотним, як зараз, то в льодовиковому максимумі Північна Африка початку засихати. Після льодовикового максимуму настав Аллередское потепління , теплий і вологий міжльодовикового періоду, який тривав від 11 500 до 10 800 років до нашої ери. Після нього раптово, можливо, протягом лише десятка років, клімат знову змінився. У період Пізнього дріас він став холодним і посушливим, і в Північній Європі знову панували субарктические умови. Кінець льодовикового періоду близько 9600 року до нашої ери і пов'язане з ним потепління було теж раптовим, а до 8500 до нашої ери клімат став близьким до сучасного, хоча й трохи більш вологим. З таненням льодовиків рівень моря підвищувався. В результаті затоплення низинних берегів утворилися Північне море , Ірландське море , Ла-Манш і Босфор , а Чорне море , яке раніше було прісноводним озером, наповнилося солоною морською водою. Підвищення рівня моря і його наступ на береги тривало до шостого тисячоліття до нашої ери. На дні Північного моря в районі існуючої там перш населеної людьми суші, Доггерленда , знаходять артефакти епохи мезоліту.

Технологічні інновації цієї епохи включали суттєві зміни у виробництві кам'яних інструментів , які призвели до появи кам'яних лез , виготовляти які було простіше рубила , вони були легше і менше за розмірами. З їх допомогою обробляли шкіри, кістка і ріг. Крім важких копій з'явилися легкі метальні дротики і гарпуни. Для рибного лову був винайдений рибальський гачок, а для виготовлення одягу - голки з вушком . Голки зі слонової кістки (ймовірно, мамонта), знайдені на стоянці Костенки , мають вік близько 30 000 років

Мистецтво пізнього палеоліту включає численні фігури палеолітичних Венер , художнє різьблення і гравюри тварин на кістки і рога, печерну живопис, петрогліфи , а також поява екзотичних матеріалів далеко від місця їх походження, що дозволяє припустити наявність навичок торгового обміну. Ускладнюється структура суспільства, входить у вжиток символіка та ритуали, які позначають групову ідентичність.

79. Основні етапи розвитку фізичного типу та матеріальної культури людини та їх зв'язок з палеоекологічними умовами

Антропогенез - походження і еволюція людини, становлення його як виду в процесі формування суспільства. Антропогенез називають також відповідний розділ антропології (науки про людину). Предки людини. Припускають, що найближчим спільним предком людини і антропоморфних мавп була група дріопітеков (деревних мавп), що мешкали 25-30 млн. років тому. Є багато непрямих даних, що підтверджують таке припущення. Здатність людської руки обертатися на всі боки завдяки кулястих суглобах плечової кістки могла виникнути лише у деревної форми, а не у бігають по землі чотириногих тварин. Тільки людина і примати мають здатність до обертання передпліччя всередину і назовні, а також добре розвиненою ключицею. У людини і мавп на кистях і стопах розвинені шкірні візерунки, які є тільки у деревних ссавців. Деревна життя сприяла вдосконаленню складних і тонко скоординованих рухів, таких характерних для мавп, що мешкають на деревах. Добре розвинена хапальний функція кисті стала передумовою до маніпулювання предметами і перетворенню пензля в руку людини. Проживання на деревах сприяла мала плодючість великих мавп, у яких високо розвинена турбота про потомство завдяки стадному способу життя й тісного зв'язку матері та дитинчати. Таким чином, мавпоподібні предки людини володіли ознаками, які, удосконалюючись, давали переваги в природному відборі: розвиток хапальної кінцівки сприяло виникненню прямо ходіння; добре розвинений головний мозок стимулював ускладнення поведінки; стадний спосіб життя зі складно організованою структурою суспільства сприяв розвитку засобів комунікації і в кінцевому підсумку привів до виникнення членороздільної мови. Приблизно 25 млн. років тому відбувся поділ дріопітеков на дві гілки, які в подальшому призвели до виникнення двох родин: понгид, або антропоморфних мавп (гібон, горила, орангутанг, шимпанзе), і гомінідів (людей). Становлення людини як біологічного виду проходило через чотири основних етапи - попередник людини (про-тантроп); найдавніший чоловік (архантропи); стародавня людина (палеоантропи); людина сучасного типу (неоантропи)

Основні етапи еволюції людини. 1)40 тис. років тому -Людина розумна-Формування образу сучасної людини. Виникнення суспільства. Одомашнення рослин і тварин2)200-500 тис. років тому -Стадія палеоантропів (неандертальця). Людина неандерталський --Обсяг головного мозку 1200-1400 см 3. Висока культура виготовлення знарядь праці. Вдосконалення мови і племінних відносин 3)1-1,3 млн. Років тому -Стадія архантропу (пітекантропа). Людина прямоходяча (пітекантроп - о. Ява; синантроп-Китай, атлантроп - Африка, гейдельбергська людина - Європа) -Формування мови. Оволодіння вогнем 4) 2-2,5 млн. років тому - Людина уміла - Перехідна стадія до формування тіпасовременного людини. Обсяг мозку 500 - -800 см 5. Виготовлення перших знарядь праці (гальковий культура) 5) 9 млн. років тому -Стадіяпротантропа. Австралопітеки - попередники людей -Перехідна форма мавпи до людини. Прямоходящие. Використання примітивних «знарядь» (палиці, каміння, кістки). Подальший розвиток стадності 6) 25 млн. років тому -Загальні предки людиноподібних мавп і людей - дріопітеки - Деревний спосіб життя, стадність

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]