Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
shpora_sanya.doc
Скачиваний:
9
Добавлен:
26.04.2019
Размер:
338.43 Кб
Скачать

13.Предмет, об'єкт і методи дослідження палеопедології.

ПАЛЕОПЕДОЛОГІЯ (від палео..., грец. — грунт і —вчення) — галузь палеогеографії, що вивчає давні грунти. Об'єктом палеопедологічних досліджень є грунти минулих геол. епох та продукти їх перевідкладення, що зберігають ознаки давнього ґрунтоутворення. Осн. завдання П. полягає в реконструкції давніх грунтів, факторів і процесів ґрунтоутворення, встановленні закономірностей їх розвитку в давній геогр. оболонці Землі (до поч. голоцену). П. користується методами сучас. грунтознавства, а також комплексним палеопедологічним методом. Вона тісно пов'язана з фіз. географією, геологією, зокрема стратиграфією, а також з палеонтологією, геохімією та ін. науками. Результати палеопедологічних досліджень використовують при гідромеліоративному будівництві, пошуках і розвідці родовищ корисних копалин, стратиграфічному розчленуванні гірських порід.

14. Реконструкція палеокліматичних змін за аналітичними палеопедологічними даними. Літолого-педологічний аналіз включає вміст гумусу, карбонатів, гранулометричний і валовий хімічний склад, склад сухих солей і поглинутих катіонів.

15.Макроботанічні дослідження у четвертинній палеогеографії. aОрганографічний метод-описує органи рослин. Карпологічний-плоди і фрукти, насіння, листя, гілочки.Найкраще для вивчення болотне,озерне та та середовище елювіальних відкладів.Антракологічний-вивчення деревного вугілля(кісточки фініків, дерев у вугіллі).Дендрохронологічний-вивчає кільця на деревах(найкраще дуб та секвойя).Філогенетичний-вивчення ДНК рослин. Найкраще зберігаються рештки, якщо вони просягнені мінеральної речовини високої концентрації.

16.Мікроботанічні дослідження у четвертинній палеогеографії. Спорово-пилковий аналіз непилкові паліноморфи, вивчення спор нижчих рослин, найпоширеніші водорості-дінофлегілети, вони є дуже вузько екологічно пристосованими індикаторами солоності. Кожна родина,рід і вид характеризуються особливою індивідуальною формою пилкових зерен, яке є їх діагностичною ознакою. Мікрофітолітний(20 мкр-лише під мікроскопом)-це силіфіковані частини клітинок рослин, які зберігаються у викопному стані. Недоліки полягають у неможливості визначити рік і родину рослини. Переваги-рослинність саме у тій точці, яку ми аналізуємо. Спори і пилок легко видаляють з відкладів оброблених у лузі. Мікрофітоліти видаляються із породи центрифугуванням. Діатомовий аналіз-використовуються головним чином для озерних відкладів, морських або океанічних.Діатомея-це опалові мікроорганізми.Кожен вид має свою пристосованість і може бути показником сольності,температури та проточної води. Фораменіфоровий-фораменіфори будують свій скелет з карбонату кальцію,який осідає на дно і зберігаються десятки млн років.За цим методом встановлюють зв’язок проживання з параметрами оточуючого середовища:t, солоність;Інбрі розробив визначення t за формаменіфорами-факторний та регресивний аналізи,точність визначення велика.

17. Реконструкції рослинності за спорово-пилковими діаграмами. Спорово-пилковий спектр-це вміст мікрофосилій у певній пробі обрахованій у %. Графічне відображення-спорово-пилкова діаграма.Якщо в спектрі 20 і більше % пилку широколистяних порід ми вже можемо реконструвати поширення широколистяних рослин, вміст злаків,з завищенням пилку лободових. Різнотрав’я є ознакою вологого степу, сосна має широку екологію, але конкурентно здатною є лише на піщаних і кам’янистих грунтах. Ялина-дуже вологолюбна,не витримує посух,не росте на рівнинах. Смерека та модрина-любить тепло та вологу. Кіпарис-може жити в посушливих умовах.Дуб,граб,липа серцевидна-теплолюбиві.Верба-гігрофіл. Степ-каштан-посушливий клімат;пн. степ-різнотрав’я, пд.степ-ковиловий. Карпати-злаки, осока, ялівець,сосни.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]