Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
53 гурток.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Програма курсу

Засідання

1

Хімічні досліди з цигарками

Засідання

2

Шкода напоїв КОКА- КОЛА, ПЕПСІ, ФАНТА і інших

Засідання

3

Гризти чи не гризти? або хімічний аналіз сухариків та чіпсів

Засідання

4

Чайна церемонія, або хімічний аналіз кави, чаю та шоколаду

Засідання

5

Пити, чи не пити?! Або вся правда про алкогольні напої

Засідання №1

Хімічні досліди з цигарками

Єдиний шлях, що веде до знань, — це діяльність.

Бернард Шоу

Мета: на основі зксперименту виявити зміни відношення школярів до куріння.

Підготовчий етап:

1. Вивчити літературу про розповсюдження куріння серед молоді різних країн.

2. Вивчити літературу про шкоду куріння.

3. Віявіть відношення до куріння учнів нашої школи.

4. Вивчити культуру знань про шкоду куріння серед учнів нашей- школи.

5. Провести експеримент.

6. Віявіть відношення до куріння учнів нашої школи після експерименту.

Методи дослідження: 1) анкетування; 2) експеримент.

Результати анкетування:

  • 30% учнів мають звичку палити;

  • основний вік, коли починають палити, - 11-14 років;

  • причиною куріння часто буває вплив кумирів;

  • 49% учнів не хвилює попереджувальний напис на пачці сигарет;

  • 50% не знають склад сигаретного диму;

  • 70% знають про властивості нікотину;

  • 98% знають про наслідки куріння

Відкриті експерименти

Перший відкритий експеримент: дія тютюнового диму і нікотину на тарганів.

Для эксперименту готують «апарат, що палить» (гумова груша, сполучена з скляною трубкою, на кінці якої знаходиться гумова трубочка, в яку поміщують цигарку). У сім колб однаковою місткістю поміщають однакову масу їжі (хліба), однакову масу води (вату, змочену водою). У кожну колбу поміщають по 5 тарганів. Першу колбу закривають пробкою, вона — контрольна. У другу і третю нагнітають дим цигарки без фільтру і з фільтром. У четвертую і п'яту поміщають вату з нікотином від цигарок з фільтром і без фільтру і також закривають. У шосту і сьому нагнітають дим від цигарок з фільтром і без фільтру і накривають колбами такого ж об’єму. Колби сполучають клейкою стрічкою. Таким чином створюють тарганам однаковий простір проживання, одне і те ж живильне середовище, але різні умови.

Як правило, солодкі вина відрізняються підвищеним вмістом алкоголю. Виноград для їх виробництва повинен бути не просто зрілим, а ще і ураженим «благородною цвіллю». Вона розвивається в особливих умовах (вологий ранок і теплі сонячні дні). Під впливом «благородної цвілі» вода з ягід починає випаровуватися, а біологічні процеси, що відбуваються у винограді, значно підвищують його якість. Вина з такого винограду цінуються дуже високо і можуть зберігатися впродовж декількох десятиліть.

У деяких країнах (Іспанія, Кіпр) для підвищення цукристості винограду його «увялюють» після збору на сонці, розкладаючи на спеціальних солом'яних підстилках. Такий заизюмленный виноград має високий вміст цукру, проте, вина проведені з нього не такі тонкі, як провина з винограду, ураженого «благородною цвіллю».

Ігристі вина виготовляють по «шампанському» методу. Цей метод полягає в подвійному бродінні вин: спочатку в спеціальних місткостях, потім в пляшках з товстого скла. Детальніше про «шампанський» метод читайте в розділі «Шампань».

Кріплені вина проводять за допомогою додавання в сусло виноградного спирту через декілька днів після початку ферментації. Спирт вбиває дріжджі і в провині залишається частина цукру. Кріплені вина мають від 18% до 20% алкоголю. Для вин типу Порто, Херес, Малага, Мадейра використовують витримку в дубових бочках. Такі вина зберігаються впродовж багатьох років.

Провина категорії «фриццанте» - це іскристі вина, що має невеликий тиск усередині пляшки. Воно досягається за рахунок виділення вуглекислого газу, який з'являється через те, що вино було розлите в пляшки незадовго до закінчення ферментації.

Типовим представником цього класу є італійське вино «Ламбрусько».

До ароматизованих відносяться вина, виготовлені шляхом додавання в сусло цукру, настоїв ароматичних трав і коріння, спирту. Сюди відносяться вермути, кампари, хінні аперитиви.

Витримка

Після завершення процесу ферментації, обклеювання і стабілізації вина починається процес його витримки.

Витримка вина протікає від декількох тижнів до декількох років: все залежить від типу вироблюваного вина. Вино витримують в спеціальних місткостях: дерев'яних бочках або металевих цистернах.

Вина молоді, не призначені в майбутньому для тривалого зберігання витримуються від декількох тижнів до 3 місяців.

гущавину (мезгу), отримують пресоване вино, яке або використовують при виробництві столових вин, або додають його у вино з самопливу. Ці вина поміщають в окремі ємності для завершення ферментації. При виробництві червоних вин для зниження кислотності можуть застосовувати повторний яблучний – молочну ферментацію.

Білі вина проходять процес бродіння в «рідкій фазі», тобто без зіткнення з шкіркою. Іноді при їх виробництві використовують так зване «холодне бродіння» (при нижчих температурах), що дозволяє додавати провину особливий аромат.

Рожеві вина отримують двома способами:

метод прямого віджимання, коли сусло отримує слабке рожеве забарвлення. Такі вина називають «сірими».

метод «кровопускання» або часткового наполягання, коли сусло наполягає з шкіркою протягом 12 – 24 годин.

Молоде вино, отримане після закінчення ферментації, каламутне і насичене газами. Воно вимагає подальшої роботи, яка починається з освітлювання вина, мета якого полягає в доданні вину прозорості. Вона може досягатися трьома шляхами:

  • обклеювання або додавання у вино збитого білка, желатину, бентонита (глини). Осідаючи, ці субстанції обволікають всі зважені частинки і вино стає прозорим.

  • зціджування вина, коли вино зберігається в невеликих місткостях і періодично зціджує, також збагачуючись киснем.

  • фільтрація і центрифугування, яка дозволяє уникнути попадання у вино самих найдрібніших частинок.

Проте добитися прозорості вина не досить. Необхідно забезпечити його стабільність, оскільки унаслідок різних хімічних процесів в провині можуть розвиватися бактерії. В ролі стабілізатора виступає сірка.

У ряді випадків в ході виробництва здійснюється з'єднання продукції декількох виноградників, урожаїв, сортів винограду.

Ассамблювання – з'єднання різних сортів винограду, продукції різних виноградників або одного року урожаю в межах одного регіону. Ця процедура дозволяє підвищити якість вин.

Купажування – з'єднання вин різних регіонів, країн або урожаю різних років. Дана операція використовується відносно простіших вин (їдалень, місцевих).

Натуральні солодкі вина проводяться з високоцукристого винограду. Частина цукру в процесі ферментації перетворюється на спирт, проте ще до повного її завершення дріжджі виснажуються і в провині залишається натуральний цукор.

Учні спостерігають, що відбувається з досліджуваними комахами. За наслідками першого експерименту складають таблиці і роблять висновки.

Легко пристосовуються до умов, і зовнішніх впливів – таргани можуть знаходитися в замкнутому просторі з об’ємом повітря 500 мл 12 днів. Якщо це повітря витіснити димом цигарок без фільтру або цигарок з фільтром, тривалість життя тарганів знижується до 2 хв. Практично життя в середовищі диму без повітря не існує. Вміст нікотину в місці існування знижує тривалість життя тарганів в 3 рази. В повітрі, що перебуває на 50% з диму, тривалість життя тарганівскорочується в 4 рази. Це свідчить про те, що пасивне куріння небезпечне для організму.

Другий відкритий експеримент має ту ж технологію, але проводиться на озерних рибах — гольянах. У чотири колби ємністю 1000 мл з річковою водою поміщають по троє гольянів. Перші дві колби — контрольні. У третю і четвертую колби опускають вату з нікотином від цигарок з фільтром і без фільтру. Всі чотири колби знаходяться в однакових умовах: природне освітлення, температура така ж, що і в навколишньому середовищі, відсутність корму.

Результаті другого експерименту оформляють у вигляді таблиці і роблять на їх підстав висновки.

колби

Тривалість життя гольянів

1

34 дні

2

34 дні

3

7год

4

7 год 10 хв

Порівнюючи характер руху гольянов в чистій воді і у воді з нікотином, можна відмічають, що у воді з нікотином перші 10 хв гольяни поводяться набагато активніше. Потім їх рухи сповільнюються, вони збираються ближче до поверхні, часто висовують голови з води, а через деякий час лягають на бік. Через 7 год риби гинуть. Вміст нікотину в місці існування озерних риб знижує тривалість їх життя.

Третій експеримент — дія нікотину на насіння гороху. Висаджується в трьох розсадниках по п'ять насіння гороху на глибину 0,5 см.. Поливання проводять в один і той же час однаковим об’ємом води. Перший розсадник поливають звичайною водою, другий і третій — водою, в яку на 10 хв опускають вату з нікотином від цигарок з фільтром і без фільтру. Результати експерименту оформляють у вигляді таблиці і роблять висновки.

розсадника

Час схожості гороху

1

8 днів

2

Не проросли

3

Не проросли

Під впливом нікотину насіння гороху не розвивається. Нікотин, що міститься у воді для поливу, вбиває зародки насіння.

Анкетування після експериментів:

  • 70% що досліджуваних учнів відповіли, що недостатньо знають про дію різних інгредієнтів тютюнового диму на живий організм,

  • 95% учнів не стали б пробувати палити,

  • 98,8% не стали б палити зовсім, якби раніше бачили своїми очима результати подібних експериментів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]