Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
53 гурток.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Шкода напоїв кока- кола, пепсі, фанта і інших Теоретична частина Шкода напоїв кола

Об'єднана група медиків з декількох західних країн декілька років вивчала властивості різних напоїв, відомих під ім'ям «Кола», - пепси-кола, кока-кола і т.д. А за підсумками досліджень ці медики прийшли до вельми невтішних висновків.

Виявилось, що тривале вживання коли приводить до імпотенції у чоловіків і до безпліддя у жінок. Природно, бувають і виключення, але вони тільки підтверджують правило. Такий сумний ефект викликають не напої самі по собі (з їх рецептурою все гаразд), а той горішок - кола, який використовується при їх виготовленні.

Колись давно цей горішок ріс тільки в Америці і його давали жувати воїнам-індіанцям приблизно з тією ж метою, з якою в нинішній армії застосовують бром: для зниження потенції, повного заспокоєння всіх статевих інстинктів, що не дає воїнам або солдатам відволікатися від несення служби.

Що буде з вашим тілом, якщо ви вип'єте Кока-колу?

Через 10 хвилин. 10 чайних ложок цукру "ударять" по вашій системі (це щоденна рекомендуєма норма).

Через 20 хвилин. Відбудеться стрибок інсуліну в крові. Печінка перетворює весь цукор в жири.

Через 40 хвилин. Поглинання кофеїну завершене. Ваші зіниці расширяться. Кров'яний тиск збільшиться, тому що печінка викидає більше цукру в кров. Блокуються аденозинові рецептори, тим самим запобігаючи сонливості.

Через 45 хвилин. Ваше тіло збільшить виробництво гормону дофаміну, стимулюючого центр задоволення мозку. Такий же принцип дії у героїну.

Через годину. Фосфорна кислота зв'язує кальцій, магній і цинк у вашому кишечнику, прискорюючи метаболізм. Збільшується виділення

В наші дні торгівля коньяком знаходиться на підйомі. Франціязалишається загальновизнаною країною класичного виробництва коньяку, її досвід ретельно вивчається і використовується в багатьох країнах світу.

ЯК ОТРИМУЮТЬ ЧУДОВИЙ НАПІЙ

Технологія коньячного виробництва за декілька сторіч значно удосконалилася, але суть залишилася тим самим. З добірних сортів білого винограду (Уні Блан, Коломбар, Фоль-Бланш, Сент-емільон), зібраного в жовтні машинним способом в місцевості Шаранта, вичавлюється сік спеціальними пресами.

Зброджування соку відбувається приблизно в перебігу 3-4 тижнів після збору винограду. В результаті отримують молоде сухе вино блан-де-блан (Blanc de Blanc).

Тепер наступає найбільш важливий етап коньячного виробництва - перша перегонка. Вона здійснюється вже в наступному після збору урожаю році, але обов'язково до 31 березня. Як перша, так і друга перегонка здійснюється в спеціальному перегінному апараті, та він виготовляється з міді, оскільки цей метал стійкий до дії винних кислот.Перегонка 9 літрів вина дає приблизно 1 літр коньячного спирту, достатньо непоказного за кольором і каламутного. Початковий дистилят, званий "голова" (tetes), і кінцевий "хвостик" (guenes) не використовують і виливають, оскільки вони містять багато небажаних ароматичних речовин.

Друга перегонка вимагає особливої ретельності і майстерності. Вона називається "бон-шофе" (bonne chaaffe), що означає "добре нагрівання". Протягом 12 годин повільно і акуратно знов перегониться спирт-сирець. Як і при першій дистиляції, зберігається лише одне "серце". Тільки цей спиртний розчин фортецею від 69 до 72 градусів надалі витримуватиметься.

Наступний важливий етап - витримка коньяку. Вважають, що вона є вирішальним чинником для досягнення напоєм вищого ступеня якості.

Коньяк витримують в 350-літрових дубових бочках від 3 до 25 років і більш. Матеріал, з якого зроблені бочки, має особливе значення. У коньяках міститься близько 500 компонентів, а в дуже старих - більше 2000. І всі вони переходять в спирт від дуба.

Виробництво бочок - саме по собі ціла наука. Роблять їх з дуба лісів Лімузена, що знаходяться в 150 кілометрах на схід від міста Коньяк, а також дуба, що виріс в лісі Тронсе. Бочки виготовляють без єдиного цвяха. Вважається, що чим старее бочка, тим вона цінніша. Такий антикваріат цінується буквально на вагу золота, його ретельно оберігають, навіть спеціально розводять павуків, які обплітають бочки павутиною і захищають їх від шкідників.

Через декілька десятиліть експлуатації верхній шар дерева усередині бочки "виробляється", і його акуратно зіскоблюють (1-2 мм), після чого

депапртамента Шаранта спеціального перегінного апарату для отримання коньячного спирту, що є основною сировиною при виробництві коньяку. Шляхом перегонки з вина стали отримувати абсолютно новий напій. Його можна було перевозити куди завгодно, і він не псувався в дорозі.

До кінця 17 століття голландські і англійські торговці стали вивозити вже звичайний спиртний напій без яких-небудь добавок, менш об'ємний і менш дорогою. Цей продукт, розбавлений водою, назвали брендуайн (brandewijn).

Існує принаймні дві версії походження коньяку. По одній ще в першій половині 16 століття на торжествах з приводу одруження французького короля Генріха ІІ з Катериною Медичі італійським послом серед інших дарів було піднесено молодій парі і виноградне бренді.

За іншою версією коньячне виробництво виникло в південно-західних районах Франції більше 300 років тому.Як і будь-який видатний продукт, коньяк своїм походженням пов'язують з легендарним персонажем. Йдеться про уродженця міста Бордо шевальє де ла Круа-мароне. Пішовши з військової служби, він поселився поблизу Сегонзака і зайнявся улюбленою справою - перегонкою спирту. При цьому він так приохотився до низкоградусному спирту одноразової перегонки, що у нього почалися галюцинації. Одного разу вночі йому приснився жахливий сон: диявол, щоб забрати у нього душу, кинув його в кип'яток. Не добившись бажаного результату, біс наказав повторити операцію, але якраз у цей момент шевальє прокинувся. Під враженням сну Круа-марон негайно відправився до свого перегінного апарату, сказавши собі, що якщо диявол вважав забрати душу у людини після другого його кип'ячення, то він, відповідно, може спробувати "вийняти душу" з свого вина за допомогою другої дистиляції.

Як би там не було, до кінця 17 століття почали проводити коньяк у Франції в місті Коньяк(департамент Шаранта), звідки напій і отримав своє найменування.

Тривалу витримку відкрили таким чином. У 1701 році вибухнула війна Франції і Англії за іспанський спадок. Франція була блокована англійським флотом, що перервало транспортування коньячних спиртів до Англії. Значна частина спирту зберігалася в дубових бочках. Було замемчено, що в результаті тривалої витримки спирту в дубових бочках відбувається явне поліпшення його смакових якостей.

Тепер торговці стали навмисно витримувати коньяк в бочках тривалий час, а також удосконалювати технологію купажування напою.

У ту пору коньяк перевозили виключно в бочках, і ім'я виробника залишилося невідомим споживачеві. Тільки до 1860 року коньяк почали поставляти в оригінальних пляшках, забезпечених етикетками. Це спричинило за собою створення підприємств по виробництву склотари, ящиків, пробок і навіть друкарні.

кальцію через сечу.

Більш ніж за годину. Сечогінна дія входить в гру. Виводяться кальцій, магній і цинк, які знаходяться у ваших кістках, так само як і натрій, електроліт і вода. Ви стаєте дратівливими або млявими. Вся вода, що містить в кока-колі, виводиться через сечу.

Багато говорять про шкоду лимонаду. Багато байок і пліток. А якщо про реальну шкоду поговорити? Так би мовити розібратися по дрібницях, хімічно. Без емоцій. Отже! Будьте пильні!. Лимонад, що поганого?

1. Багато хто з них містить аспартам (бійтеся Е951), синтетичний цукрозамінник. На даний момент офіційно не рекомендований в Євросоюзі дітям, і повністю заборонений до використання в дитячому харчуванні до 4-х років (Директива 94/35/ЕС). Аспартам містить Фенилаланін, який є його складовою частиною, використовується в харчовій промисловості, частіше у виробництві жувальної гумки і газованих напоїв. Фенилаланін, що міститься в аспартамі, змінює поріг чутливості, виснажує запаси серотоніна, що сприяє при вживанні його у великих дозах розвитку маніакальної депресії, припадків паніки, злості і насильства. Вживання продуктів з аспартамом протипоказано особам, що страждають фенілкетонурією. Фенілкетонурія (фенілпіровиноградна олігофренія) — спадкове захворювання групи ферментопатій, пов'язане з порушенням метаболізму амінокислот, головним чином фенілаланина (при спадковому захворюванні фенілкетонурії перетворення фенілаланіну на тирозин порушене, і в організмі відбувається накопичення фенілаланіна і його токсичних похідних, що ушкоджують нервову систему) супроводжується накопиченням фенілаланіна і його токсичних продуктів, що приводить до важкого ураження ЦНС, що виявляється у вигляді порушення розумового розвитку. В більшості випадків (класична форма) захворювання пов'язане з різким зниженням або повною відсутністю активності печінкового ферменту фенілаланін-4-гідроксилази, який в нормі каталізує перетворення фенілаланіна на тирозин. Унаслідок метаболічного блоку активуються побічні шляхи обміну фенілаланіна, і в організмі відбувається накопичення його токсичних похідних — фенілпіровиноградної і фенілмолочной кислот, які в нормі практично не утворюються. Крім того, утворюються також майже повністю відсутні в нормі — фенілетиламін і ортофенілацетат, надлишок яких викликає порушення метаболізму ліпідів в головному мозку. Це веде до прогресуючого зниження інтелекту у таких хворих аж до ідіотії. Разом з тим при своєчасній діагностиці цього можна уникнути, якщо з народження і до статевого дозрівання обмежити надходження в організм фенілаланіна з їжею . Пізніше початок лікування хоч і дає певний ефект, але не усуває тих, що розвинулися раніше необоротних змін тканині мозку. Більшість сучасних газованих напоїв містять фенілаланін і попереджають про це на етикетці

При нагріванні до +30 З аспартам розпадається з утворенням канцерогену формальдегіду і високотоксичного метанолу. Метанол (метиловий або деревний спирт, що убив або засліпив тисячі любителів алкоголю), що проковтнув, перетвориться у формальдегід, потім в мурашину кислоту (отрута червоних мурашок). Формальдегід - це речовина з різким запахом, канцероген класу А. Тобто формальдегід по класифікації відноситься до тієї ж групи речовин, що і миш'як з синильною кислотою - смертельні отрути!

Вживання напоїв з аспартамом не угамовує спрагу. Слина погано видаляє залишковий підсолоджувач із слизової рота, тому після вживання напоїв з аспартамом в роті залишається неприємне відчуття нудотності, яке хочеться зняти новою порцією напою. В результаті напої з аспартамом стають напоями для збудження спраги, а не для її утамовування. Тому, щоб зняти відчуття спраги, запивайте Колу звичайною водою.

Деякі напої, що містять аспартам:

  • Напій "Лимонад" Грейтлі

  • Вітамінізований напій «РОСИНКА»

  • безалкогольний напій "Фієста Дюшес"

  • Малина (Салют-кола)

  • Барбарис (Асорті)

  • Ситро (Салют-кола)

Продукція Соса-Со1а (ті що "лайт" і інші Дієт-спрайт). Інші його ніби не містять. Хоча на Фанті є код Е951, що говорить про зворотнє..

2. Бензоат натрію (бійтеся Е211) - це ліки від кашлю (відхаркувальне). Використовується як консервант. Дозволений в Росії і країнах Європи. Застосовується для консервації м'ясних і рибних виробів, маргарину, майонезу, кетчупа, плодово-ягідних продуктів, напоїв. Концентрація не більша - 150 міліграм/л. Має сильну пригноблюючу дія на дріжджі і цвілеві гриби, пригнічує в мікробних клітинах активність ферментів, відповідальних за окислювально-відновні реакції, а також ферментів, що розщеплюють жири і крохмаль. Продукти, що містять бензоати натрію і кальцію, не рекомендується вживати астматикам і людям, чутливим до аспірину.

3. Ортофосфорна кислота (бійтеся Е338). Харчову ортофосфорну кислоту застосовують у виробництві газованої води. Її рН рівний 2.8.

Фосфорними кислотами називають з'єднання фосфору в ступені окислення +5.

З ортофосфорної кислоти легко випаровується вода і вона стає концентрированою. Ортофосфорну кислоту (НЗР04) застосовують для виробництва добрив, в харчовій, текстильній промисловості; фосфати — як фосфорні добрива, у виробництві емалей, стекол. По «дироутворюючій» активності ортофосфорная кислота перевершує сірчану

Марка чаю

А, нм

С мг/г

Q %

„Аскольд”

761

1,31

0,131

„Ахмад”

744

1,28

0,128

„Батік”

1052

1,78

0,178

„Бесіда”

1180

1,98

0,198

„Майский чай”

374

0,6

0,06

„Ділма” Ерл Грей

614

1,1

0,11

Засідання №5

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]