Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
53 гурток.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Лабораторні експерименти

Дослід 1. Отримання розчинів речовин, що містяться в димі і фільтрі сигарет

Отримання сигаретного диму і його розчинення.

Дослід проводять під тягою або в добре провітрюваному приміщенні! «Закурюють» сигарету. Для цього укріплюють її в лапці штатива і надягають на неї гумову грушу із боку фільтру (див. малюнок). Груша імітуватиме легені людини. Стискають грушу, підпалюють сигарету і створюють грушею тягу — обережно її розтискають. При цьому тютюновий дим заповнює грушу. Беруть невеликий стакан з 20-25 мл такою, що дистилює води і випускають з груші дим у воду. Якщо груша не діставатиме до дна стакана, можна надіти на грушу стекляну трубочку. Деякі компоненти диму розчиняються у воді. Огорожу сигаретного диму повторюють кілька разів. Сигаретній дим можна також впускать в колбу з водою, після чого її закривають пробкою і струшують для розчинення речовин.

Витягання речовин з сигаретного фільтру

Відривають фільтр від цигарок після «куріння», розгортають його і поміщають в невелику колбу з 10-20 мл дистильованою води. Колбу закривають пробкою і струшують кілька разів.

Отримані розчини залишають для подальших дослідів.

Визначення реакції середовища одержаних розчинів

Далі досліджують реакцію серед отриманих розчинів, для чого вносять в них універсальний індикаторний папір. Вона повинна показати кислу реакцію серед. Кислоти утворюються при взаємодії води з СO2, SO2 і NO2, які виділяються при тлінні тютюну. Учням пропонують скласти рівняння реакцій взаємодії вказаних кислотних оксидів з водою.

Дослід 2. Виявлення фенолів і відновників в тютюновому димі і фільтрі сигарет

Реакція з FeCl3

У дві пробірки наливають по 1 мл розчинів, приготованих в досвіді 1, і додають 2-3 краплі 5%-ного розчину FеС13. Рідина зафарбовується в

ВИНО

В світі налічується величезна кількість видів і марок вина. Їх смак, колір, якість залежать від походження, сорту винограду, мікроклімату, технології виробництва, року збору урожаю.

За технологією виготовлення вина підрозділяються на:

  • тихі або спокійні

  • натуральні солодкі

  • ігристі

  • кріплені

  • «фриццанте»

  • ароматизовані

Найпоширенішою категорією є тихі вина, які підрозділяються на сухі, напівсухі і напівсолодкі.

Тихі вина проводять з повністю доспілого винограду, який відправляють під прес відразу після збору. Для виробництва червоних і рожевих вин використовують тільки червоні сорти винограду, для виробництва білих можуть бути використані і червоні і білі сорти.

Ферментація

Після гребневідділення і отримання сусла (віджатий виноградний сік) відбувається мимовільне нагрівання отриманої маси, що приводить до поступового зникнення солодкого смаку. Цей процес носить назва алкогольної ферментації або бродіння, завдяки якій виноградний сік перетворюється на вино. У суслі розвивається грибок – дріжджі, які харчуються цукром і перетворюють його на спирт і вуглекислий газ.

Процес бродіння протікає: для білих вин при t20 – 22ОС; для червоних вин при t28 – 30ОС. Температура бродіння обов'язково контролюється для того, щоб не загинули дріжджі.

Процес бродіння протікає від 4 до 10 днів, залежно від типу вина:

  • білі і рожеві вина - 5 - 7 днів

  • їдальні, місцеві вина – 4 –6 днів

  • червоні вина – 7 – 10 днів

При виробництві напівсухих і напівсолодких вин процес бродіння уривається трохи раніше, до того моменту коли зникає солодкий смак.

Практикується в невдалі роки додавання в сусло цукру для підвищення змісту спирту в провині. Цей процес називається «шаптализация». Проте, його застосування вирішується за умови подачі відповідної декларації і виконання ряду інших умов.

Виробництво червоних, білих і рожевих вин має ряд особливостей. Так, для червоних вин застосовують бродіння з шкіркою винограду, яка власне і додає колір майбутньому вину. Після завершення процесу бродіння вино зливається. Це вино з самопливу, яке вважається кращим. Віджимаючи

Так зване канадське віскі проводиться за технічними умовами, законодавчо встановленими в Канаді; ці умови декілька відрізняються від прийнятих в США. Наприклад, американське віскі може бути розлито в пляшки після дворічної витримки при фортеці 90 (45 про.% спирту). Канадське віскі перегониться при більшій фортеці і містить менше ароматичних матеріалів. Зазвичай його роблять з житнього або ячмінного затору.

Так зване шотландське віскі зазвичай є сумішшю двох різних сортів віскі, вироблюваних в гірській (Хайленд) і рівнинній (Лоуленд) місцевостях Шотландії.

Шотландське віскі хайленд перегониться з чисто ячмінного солодженого затору в перегінних кубах старого типу. Воно має високу в'язкість і сильно пахне димом. Це і є справжнє шотландське віскі. В процесі приготування солоду зерна ячменю насипаються на сито і підігріваються димом торфу, що горить, поки не проростуть в необхідному ступені. Під час пророщування зерна вбирають пахучі смолянисті речовини з диму, і цей запах зберігається протягом всього процесу перегонки.

Для продажу це чисто солодове віскі змішується з м'якшим віскі лоуленд, перегнаному з несолодженого ячмінного затору в сучасному кубі з колоною ректифікації. Обидва сорти віскі перед змішенням зазвичай витримуються у вишневих бочках.

Найменування «змішане шотландське віскі» не означає того ж, що і найменування «змішане» на етикетці американських сортів віскі. У другому випадку подразумевается суміш одного або декількох сортів чистого віскі і розбавленого зернового спирту без смакових добавок; у першому ж випадку змішуються два види витриманих чистих віскі.

Якість шотландського віскі залежить великою мірою від досвіду винокура. Змішування проводиться, коли термін витримки напоїв досягає три або чотирьох років. Після додаткового періоду дозрівання у вишневих бочках віскі набуває стану готовності для продажу. Згідно закону, всі сорти шотландського віскі, що поставляються в США, повинні мати термін витримки не менші чотири роки.

«Лікерне» шотландське віскі – нестале найменування, використовуване виробниками для позначення сумішей, що досягли піку м'якості смаку і аромату. Такі суміші повинні мати термін витримки від 8 до 12 років.

Так зване ірландське віскі готується приблизно тим же способом, що і шотландське. Проте під час приготування солоду дим палива, що горить, використовуваний для обігріву проростаючих зерен, не входить з ними в зіткнення. Тому ірландське віскі, на відміну від шотландського, не має димного запаху. Ірландське віскі виганяється з ячменю, іржи, вівса, пшениці і інших зернових культур.

коричнево-зелений колір із-за утворення суміші комплексних сполук фенолів різної будови.

Кожен фенол дає з FеС13 своє забарвлення, наприклад фенол - фіолетову, пирокатехін — зелену, а гидрохінон — зелену, перехідну в жовту:

Реакція з КМпО4

У тютюновому димі містяться відновники, що володіють високою токсичністю і дратівливою дією, наприклад бензальдегід, формальдегід, акролеїн. Їх виявляють таким чином. У дві пробірки наливають по 1 мл розчину тютюнового диша і розчину, отриманого при вимочуванні сигаретного фільтру. Додають в пробірки декілька крапель 5%-ного розчину КМnО4. Спостерігають знебарвлення розчину і випадення бурого осаду МnО2 із-за відновлення КМпО4 речовинами, що містяться в тютюновому димі:

МnO4- + 2Н2O + Зе —- МnO2- + 40H-.

Роблять висновок про вміст шкідливих речовин, що залишилися на фільтрі після куріння, в тютюновому димі, що пройшов через фільтр, по інтенсивності забарвлення комплексів заліза(Ш) і по масі осаду МnO2. відмічають роль сигаретного фільтру в затриманні шкідливих речовин.

Досвід 3. Виявлення ненасичених з'єднань

У дві пробірки наливають по 1 мл розчинів речовин, які містяться в димі і фільтрі сигарет, і додають по 1-2 краплі бромної або йодної води (декілька крапель аптечної настоянки йоду розчиняють в 10 мл води). Спостерігають обезбарвлення розчинів.

Дослід 4. Виявлення алкалоїдів в тютюні

Основний алкалоїд тютюну — нікотин. У ньому він присутній у вигляді солей з органічними кислотами. Вміст нікотину в листі тютюну складає 1-9%. Присутні в ньому і інші алкалоїди, наприклад: норникотин і анабазин.

Алкалоїди часто виявляють з допомогою реактиву Драгендорфа. З алкалоїдами він дає оранжевий осад. Існує декілька способів приготувань цього реактиву, наприклад такий: у пробірку наливають 1 мл 0,5 н. розчину Ві(NO3)3 і по краплях додають 0,5 н. розчин КІ до розчинення осаду ВіІ3, що утворюється, і появлення оранжевого розчину К[ВіІ4]. Для отримання розчину Ві(NO3)3 розчиняють 4 г кристаллогидрата ВІ(NO3)3 • 5Н2O в 10 мл 2 М розчину HNO3, а потім розбавляють дистильованою водою до 50 мл.

Вимокають тютюн з цигарки і заливають його 10-20 мл 96%-ного розчину етанолу. Обережно нагрівають суміш до кипіння. Після охолоджування 1 мл суміші переносять в пробірку і проводять пробу на наявність алкалоїдів. Спостерігають появу рясного червоно-оранжевого осаду.

Дослід 5. Виявлення алкалоїдів в тютюновому димі.

У пробірку наливають 1 мл розчину тютюнового дима і додають декілька крапель розчину К[ВіІ4]. Випадає яскраво-оранжевий осад.. Порівнюють маси осадів, випавших з розчину тютюнового дима і розчину, отриманого при вимокання цигаркових фільтрів. Складають таблицю умовного вмісту алкалоїдів в сигаретному димі, фільтрі і тютюні.

Додаток 1

Результати йодометричного титрування й перганатометрії

Марка

тютюнової

продукції

Критерій порівняння

Вміст

нікотину 1 шт.

Вміст смоли в 1 шт.

«Пріма»

1,1

18

2,77

1,12

«Петр 1»

1,0

14

0,79

0,28

«Virginia Slims»

0,9

12

_0,68

0,28 _

«Моге»

1,0

12

0,67

0,28

«Прима Люкс»

0,9

13

0,67

0,24

«Сіtу»

0,9

12

0,57

0,32

«Ява»

0,9

12

0,59

0,26

«Воnd»

0,9

12

0,63

0,24

«Балканська зірка»

1,0

15

0,39

0,26

«21 століття»

0,9

12

0,57

0,22

«Раll Маll»

0,9

12

0,57

0,20

«Союз — Аполлон»

0,8

12

0,39

0,30

LD

0,9

12

0,48

0,22

«Союз — Аполлон

0,9

14

0,39

0,18

Особливі»

«Ява золота»

0,9

12

0,45

0,24

«1_&М»

0,9

12

0,45

0,20

«Рагlament lights»

0,8

11

0,42

0,20

«LD lights»

0,7

9

0,42

0,28

«Магlboro lights»

0,6

8

0,45

0,20

«Воnd lights»

0,6

8

0,48

0,16

«1.&М lights»

0,6

8

0,42

0,14

«Reemtsma №1»

0,2

2

0,33

0,10

(«R1»)

«Cresti» (Індія)

-

-

0,89

0,40

«Маgna»

-

-

0,59

0,26

«Беломорканал»

-

-

0,68

0,40

Класифікація коньяків, що мають витримку більше 6 років, заборонена. Це пов'язано з тим, що змішування спиртних напоїв, будучи постійною практикою, не дозволяє контролювати цей процес. Але, з іншого боку, ця заборона ускладнює завдання споживачеві, оскільки за написом, наприклад, "X.O.", може ховатися як 8-9-річний, так і більш ніж 20-річний коньяк. Необхідно підкреслити, що зараз не всі любителі і знавці, а також фахівці коньячного виробництва розділяють думку про те, що чим старіший коньяк, тим він кращий.

ВІСКІ

Віскі – це спиртний напій, що отримується перегонкою зернового затору, що перебродив. У Північній Америці найбільш поширені види віскі «рай» (житнє), «бурбон» і «канадське». Уживаються також суміші чистого віскі із спиртом, менш дорогі і поширеніші.

Віскі бурбон (на ім'я округи Бурбон в шт. Кентуккі), згідно державним технічним умовам, виходить перегонкою затору, що перебродив, містить не меншого 51% кукурудзи (інше – ячмінь, що осолодив або не осолодив). Цей сорт віскі проводиться головним чином в штатах Кентуккі, Індіана і Ілінойс і найбільш популярний в США зі всіх «чистих», тобто не змішаних із спиртом, сортів віскі.

Віскі, приготоване з кислого затору, є різновидом віскі бурбон. Його отримують шляхом додавання затору, що залишився від попередньої перегонки, до порції свіжого затору з метою зброджування для наступної перегонки.

Рай-віскі, згідно федеральному закону, повинно проводитися із затору, що перебродив, містить не меншого 51% зерен іржи. Велика частина вироблюваного житнього віскі використовується в суміші із спиртом.

Змішане віскі зазвичай не має в своєму найменуванні вказівки на конкретний зерновий продукт. Воно є сумішшю одного або декількох сортів чистого віскі з розбавленим зерновим спиртом без смакових добавок (розчином етилового спирту, перегнаною із зернового затору і розбавленою додатковою кількістю води до необхідної фортеці). Змішення з розбавленим спиртом робить віскі менш в'язким і пахучим, не знижуючи вміст в нім спирту. Змішення дає можливість винокурові економно використовувати запас витриманого чистого віскі і в той же час задовольняти запити споживачів, що віддають перевагу напоям з помірним ароматом. Згідно закону, долі доданої спиртної складової і чистого віскі в суміші повинні указуватися на етикетці.

Термін «фортеця» відноситься до умовної шкали змісту спирту в продукті, згідно якої число 200 відповідає чистому етиловому спирту, а 100 – продукту з 50%-м (за об'ємом) змістом спирту. Спиртний напій фортецею, наприклад, 86 повинен містити 43 % спирту.

бочка знов допомагає народжуватися напою.

Термін зберігання коньяку залежить від декількох чинників і може досягати ста років. При зберіганні напій випаровується із швидкістю 2-4% в рік, а також втрачає фортецю до 40 градусів.

Нарешті, коли на думку експерта-дегустатора, спирт "дозрів", починається, можливо, найскладніший процес - купажування, тобто змішування коньячних спиртів різної витримки, різних урожаїв, оскільки один окремий урожай винограду не може повідомити коньяк багатообразних смакових і ароматичних якостей.

Спочатку зазвичай змішують коньяки приблизно однакового віку, від одного до трьох років, але з різних виноградників Шаранта. Цей тип називається "Перша марка" (coupe premiere). Потім наступає етап купажування коньяків різних віків "материнська чарка" (coupe mere) і, нарешті, завершальний етап (coupe finale) - остаточне змішування для додання напою задуманих характеристик.

На завершення процесу вміст спирту в коньяку знижують до 40% об., доливаючи дистилюючу воду, а також додають в нього певну дозу карамелі, щоб додати своєму напою більш насичений колір. Ця операція повністю закінчена і відповідає переконанню споживачів, які вважають, що чим темніше коньяк, тим старее. Проте ця думка абсолютна невірно, оскільки спиртний напій, що провів сорок років в слабообожженной бочці, набуває Янтарного кольору, стає майже світлим.

КЛАСИФІКАЦІЯ НАПОЮ

Національним Міжпрофесійним Бюро Коньяк установленны жорсткі стандарти і система контролю віку коньячних спиртів. Вибираючи французький коньяк, необхідно знати, що, наприклад, "Наполеон" - не назва, а марка. Вона означає, що кожний з вхідних в купаж компонентів імітує витримку не менше 6 років, починаючи з години ночі 1 квітня, наступного за офіційним припиненням перегонки вина даного урожаю.

Якість коньяку визначається по спеціальному позначенню на етикетці. Наступні написи позначають різну витриманість напоїв, що продаються:

V.S.(Very Special) або Trois Etoiles ("Три зірочки") - коньяки, що мають витримку в бочці не меншого 2,5 років;

V.S.O.P.(Very Superior Old Pale), V.O.(Very Old), Reserve - коньяки з витримкою в бочці не менш 4-х років;

V.V.S.O.P.(Very-Very Superior Old Pale), Grande Reserve - коньяки з витримкою в бочці не менші 5-ть років;

X.O.(Extra Old), Napoleon, Extra, Hors d'age, Tres Vieux, Vieille Reserve - коньяки з витримкою в бочці 6 років

Виходячи з припущення, що залежність між йодним числом і перманганатним окисленням і змістом шкідливих речовин в тютюновому димі прямо пропорційне, склали порівняльний ряд різних марок тютюнової продукції по вмісту в них шкідливих речовин:

«Прима» > «Петро І» > «Воnd» > «Прима Люкс» > «Сіtу» > «Моге» > «Ява» > «Рагlament» > «МагІbого» > LD» > «Беломорканал» > «Воnd lights» > «Раll Маll» > «21 століття» > «Союз — Аполлон» > «Союз — Аполлон Особливі» > «L&М» > «L&М 1ights» > «Маgma» > «Балканська зірка» > «Ява золота» > «LD lights» > «Virginia Slims» > «Reemtsma № 1» («R1»).

Додаток №2

Ефективність різних видів фільтрів

п/п

Фільтри

Середній % усунення

1

А, А-У, В

54,4

2

А, У, А-У

42,8

3

А, Ц

76,6

4

А

52,8

5

А-У, В

63,3

6

А, А-У

67,8

7

У

42,2

8

У-Ц

68,3

9

Ц

44,4

10

У-цф

32,2

11

Цф

58,9

12

Еталон

0

Ефективність промислових фільтрів: 2<4<1<5<б<3.

Ефективність саморобних фільтрів: 10 <7 <9< 11 < 8.

Ефективність різних видів фільтрів: 12<10<7<2<9<4<1<П<5<6<8<3.

Додаток 3

Результати визначення маси

аскорбінової кислоти, що руйнується однією сигаретою

Марка (1 сигарета)

m(аск. к-ти) -10-3, г

«Прима»

6,84

«Балканська зірка»

5,15

«LD»

3,95

«21 століття»

3,3

«L&М»

2,2

«R1»

1,25

Готують тютюнові витяжки наступних видів сигарет: «Прима», LD», «Балканська зірка», «21 століття», «L&М», «R1». Далі експеримент проводять по методиці визначення об'єму тютюнового розчину, що пішов на руйнування певної маси аскорбінової кислоти.

Засідання № 2

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]