Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
53 гурток.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
01.05.2019
Размер:
493.06 Кб
Скачать

Кристали кофеїну, отриманого з шоколаду

Знімають масло з скла ватою, поміщають її в іншу пробірку і підливають 2 мл хлороформу. Отримують жовтий розчин. Акуратно, щоб не потрапила вата, переливають його в іншу пробірку і додають 2-3 краплі 0,5 н. розчину перманганату калія КМnO4. Відбувається відновлення КМп04 неграничними жирами, що в маслі, до бурого МnO2, випадного в осад (див. досвід 1).

  • з чаєм

Визначення свіжості настою чаю

Марка чаю

Колір свіжого настою

Колір рідини в контрольній пробірці

При кип’ятінні настою

При повторній заварці

„Аскольд”

Світло-жовтий з зеленуватим відтінком

Жовтогарячий з коричневим відтінком

Світложовтий з коричневим відтінком

Жовтий з коричневим відтінком

„Ахмад”

Жовто-коричневий

Світложовтий

Жовтувато-коричневий

Жовтогарячий

„Батік”

Червоно-коричневий

Темно-жовтогарячий

Жовтувато-коричневий

Темно-жовтогарячий

„Бесіда”

Червоно-коричневий

Жовтогарячий з коричневим відтінком

Темно-помаранчевий

Жовтогарячий з коричневим відтінком

„Майский чай”

Жовто-коричневий

Світложовтий

Світложовтий з коричневим відтінком

Жовтий з помутнінням

„Ділма” Ерл Грей

Світло-жовто-коричневий

Жовтогарячий

Жовто-помаранчевий

Жовтогарячий з коричневим відтінком

Кип’ятіння настою призводить до втрати аромату, прозорості і погіршення кольору: з жовтогарячо-жовтого він стає темно-коричневим. Чай, який

Дослід 1. Виявлення в шоколаді ненасичених жирів

Шматочок шоколаду обертають фільтрувальним папером і натискають на нього, щоб на папері з'явилися жирові плями. Поміщають на пляму краплю 0,5 н. розчину перманганату калія КМnO4 .Утворюється бурий оксид марганцю(П) МnO2 наслідок протікання окисно-відновної реакції:

Дослід 2. Виявлення в шоколаді вуглеводів

Насипають в пробірку тертий шоколад (приблизно 1 см по висоті) і підливають 2 мл дистильованої води. Струшують вміст пробірки кілька разів і фільтрують. Додають до фільтрату 1 мл 2 М розчину їдкого натрія NаОН і 2-3 краплі 10%-ного розчину сульфату міді(П) Си504. Струшують пробірку. З'являється яскраво-синє фарбування. Таку реакцію дає сахароза, що є багатоатомним спиртом.

Дослід 3. Фосфоровмістні компоненти шоколаду

Подрібнюють 1 кубик шоколаду і поміщають в невелику колбу, потім підливають 15 мл 96%-ного розчину етилового спирту. Збовтують суміш і нагрівають її протягом 15-20 мін, не доводячи до кипіння. Охолоджують суміш і фільтрують. Переносять отриманий фільтрат в іншу колбу, додають 5 мл 1 М розчину сірчаної кислоти Н2504 і кип'ятять протягом 15 хв.

Охолоджують суміш і потім фільтрують. Отримують рожево-коричневий розчин. Після охолоджування наливають 1 мл отриманого розчину в пробірку і підливають 1 мл молібденового реактиву (7,5 г молібдата амонія (100 мл 32%-ного розчину азотної кислоти). Нагрівають суміш на водяній лазні. Утворюється жовтий дрібнокристалічний осад. При кислотному гідролізі фосфопротеїдів молока (якщо шоколад молочний) і фосфатида лецитину (емульгатора шоколаду) утворюються фосфат-йони, які реагують з молібдатом амонія:

Дослід 4. Моделювання цукрового посивіння шоколаду

Обприскують декілька кубиків шоколаду водою, завертають у фольгу і поміщають на 1-2 тижні в холодильник (не у морозильне відділення), В результаті на поверхні шоколаду з'явиться наліт. Це виступили кристали сахарози. Змивають наліт 3-5 мл дистильовану води, додають до змиву 1 мл розчину луж і 1-2 краплі розчину сульфату міді(П) СuS04. З'являється характерне яскраво-синє фарбування.

Дослід 5. Ксантопротеїнова реакція

Насипають в пробірку тертий шоколад (приблизно 1 см по висоті) і підливають 2-3 мл дистильованої води. Струшують вміст пробірки кілька разів і фільтрують. Підливають до 1 мл фільтрату, дотримуючись обережності 0,5 мл концентрированной азотної кислоти . Нагрівають отриману суміш.

  • Що підвищують холестерин - Е320, Е321.

  • Що викликають розлад желудка- Е338-341, Е407, Е450, Е461-466

  • Глазуруючі агенти Е-900 - Е-999

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]